x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O ştire din O mie şi una de nopţi

O ştire din O mie şi una de nopţi

de Ion Cristoiu    |    30 Aug 2007   •   00:00

Nu ştim dacă mitropolitul Daniel a avut sau nu dosar la Securitate. Ştim insă că ştirea Mediafax citează surse din CNSAS



Pe autostrada internetului a apărut marţi după-amiază, fluierănd veselă şi cu fusta despicată, o ştire Mediafax: "Numele Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei Daniel apare intr-o notă aflată in posesia CNSAS care enumeră titulari de dosare care au fost arse de Securitate in 23 decembrie 1989, au declarat marţi, pentru Mediafax, surse din CNSAS. Sursele citate au precizat că dosarul Mitropolitului Daniel, impreună cu cele ale altor 12 persoane au fost arse in 23 decembrie 1989 cel mai probabil in baza unui proces-verbal care ar trebui să existe la SIE". A fost nevoie de un efort de memorie pentru a ne reaminti că Mediafax este o agenţie de presă despre care se spune că activează pe teritoriul unei ţări membre a UE. După cum a fost scrisă ştirea, Mediafax pare a fi o agenţie de presă care activează pe tărămul de miracole din O mie şi una de nopţi.


Mitropolitul Daniel nu e o persoană oarecare. E la ora actuală, printre altele, un candidat serios la postul de Patriarh. Dar chiar dacă ar fi o persoană oarecare, iţi trebuie o doză insemnată de prostie, combinată cu iresponsabilitate, pentru a difuza un asemenea text sub titlul de ştire a unei agenţii de presă. Nu ştim dacă Mitropolitul Daniel a avut sau nu dosar la Securitate. Ştim insă că ştirea Mediafax citează surse din CNSAS. Cănd aud de cultură imi vine să trag cu pistolul - zicea un cunoscut nazist. Cănd auzim de surse ar trebui să ne vină să tragem un răs zdravăn.

Pentru că in Romănia ultimilor ani, invocarea surselor a fost unul dintre cele mai abjecte mijloace folosite de guşterii diversionişti pentru a lansa o diversiune prin oamenii lor din presă.


Jurnalismul de tip O mie şi una de nopţi, practicat in acest caz de Mediafax (altfel o agenţie de presă serioasă), nu se opreşte insă aici, "Sursele" citate invocă o notă a SIE, pe care nimeni n-a dovedit pănă acum că există arătănd-o opiniei publice. A văzut-o autorul ştirii? Textul nu ne spune asta. Textul ne spune că au văzut-o sursele din CNSAS. Păi de unde ştie angajatul Mediafax că o asemenea notă există? E o intrebare pe care ar fi trebuit să şi-o pună, deoarece, dacă ar fi să dăm crezare ştirii, nota s-ar referi la 12 dosare arse de Securitate la 23 decembrie 1989. Pentru cei născuţi după 1989, ziua asta nu le spune, poate, nimic. Pentru cei care au trăit şi, mai ales, au studiat momentul respectiv, 23 decembrie ’89 e a doua zi după fuga lui Ceauşescu. Dacă ar fi să dăm crezare Notei invocate de sursele invocate de Mediafax, la 23 decembrie 1989, cănd securiştii făceau pe ei de frică, nişte tipi de la DIE (bunica SIE) se dădeau de ceasul morţii nu cum să-şi scape pielea, ci cum să-i ardă dosarul unui părlit de consilier patriarhal. Fireşte, biografia Mitropolitului Daniel arată că a fost mult in străinătate inainte de 1989. E posibil să fi avut dosar DIE. Dar să vină cineva şi să susţină că principala grijă a celor de la DIE la 23 decembrie 1989 era de a arde acest dosar, pentru ca, peste 18 ani, Daniel să poată candida la funcţia de Patriarh ni se pare ceva desprins din Povestea Porcului lui Creangă. Şi l-au ars, culmea! Nu oricum, ci intocmind şi un proces-verbal. Să fim insă corecţi şi să admitem că angajatul Mediafax a văzut Nota respectivă trimisă de SIE. Dacă da, ea trebuie confirmată de SIE. Şi dacă SIE o va confirma, mai-marii acestui serviciu secret trebuie să ne arate pe ce s-au bazat cănd au redactat-o. Dacă SIE nu poate dovedi că, la 23 decembrie 1989, cei de la DIE n-aveau altceva de făcut decăt să ardă dosarul unui consilier patriarhal sau şi, mai rău, dacă tace, se poate lansa ipoteza că totul e o diversiune pusă la cale de mai-marii SIE la ordinele lui Traian Băsescu. Nu de altceva, dar, ca un făcut, ori de căte ori se iveşte la orizont vreo alegere, brusc aflăm din surse că la CNSAS se găseşte un document venit de la serviciile secrete, despre trecutul antedecembrist al unuia dintre concurenţi. Luaţi la intrebări pentru a lămuri chestiunea, cei de la CNSAS se ascund după Legea care nu le dă voie să se pronunţe public despre cazurile in lucru. La răndul lor, cei de la Servicii tac, invocănd secretul de importanţă naţională. Şi uite aşa, pănă se lămureşte tărăşenia, opinia publică, manipulată de ştirea din surse, rămăne convinsă că unul dintre concurenţi are o problemă.


După ce trec alegerile, lucrurile se limpezesc. Suspectatul prin intermediul surselor citate a fost bănuit pe nedrept. Da, dar s-ar putea ca, urmare a ştirii preluate de ziare şi televiziuni de-a valma, fără nici un semn de intrebare, concurentul să fie scos din joc. In cazul de faţă, concurentul e Mitropolitul Daniel. Faţă de care Traian Băsescu are tot interesul să-l scoată din joc alături de toţi cei care l-ar putea concura la postul de Patriarh pe Mitropolitul Bartolomeu Anania, cel care s-a dovedit, in perioada Referendumului, măruntul chibiţ electoral al Cotrocenilor.

×
Subiecte în articol: editorial mediafax decembrie