x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O paruiala prudenta

O paruiala prudenta

de Ion Cristoiu    |    03 Oct 2006   •   00:00
O paruiala prudenta

Reuniti intr-un conclav la Cluj, liberalii au decis sa recomande grupurilor parlamentare votul impotriva numirii lui George Maior la sefia SRI. Mai mult, intaia oara dupa decembrie 2004, ajuns la Baia Mare, Calin Popescu Tariceanu a lansat un atac fatis la adresa lui Traian Basescu. Pana acum, actuala conducere a PNL a folosit, in confruntarea cu presedintele, o tactica aparte:

1. Miscari tinand de competenta Guvernului care sa-i dea sah adversarului.

2. Atacarea lui Traian Basescu de catre lideri din gruparea Calin Popescu Tariceanu, pastrandu-l insa in rezerva pe premier.

Daca ar fi sa credem presei de ieri, intamplarile de la Cluj si de la Baia Mare se constituie intr-o radicalizare spectaculoasa a PNL in razboiul cu Traian Basescu. La o cercetare mai atenta, se poate observa insa ca momentul de peste Carpati nu e o noutate in conflagratia dintre Cotroceni si conducerea PNL. O noutate ar fi fost daca PNL ar fi decis sa iasa de la guvernare. Nici PNL, si nici Traian Basescu nu-si asuma un asemenea moment cu efecte imprevizibile. De aceea, atat PNL, cat si Traian Basescu se bat de vreun an si ceva evitand cu mare grija planul faptelor. E o paruiala extrem de prudenta. In planul faptelor - singurul care conteaza in politica - nu s-a intamplat nimic. Deciziile de la Cluj raman mai departe in planul vorbelor. S-ar putea obiecta la aceasta asertiune ca, totusi, la Cluj, PNL a decis sa nu-l voteze pe George Maior.

E aceasta o lovitura administrata lui Traian Basescu? Nici vorba. E o impunsatura cu degetul in cot prin raportare la un pumn in plex. Si asta pentru ca:

a) In cazul lui Claudiu Saftoiu, a carui numire e dorita de Traian Basescu, liberalii nu s-au pronuntat.

b) Indicatia data grupurilor parlamentare PNL de a nu-l vota pe George Maior nu se constituie intr-un pericol pentru Traian Basescu. Pentru ca:

1) Votul fiind secret, n-ar fi de mirare ca unii parlamentari PNL sa voteze pentru George Maior. Ipoteza ca unii parlamentari PSD putea vota contra nu sta in picioare. Desi unii lideri PSD (Sorin Oprescu, de exemplu) critica decizia lui Mircea Geoana de a accepta propunerea lui Traian Basescu, in realitate toti PSD-istii il vor pe George Maior la SRI. Insusi Adrian Nastase a declarat la Zig-Zag cu Ion Cristoiu, de duminica, 1 octombrie, ca-l va vota pe George Maior. Lucru normal. Liderii PSD stiu ca forta lor in Opozitie sta in imaginea de partid care detine unele parghii ale Puterii. E una din conditiile pentru ca sponsorii sa nu-i lase balta.

2) Ca de obicei, Traian Basescu a luat in calcul si posibilitatea ca Parlamentul sa respinga pe George Maior. In acest caz, domnia sa ar avea doar de castigat:

a) interimarul Florin Coldea ar ramane mult si bine in fruntea SRI;

b) dusmania dintre PNL si PSD s-ar adanci.

E ceea ce urmareste Traian Basescu, interesat ca partidele parlamentare sa nu se uneasca impotriva sa.

c) PSD ar iesi cu imaginea terfelita din toata afacerea. Ar trece drept un partid care a fost in stare de orice, inclusiv de a paria pe o vanare de vant, pentru a primi o aschie din ciolanul Puterii.

d) electoratul nehotarat ar condamna PNL, pentru ca, doar de dragul de a-l lovi pe Traian Basescu, a facut sa esueze un moment de normalitate.

Sa nu fi luat in calcul liberalii si aceste intentii ascunse ale lui Traian Basescu? Fireste ca le-a luat. Radicalizarea de la Cluj si Baia Mare se inscrie in politica promovata de liberali in ultimul timp. O politica tipica unui partid postdecembrist, ce s-ar putea defini prin efortul de a obtine maximum de profit electoral fara a risca parasirea Puterii. Astfel:

a) Liberalii au tinut sa sublinieze cat mai ingrosat respingerea variantei prezidentiale pe motiv ca ea inseamna o apropiere de PSD. Atat decizia, cat si atacul dur al lui Calin Popescu Tariceanu se vor un semnal dat electoratului Aliantei ca Traian Basescu l-a tradat. Ramane de vazut daca Alianta are un electorat majoritar crancen anti-PSD sau, daca nu cumva, liberalii iau in serios ce scriu cativa Gardieni ai Revolutiei Portocalii.

b) Liberalii continua sa parieze pe electoratul caruia i s-a facut cu ochiul prin declansarea Dosariadei: electoratul taliban de extractie PNTCD-ista si GDS-ista.

Votul de miercuri nu va aduce nimic in planul faptelor producatoare de istorie. Indiferent de rezultat, batalia continua sa ramana in planul vorbelor. Chiar daca electorale!
×
Subiecte în articol: basescu traian editorial pnl maior georg