x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O noua executie mafiota

O noua executie mafiota

de Ion Cristoiu    |    28 Apr 2006   •   00:00
O noua executie mafiota

Cum de a fost posibil ca un politician precum Ion Iliescu, nu doar beneficiar a unei vaste experiente de viata, dar si profund cunoscator al fostilor sai discipoli, a putut comite eroarea de a supune dezbaterii si aprobarii un proiect precum Polul Social grupului care conduce azi PSD? (...) A supune dezbaterii Biroului Permanent al PSD proiectul unei constructii politice precum Polul Social e ca si cum ai merge la o reuniune a Cosa Nostra pentru a propune celor prezenti sa se calugareasca.

Miercuri seara, Ion Iliescu si Mircea Geoana au facut declaratii privind Polul Social. Data lansarii Polului se amana. Mult mai important, Polul nu va fi o constructie politica noua, ci un soi de forum in care se va da din gura. Momentul a urmat sedintei Biroului Permanent al PSD la care s-a discutat initiativa lui Ion Iliescu si Petre Roman. De ce a luat in dezbatere actuala conducere a PSD un proiect fata de care departarea politica si morala e la fel de mare ca si cea dintre vilele cu senzori ale liderilor si apartamentele de bloc ale electoratului? Pentru ca insusi Ion Iliescu a gasit de cuviinta sa supuna dezbaterii proiectul.

Prin aceasta initiativa funambulesca, Ion Iliescu l-a pus intr-o pozitie stanjenitoare pe Petre Roman, cel care avut ideea Polului Social si singura personalitate politica din Romania de azi in stare sa dea credibilitate unei constructii autentice de stanga. Nu e intaia oara cand Ion Iliescu lasa in ofsaid pe cei care au venit alaturi de el, atrasi in chip cinstit de batalia pentru un proiect. De mirare ca Petre Roman, care-l stie bine de pe vremea mineriadei din septembrie 1991, cand a fost sacrificat de dragul conservatorilor din FSN, condusi de Alexadru Barladeanu, s-a putut iluziona o clipa ca Ion Iliescu poate fi altfel acum, cand, intre noi fie vorba, nu mai are ce pierde.

Cum de a fost posibil ca un politician precum Ion Iliescu, nu doar beneficiar a unei vaste experiente de viata, dar si profund cunoscator al fostilor sai discipoli, a putut comite eroarea de a supune dezbaterii si aprobarii un proiect precum Polul Social grupului care conduce azi PSD? Grupul care a facut ca Stanga sa fie identificata in Romania de azi cu lucratura de tip mafiot combinata cu intriga de tip stalinist. A supune dezbaterii Biroului Permanent al PSD proiectul unei constructii politice precum Polul Social e ca si cum ai merge la o reuniune a Cosa Nostra pentru a propune celor prezenti sa se calugareasca.

Nu-ti trebuie cine stie ce agerime in materie de politica pentru a-ti da seama ca Polul Social, daca ar lua nastere si s-ar afirma ca o constructie politica, ar insemna prabusirea cu huruit a hardughiei anacronice si artificiale care e azi Partidul Social Democrat.
Si asta, deoarece:

Polul Social ar urma sa promoveze o autentica politica de stanga. Actuala guvernare, mai dezastruoasa in ultimul timp printr-o asumare a talibanismului taranist postdecembrist, prin anticomunismul primitiv al PNL revarsat asupra intregului regim (cu toate eforturile lui Traian Basescu de nuantare realista pragmatica), obliga Stanga esichierului politic la o reactie pronuntata, ba chiar violenta. Dand curs paraliziei sale birocratice, dar si negustoriei cu actuala Putere a unor lideri mai mult decat corupti, PSD n-a avut pana acum o pozitie ferma, categorica, fata de Legea lustratiei, fata de comitetele si comisiile infiintate de Guvern si Presedintie nu pentru o radiografiere a mecanismelor comunismului, ci pentru o condamnare isterica a Stangii in general. Polul Social isi poate asuma aceasta pozitie clara de stanga, fara complexe, luand atitudine nu numai fata de anticomunismul gures, ci si fata de masurile unui regim de oligarhi, masuri care lovesc in cei multi.

Polul Social va reuni formatiuni de stanga, sindicate, ONG-uri si chiar personalitati ale vietii noastre publice. Daca fondatorii vor fi consecventi cu acest proiect, Polul Social va promova o politica opusa celei cu care se afiseaza PSD de azi. Rafuielilor mafiote de prin hoteluri, secretomaniei de tip comunist i se va opune stilul transparentei, al dezbaterii controversate, al democratiei opiniilor.

Inevitabil, Polul Social va oferi celor nemultumiti de actuala conducere a PSD teritoriul in care sa se refugieze. Asta va insemna nu numai ruperea unor halci insemnate din partid, dar si punerea la indoiala a dictaturii mediocre exercitate in partid de aliantele vremelnice, dintre Mircea Geoana, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, Ilie Sarbu, Vasile Dancu, aliante realizate dupa principiul mafiot al interesului de moment.

Dupa intalnirea de miercuri seara, liderii PSD nu mai au motive sa fie nelinistiti. Se speriasera - o clipa - ca Ion Iliescu e altul decat cel pe care-l stiau: un om al politicii scaldate, gata sa renunte cand intalneste o reactie agresiva. Ingrozit ca va fi exclus din PCR-ul Romaniei lui 2006, Ion Iliescu a dat inapoi. Polul Social nu va fi o constructie politica de stanga, ci un soi de simpozion de dezbateri privind Stanga din Romania.

Un simpozion la care liderii PSD vor veni in jeepuri, explicandu-i lui Marian Vanghelie ca Stanga e mana cu care nu se mananca.

P.S. Lesne de observat ca Proiectul n-a fost supus dezbaterii publice normale, ci unei executii in stil mafiot.
×