x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O modestă contribuţie la istoria circului din România

O modestă contribuţie la istoria circului din România

de Adrian Năstase    |    17 Mar 2010   •   00:00
O modestă contribuţie la istoria circului din România
Sursa foto: Cristian Marcu/Jurnalul Naţional

Iată, în cele ce urmează, o parte din modesta mea contribuţie la dezbaterea iniţiată de şeful statului pe tema modificării Constituţiei. Pentru că sunt jurist, mi-am permis să vă supun atenţiei un proiect gata redactat, dincolo de orice note de fundamentare sau argumentări stufoase. Aştept, evident, comentariile dumneavoastră în legătură cu felul în care văd eu evoluţia sănătoasă a instituţiilor din statul român. Menţionez, cu bucurie, că modernizarea statului român a început la Cotroceni, luni, 15 martie, ora 15:00, cu ocazia zilei mondiale a maghiarilor de pretutindeni.


Titlul Unu: DESPRE PREŞEDINTE
Art. 2. Preşedintele României beneficiază de imunitate absolută în toate chestiunile care ţin de dreptul penal, dreptul muncii, dreptul familiei, dreptul constituţional, dreptul internaţional şi drepturile omului.

Art. 5. Limba oficială a statului român este româna. În fiecare judeţ, organismele de conducere locală, alese prin vot direct, egal şi secret de către preşedinte, pot stabili şi alte limbi oficiale judeţene.
Numărul acestor limbi oficiale nu poate depăşi numărul locuitorilor din judeţul respectiv.

Art. 9. Preşedintele este în afara jocului politic şi deasupra partidelor. Pentru asigurarea echidistanţei necesare bunului mers al treburilor publice, şeful statului înfiinţează şi desfiinţează partidele politice prin decret prezidenţial.
Prin decretul de înfiinţare, şeful statului este obligat să precizeze dacă e vorba despre un partid de guvernare sau de unul de opoziţie.

Art. 10. Preşedintele nu are voie să-l demită pe primul mi­nistru.

Art. 11. Preşedintele României este, în acelaşi timp, şi prim-ministru, şef al guvernului.

Art. 24. Articolul doi din Constituţie nu poate fi supus revizuirii şi este baza integrităţii, suveranităţii şi independenţei naţionale a României.

Art. 46. România este un stat social. Statul apără familia, dreptul la muncă, la educaţie şi la sănătate al cetăţenilor săi. În acest scop se înfiinţează Ministerul Apărării şi se desfiinţează dreptul la grevă.

Art. 51. Circul de Stat este o instituţie de interes public, parte a Guvernului României, care are atribuţiuni depline în a stabili tematica, argumentele şi concluziile dezbaterilor publice.
Prin aplicarea principiului fundamental al descentralizării, la nivelul judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor se vor înfiinţa Circuri de Stat judeţene, orăşeneşti şi comunale, cu statut de deconcentrate.
Dresorii, clovnii, jonglerii, contorsioniştii şi echilibriştii de stat, judeţeni, orăşeneşti şi comunali se numesc prin decret prezidenţial.

Art. 61. Preşedintele României are dreptul să dizolve Parlamentul în orice moment în care situaţia ţării impune această măsură, dar numai cu condiţia ca în acel moment ţara să aibă un parlament.
Preşedintele nu are voie să dizolve parlamentul de două ori în aceeaşi zi.

Art. 62. Preşedintele României are şi titlul onorific de "Tată" în Parlamentul European.

Art. 106. Guvernul României este format din miniştri, secretari de stat şi alte persoane nominalizate prin legi speciale, precum Emil Boc, Elena Udrea, Adriean Videanu şi Radu Berceanu.

Art. 110. Libertatea presei este garantată de stat, în acord cu toate normele europene în vigoare. În exercitarea acestei li­bertăţi, jurnaliştii şi patronii de presă pot fi asistaţi de avocat, pot primi pachete, pot beneficia de vizite lunare şi de programe educaţional-culturale sau religioase.


Titlul doi: DISPOZIŢII FINALE ŞI TRANZITORII
Art. 624. Din momentul intrării în vigoare a acestei Constituţii, prin referendumul 4412 din 2011, toate dispoziţiile legale contrare se abrogă automat.
Preşedintele va iniţia o comisie specială care va cerceta, caz cu caz, cine şi de ce a adoptat asemenea dispoziţii.

×
Subiecte în articol: editorial