x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O zarva inutila

O zarva inutila

de Ion Cristoiu    |    27 Oct 2005   •   00:00

Presedintele si premierul au pus la cale o transmisie in direct din curtea Palatului Cotroceni. De la pupitru, sa se vada ca nu-si dau suturi in fund pe sub masa, cei doi si-au umplut electoral piepturile de arama.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a prezentat marti, 25 octombrie 2005, in Parlamentul European reunit la Strasbourg, un soi de sinteza a Rapoartelor de monitorizare privind Romania si Bulgaria.

Am surprins cateva secvente din atmosfera in care s-a desfasurat momentul. Raportorul a venit cu intarziere, motivand, in debutul discursului, ca a avut treaba cu gripa aviara. Sala era - ca sa zic asa - eminamente goala. Cand un europarlamentar si-a depasit timpul stabilit pentru interventie, presedinta de sedinta i-a taiat microfonul.

Fapte caracteristice pentru schitarea unui adevar cu valoare de axioma: pentru cei de la Uniunea Europeana a fost un moment de rutina, unul de indeplinire a unei corvoade cu atit mai grele, cu cat sedinta a fost planificata dupa masa de pranz, cand omul, vietuitoare digestiva fiind, cade intr-o dulce toropeala.

La Bucuresti, el a fost insa unul de sarbatoare nationala. Televiziunile au transmis discursul in direct, cu poticnelile de rigoare ale translatorilor improvizati. Unele s-au dedulcit chiar si la difuzarea interventiilor din sala.

Ministrul nostru de Externe s-a deplasat pana la Sofia pentru un alt iarmaroc mediatic: urmarirea discursului de la Strasbourg impreuna cu ministrul bulgar de Externe. Asa cum nea Tache, sculerul, trece poteca la nea Tase, matriterul, pentru a vedea impreuna, la o stacana, meciul Steaua - Rapid.

Presedintele si premierul au pus la cale o transmisie in direct din curtea Palatului Cotroceni. De la pupitru, sa se vada ca nu-si dau suturi in fund pe sub masa, cei doi si-au umplut electoral piepturile de arama. Premierul s-a alintat intr-un discurs din care rezulta ca procesul admiterii a inceput in Romania doar din clipa cand Traian Basescu l-a luat de mana si l-a tras in sus, punandu-l in fotoliul de premier.

Inca iluzionandu-se ca vorbele sale fac frunzele sa inverzeasca in toiul iernii si verzele sa creasca, miciurinist cat polobocul, presedintele le-a spus judecatorilor si procurorilor sa-si faca treaba (1).

Cum se explica diferenta de temperatura a trairii dintre Strasbourg si Bucuresti?

Prin transformarea de catre Bucuresti a unui moment strict tehnic, vazut ca atare de Comisia Europeana, intr-un nou prilej de spectacol mediatic inutil.

Romania a semnat Tratatul de aderare. Mai are un an si va fi membra a Uniunii Europene. Raportul prezentat de Olli Rehn e un document de rutina, tipic birocratiei de la Bruxelles. Mai-marii Uniunii Europene considera ca si rezolvata admiterea Romaniei si Bulgariei in ianuarie 2007. Alte probleme, mult mai complicate, stau acum in fata Uniunii Europene: de la gripa aviara pana la admiterea Turciei. De aceea, contrar a ce s-ar fi putut crede vazand atmosfera de la noi in perioada premergatoare momentului de la Strasbourg, Raportul n-a avut conotatia unei foi de examen. Nu poate fi apreciat drept rau sau bun. E un Document care ne spune ce trebuie sa intreprindem pentru a face fata adevaratului examen care ne asteapta: cel de dupa admitere.

Abordarea Raportului trebuie facuta in termenii unui Document continand observatii asupra a ceea ce mai trebuie facut pentru a fi o tara de standarde europene nu numai in Documentele de la Bruxelles, dar si in realitatea de la Ceamurlia de Jos.

Mult mai bine din acest punct de vedere era daca marti, 25 octombrie 2005, autoritatile lucrau, in loc sa se dea intr-un nou spectacol mediatic inutil.

Am fi castigat o zi. In procesul trecerii de la Romania europeana de pe hartie la Romania europeana din realitate.

(1) Toti insii actualei Puteri folosesc incantati si natangi aceasta sintagma, a-ti face treaba, imprumutata de la vespasiene.
×
Subiecte în articol: editorial