x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O manipulare: scrisoarea lui Iliescu

O manipulare: scrisoarea lui Iliescu

de Ion Cristoiu    |    31 Oct 2005   •   00:00

Joi seara, pe la 9, iesind de la emisiunea Gabrielei Firea de la Antena 3, ma abordeaza Ciprian Ranghel, redactor la Departamentul Politic al postului.
Ciprian Ranghel a lucrat cu mine la Cotidianul. Il stiam plecat de la Realitatea Romaneasca, unde fusese redactor-sef, la Averea. E prin excelenta un redactor de presa scrisa. Iata-l acum gata sa traiasca experienta ziaristului de televiziune.


N-apuc sa ma mir.
Ma chestioneaza:
- Aveti scrisoarea lui Ion Iliescu?
- Care scrisoare?
- Scrisoarea trimisa de Ion Iliescu celor trei lideri ai PSD. O copie i-a fost data in seara asta lui Adrian Nastase de catre Victor Opaschi, sfetnicul sau de taina. Adrian Nastase nu vrea sa ne-o dea. Spune ca e o scrisoare personala.
Ii promit ca, daca fac rost de ea, i-o dau.
Plec.
Pe drum ma suna Aura Titiriga, proaspat redactor-sef la stirile Antenei 3. Tot in legatura cu scrisoarea lui Ion Iliescu. Daca n-o am cumva.
Cad pe ganduri. Ce-o fi in scrisoarea aia de se bat pe ea televiziunile ca sa si-o procure?
Peste catva timp, telefon de la Gabriela Antoniu, sefa Departamentului Politic de la Jurnalul National. Cu aceeasi problema: scrisoarea lui Ion Iliescu. Au incercat s-o obtina de la Adrian Nastase, dar n-au reusit. Nici macar cand a fost rugat in numele lui Marius Tuca.
Acum chiar ca intru la idei. Daca nici Marius Tuca n-a reusit sa-l convinga pe Adrian Nastase, inseamna ca scrisoarea contine niste lucruri infioratoare.
Ma gandesc.

In "Contele de Monte Cristo", un personaj din lumea inalta are cu nevasta altui personaj din lumea inalta un copil. Ca sa ascunda rodul relatiei interzise, cei doi - amantul si sotia - ucid pruncul si-l ingroapa in gradina, la radacina unui copac.
Te pomenesti ca Adrian Nastase o fi avut un copil cu sotia lui Mircea Geoana! Si, ca sa nu se afle, l-au sugrumat si l-au ingropat la Cornu. Ion Iliescu a aflat si i-a trimis lui Adrian Nastase, Mircea Geoana si Miron Mitrea o scrisoare despre afacere.
Cum sa dea publicitatii Adrian Nastase o asemenea epistola?
Banuiala ca scrisoarea contine lucruri inspaimantatoare imi e intarita de presa de a doua zi. Toate jurnalele scriu despre ea. Toate jurnalele au vrut sa puna mana pe ea, dar n-au reusit.
Sambata, 29 octombrie 2005, scrisoarea e data publicitatii.
Nu numai titlurile, ci si continutul materialelor cad de acord asupra unui adevar: scrisoarea lui Ion Iliescu e un text banal. Un text care - zic eu dupa ce am citit scrisoarea - n-ar fi beneficiat in mod normal nici macar de o notita ratacita undeva la stiri pe scurt sau la pagina de anunturi.
Si cu toate acestea, intreaga saptamana a stat sub semnul scrisorii lui Ion Iliescu. Scrisoarea la care lucreaza Ion Iliescu. Scrisoarea pe care Ion Iliescu n-a terminat-o inca. Scrisoarea care, desi nimeni n-a vazut-o, ii nelinisteste pe liderii PSD. Scrisoarea care, desi n-a fost data publicitatii, ii face pe liderii PSD sa se pronunte asupra ei.
E limpede.

Un text banal a fost supramediatizat printr-o operatiune perfecta de manipulare a presei. Cea mai insemnata manipulare a presei de catre Opozitie, si nu de catre Putere, dupa decembrie 1989.
Cine a manipulat presa, astfel incat opinia publica sa stie ca Ion Iliescu a expediat conducerii PSD o epistola in care o critica sub mai multe aspecte?
Ion Iliescu?
Greu de crezut. Fostul presedinte n-are nici o antena in presa noastra, mai mult decat independenta. N-a avut nici pe vremea cand era presedinte, d-apoi acum.
Mircea Geoana?
Greu de crezut. Toate materialele despre scrisoarea la care lucra Ion Iliescu tineau sa sublinieze, si nu oricum, ci apasat, ca fostul lider PSD il critica extrem de dur pe Mircea Geoana pentru felul in care a gestionat PSD dupa Congres.
Cine a manipulat presa folosind abil nemultumirile batranului patriarh fata de pierderea sefiei la Congres si fata de tratamentul la care il supune Mircea Geoana? Principalul adversar al lui Mircea Geoana din conducerea PSD.
Ghici ciuperca ce-i!

×
Subiecte în articol: editorial psd nastase iliescu scrisoarea adrian ion