x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O pripeala suspecta

O pripeala suspecta

de Ion Cristoiu    |    11 Dec 2006   •   00:00
O pripeala suspecta

Absenta totala a grijii de a infatisa un partid veritabil, cu program, dar mai ales cu pozitionari clare fata de toate partidele parlamentare, sa fie oare dovada unei pripeli inexplicabile, admitand totusi ca nu e semnul unui infantilism politic iesit din comun?

Intr-o regie emanand totusi un puternic aer de improvizatie, Platformistii condusi de Theodor Stolojan au anuntat joi, 7 decembrie 2006, infiintarea unei noi formatiuni politice: Partidul Liberal Democrat.
Pe deja obisnuitele cai ale surselor ramase anonime s-au publicat numeroase stiri despre controversa din interiorul Platformistilor in ce priveste viitorul: unii ar fi sustinut crearea unui nou partid, altii, continuarea asaltului pentru cucerirea puterii in PNL. Momentul de joi, 7 decembrie 2006, pare a fi transat disputa: Platformistii au renuntat la rasturnarea actualei conduceri a PNL prin crearea unui nou partid.
Si totusi.
Nucleul radical si coagulator al Miscarii e alcatuit din politicieni cu o oarecare experienta in materie de lovituri.
Anuntul privind infiintarea noului partid tradeaza mai degraba un amatorism duios decat o intelepciune batraneasca:
1) Noul partid nu si-a definit, ba mai mult, nici macar nu si-a schitat programul politic. Discursul lui Theodor Stolojan n-a adus nimic nou fata de cele anterioare: atacuri la adresa actualei conduceri a PNL, reafirmarea hotararii de a colabora cu PD, un alt facut cu ochiul spre Cotroceni.
Transformarea unei miscari interne dintr-un partid intr-un nou partid cerea infinit mai mult. Printre altele, raspunsuri la intrebari precum: cum va vota grupul parlamentar cu care se mandresc Platformisti in cazul cand PNL va introduce un proiect de lege in dezbatere: cu Alianta sau cu Opozitia? Ce argumente are noul partid pentru a obtine si alte voturi decat cele date Aliantei? Cum va reusi sa evite canibalizarea amicului politic Partidul Democrat? Cum va face fata dezvaluirilor din presa privind afacerile dubioase ale membrilor sai, dat fiind ca nevoia unei imagini de valuri anti-Tariceanu a lasat sa adere la Platforma si personaje mai mult decat suspecte?
La aceste intrebari elementare, momentul de joi, 7 decembrie 2006, n-a dat nici un raspuns.
2) Noul partid nu si-a conturat nici macar o minima pozitie in chestiunile majore ale scenei noastre politice si ale scenei noastre sociale. Cata vreme Platformistii constituiau doar miscarea unor nemultumiti de conducerea actuala a PNL, atacurile dure la adresa lui Calin Popescu Tariceanu erau suficiente. Inscrisi intr-un partid, Platformistii trebuie sa smulga voturi. Ori voturi nu pot fi smulse doar cu lozinci in genul: jos Calin Popescu Tariceanu! Glorie lui Traian Basescu! Traiasca prietenia PLD-PD!
Absenta totala a grijii de a infatisa un partid veritabil, cu program, dar mai ales cu pozitionari clare fata de toate partidele parlamentare, sa fie oare dovada unei pripeli inexplicabile, admitand totusi ca nu e semnul unui infantilism politic iesit din comun?
Daca ne gandim bine, nu exista nici un motiv vizibil pentru o pripeala in decizia de a anunta crearea unui nou partid.
Oricat de mult s-ar agita teza unor iminente alegeri anticipate provocate de disputa dintre PNL si PD pe ciozvarta lasata de Conservatori, nu e nici o data care sa ne convinga ca pana la scrutinul europarlamentar vom avea vreo confruntare electorala.

Europarlamentarele sunt vazute de toate partidele ca un scrutin anticipat sau, cel putin, ca un test real (sondajele sunt deja grav compromise) al zestrei lor electorale. Si daca viata va impune pana la urma anticipate, acestea nu pot avea loc decat o data cu alegerile europarlamentare.
De ce atunci anuntul de creare a unui nou partid?
Raspunsul il vom primi abia in zilele urmatoare. El depinde, printre altele, de: pozitia PNL fata de noul partid, politica pe care o va adopta Partidul Democrat, disponibilitatea PSD de a participa la guvernare.
Pentru ca pripeala in anuntarea noului partid poate insemna fie un nou moment din continuarea cruciadei de cucerire a PNL, fie un punct indeplinit din planul lui Traian Basescu de a forma o noua majoritate parlamentara.

×
Subiecte în articol: editorial partid pnl