x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O sentinţă de ochii Bruxelles-ului

O sentinţă de ochii Bruxelles-ului

de Miruna Munteanu    |    15 Iul 2013   •   14:33

De ce l-a păstrat Ponta pe Fenechiu în Guvern până în ceasul al doisprezecelea al condamnării penale? Opoziţia susţine că premierul a prejudiciat astfel şi Justiţia, şi imaginea României. Eu aş zice că dimpotrivă.

Faptul că un ministru în exerciţiu a primit o pedeapsă cu executare ne va aduce cu siguranţă o bilă albă în viitorul raport MCV.  Statutul condamnatului este, de altfel, singurul element spectaculos din dosarul “Transformatorul”. Statutul recent, fiindcă la momentul comiterii faptelor (în urmă cu zece ani), Relu Fenechiu era doar un om de afaceri care, ca atâţia alţii, nu vedea nimic rău în a trage statului o ţepuşoară. Vânzându-i scump o marfă proastă. Cam cum s-a întâmplat în scandalul fregatelor, dar la un nivel infinit mai mic. Comparativ, prejudiciul de un million de euro pare o găinărie. În dosarele grele, “comisioanele” sunt mai mari de atât… Poate că şi de aceea fruntaşii USL au părut atât de surprinşi de verdictul Înaltei Curţi.

Nu, nu cred deloc în teoria indulgenţei pe motiv că “există alţii mai vinovaţi”. Am tot auzit-o în cazul Becali, a fost reluată în cazul Fenechiu. Mi se pare semnul că am dezvoltat o toleranţă nesănătoasă faţă de corupţie. Existenţa unor mega-ţepe nu le scuză pe alea mai mititele. Problema nu e că sunt pedepsiţi găinarii, ci că scapă “naşii” cei mari.

Sentinţa împotriva lui Relu Fenechiu este doar praf aruncat în ochii celor de la Bruxelles. Aş putea pune pariu că proaspăt demisionatul ministru al Transporturilor nu va executa o zi de puşcărie. Fiindcă, respectând procedura normală, recursul său se va prelungi cu siguranţă până în februarie 2014. Or, atunci intră în vigoare noul Cod Penal, mult mai blând cu infracţiunea de abuz în serviciu (pentru care prevede o pedeapsă maximă de trei ani). Pentru complicitate la abuz, sancţiunea ar putea fi doar o simplă amendă. Nu USL-ului îi va datora Relu Fenechiu libertatea, ci lui Cătălin Predoiu, “părintele” Micii Reforme din Justiţie. Şi guvernării PDL, care şi-a asumat răspunderea pentru acest proiect. Desigur, nu cu gândul la Fenechiu…


×