x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O victima: Elena Udrea

O victima: Elena Udrea

de Ion Cristoiu    |    26 Oct 2005   •   00:00

Sambata, 2 octombrie 2005, emisiunea "Profesionistii" la TVR. Invitat: Traian Basescu.
Eugenia Voda, moderatoarea, il chestioneaza in legatura cu acuzatiile din presa potrivit carora Elena Udrea ar fi Calul Troian al grupurilor de interese in curtea Palatului Cotroceni.

O intrebare care pornea de la o serie de articole aparute in cateva ziare centrale, incepand cu 15 august 2005, in care Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, consiliera de stat la Cotroceni, era acuzat de afaceri cu mafia din PSD.
Presedintele raspunde astfel:
"Demonstratia pe care o intreaga sectiune din mass-media incearca s-o faca este ca sunt grupuri de interese si la Palatul Cotroceni.
Eu va asigur ca la Palatul Cotroceni nu exista nici un fel de grup clientelar care sa fie aservit, iar campania pe care o duc - de multe ori platita, de multe ori prin mijloacele mass-media proprii cei interesati in discreditarea institutiei prezidentiale - nu va avea efect, pentru ca voi continua sa ma tin de grupurile de interese care influenteaza decizia in favoarea lor si deturneaza decizia de la interesul general".

Nu era intaia oara dupa decembrie 2004 cand Traian Basescu acuza presa sau, ma rog, o parte a presei, de campanii ascunzand grupuri de interese oculte. De asta data, presedintele se refera insa la o campanie anume: cea dusa impotriva sa prin intermediul acuzatiilor lansate impotriva uneia dintre persoanele cele mai apropiate: sefa Cancelariei Prezidentiale, Elena Udrea.

Pe ce s-ar fi putut baza aceasta grava semnificare de catre insusi seful statului a unor articole publicate de cateva ziare?
Sunt mai multe ipoteze:

a) Pe legatura facuta de domnia-sa intre declaratia din 8 august 2005, prin care acuza Guvernul Tariceanu de a fi sub influenta unor grupuri de interese, si declansarea seriei de articole incepand cu 15 august 2005.

E posibil sa fi facut un asemenea rationament cata vreme articolele aveau drept fir rosu acuzatia ca si la Cotroceni sunt grupuri de interese. Si, pe baza unor informatii primite pe cai specifice, Traian Basescu putea presupune ca gruparea Tariceanu din PNL, in replica nu numai la declaratia din 8 august 2005, dar si la loviturile initiate de membri ai gruparii Stolojan din PNL - Mona Musca, Ionut Popescu, ii zicea prin presa: Tu vorbesti de grupuri de interese, mai bine te-ai uita in ograda ta?!

Un rationament intarit si de un fapt interesant. Desi articolele se refera la afaceri vechi ale lui Dorin Cocos, anterioare lui decembrie 2004, ele abia acum apar in presa. Cu o singura exceptie ("Atac", 20 aprilie 2005), tema nu existase pentru presa romana inainte de 15 august 2005.
b) Desi Elena Udrea era atacata drept "Cal Troian la Cotroceni", nici un articol nu aducea vreo proba ca Elena Udrea si-ar fi ajutat sotul, intervenind din pozitia pe care o detinea.
Nici n-avea cum sa aduca vreo proba: afacerile de care era acuzat Dorin Cocos fusesera facute inainte de decembrie 2004.
Doar in filmele cu Arnold Schwarzenegger, eroii influenteaza prezentul actionand asupra trecutului.
Elena Udrea nu e Arnold Schwarzenegger. Evidenta fortare a realitatii pentru a scoate si justifica teza Calului Troian ii adanceste lui Traian Basescu suspiciunea ca e vorba de o campanie de presa dirijata.
c) Desi zise si de investigatii, articolele se plimba de la un ziar la altul, intr-un cerc restrans la trei ziare.
Cititorului simplu asta nu-i spune nimic. Lui Traian Basescu, bun cunoscator al realitatilor media, ii spune ca nu era vorba de investigatii proprii ale redactorilor. Era vorba de dosare livrate de cineva anumitor redactii.
Dupa o perioada de acalmie, din 8 octombrie 2005, campania reincepe, culminand cu publicarea joi, 20 octombrie 2005, in doua ziare aflate in dusmanie - Ziua si Evenimentul Zilei - , a unor materiale acuzatoare la adresa Elenei Udrea.
Fata de articolele publicate inainte de 2 octombrie 2005, cele de acum nu aduc nimic nou. Se reiau acuzatiile anterioare, de data asta puse in termenii unor atacuri directe la adresa lui Traian Basescu, acuzat ca: "O tine in brate pe cea mai contestata consiliera a sa, Elena Udrea, desi sotul acesteia, Dorin Cocos, si-a cladit uriasa avere in stilul baronilor PSD".

Vineri, 21 octombrie 2005, Departamentul de Comunicare Publica al Presedintiei remite presei un comunicat prin care Elena Udrea isi anunta decizia de a demisiona. Invocand acuzatiile care i s-au adus in mass-media.
Contrar asteptarilor, Traian Basescu nu-i respinge demisia. Sa fi fost convins presedintele de veridicitatea articolelor din noua campanie?
Greu de crezut, o data cu ele reiau acuzatii mai vechi.
Sa se fi intimidat Traian Basescu de o campanie dusa de cateva ziare?
Greu de crezut, o data ce n-a dat inapoi in cazuri cum ar fi: seful Marelui Stat Major, consilierul Constantin Degeratu, sefii Serviciilor Secrete, cazuri in care s-au pronuntat public chiar si politicieni.

Sa se fi suparat Traian Basescu pe Elena Udrea, cum incearca sa ne convinga, apeland la recuzita telenovelei, unele ziare?
Greu de crezut, o data ce textul Elenei Udrea a fost asumat de Departamentul de Comunicare Publica al Presedintiei.
E limpede. Cu Traian Basescu s-a intamplat ceva. Se pregateste de lupta. Si in aceasta lupta, Elena Udrea era unul dintre punctele vulnerabile.
Prin demisia consilierei de stat, mediatizata urieseste, Traian Basescu are mainile libere.
Sa dea.
In cine?
Ne-a raspuns Dorin Cocos in aparitia sa la emisiunea tv din seara zilei de luni, 24 octombrie 2005.
Sotul Elenei Udrea s-a referit aproape obsesiv la faptul ca-n spatele campaniei de presa impotriva Elenei Udrea si, prin asta, impotriva lui Traian Basescu sta Dinu Patriciu.
Dinu Patriciu e prieten bun insa cu Calin Popescu Tariceanu.
Concluzie: incepe un nou razboi. De asta data, pe viata si pe moarte.

×