x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O usa moderna, rotitoare

O usa moderna, rotitoare

de Tudor Octavian    |    03 Oct 2005   •   00:00

Usa ministerului e mare si grea. De indata ce-si iau postul in primire si asteapta minute intregi sa li se deschida usa, noii ministri promit ca vor rezolva repede chestiunea.

Vara mai e cum mai e, dar iarna trebuie angajati impingatori. Munca e obositoare si nici un usier nu sta mai mult de o luna. Ca sa urnesti usa si apoi s-o impingi la loc e nevoie de forta, nu gluma. Si, bineinteles, de salarii pe masura. Ultimul ministru insa e om de cuvant. El inlocuieste usa cea inalta si masiva cu una rotativa, actionata electric. Asta da usa! Chiar din prima zi schilodeste doi functionari si un secretar de stat.

Un grup de cercetatori din California a constatat ca, in toata lumea, sunt striviti anual in usile rotative circa trei milioane de oameni. Cei mai multi, fiindca-s timizi din nastere si rateaza startul. Cercetatorii din California au descoperit cu uimire c-au fost prinsi totusi in usa si rupti foarte multi cetateni deprinsi de mici cu usi electrice rotitoare. In principiu, usa ministerului trebuie sa se opreasca brusc din invarteala, cand o persoana incepe sa urle sau cand se bulucesc in ea mai multi slujbasi decat e portia. Fiind tot mare si grea, usa electrica are inertie. La burtosi nu-s probleme, insa sfrijitii rareori scapa fara o coasta infundata. In istoria usilor rotative exista intotdeauna un moment extrem de neplacut. In istoria usii noi a ministerului, cel mai penibil episod are loc la sosirea unei delegatii importante de japonezi. Din cauza cutremurelor si a inghesuielii din metrouri, in Japonia folosirea usilor rotative si a celor stramte se invata in scoala. In Japonia, toti angajatii semneaza o hartie prin care-si asuma riscurile la usile moderne. Cei care nu fac fata se duc la firmele cu usi de bambus. Incidentul se intampla datorita portarului. E pentru prima oara cand portarul vede atat de multi japonezi si crede sincer ca-i o invazie. De frica invaziei, portarul se arunca sub birou. In Japonia, cand un om se arunca sub birou, inseamna ca e cutremur. Cand portarul se baga de-a busilea sub birou, toti cei 30 de japonezi se reped in usa rotativa.

Deoarece sunt mici, toti cei 30 de oaspeti incap intr-o deschizatura. Japonezii, cum se stie, sunt foarte disciplinati. Dar si la cei mai disciplinati oameni se iveste odata si odata situatia cand impinge in usa fiecare cum il taie capul. La sosirea Salvarii, nu se stie care japonez a fost strivit de usa si care de ceilalti membri ai grupului, ceea ce face ca povestea sa nu capete grave conotatii politice. Sa ramana un fapt strict statistic, pentru uzul cercetatorilor din California.

Buna usa, spune ministrul, dupa ce japonezii semneaza contractul la un hotel cu usi clasice si parasesc tara plecand spre Germania, unde portarii de la ministere sunt deprinsi cu invaziile de asiatici. Halal usa! Ei, acum pot sa vina si delegatiile de rusi!
×
Subiecte în articol: editorial