x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Odiosul de la scara 6

Odiosul de la scara 6

de Tudor Octavian    |    08 Sep 2006   •   00:00
Odiosul de la scara 6

Locatarii din A 10 sunt mandri ca blocul lor are zece scari.

Mandria e unul din sentimentele fara cap si coada, iar daca ar mai avea si mijloc, probabil ca nici nu s-ar mai chema sentiment, ci organ. Ce e ciudat e ca locatarii din A 9, desi blocul lor n-are decat patru scari, nu sufera. Sau poate c-au suferit, dar nu s-au manifestat pana in ziua in care s-a spus la televizor ca in A 10 locuieste unul din cei mai odiosi informatori ai fostei Securitati. Dovada ca locatarii din A 9 au iesit primii din apartamentele lor, imediat dupa ce s-a dat stirea la Observator, ca sa afle cine-i odiosul. Insa cine a lansat zvonul ca misteriosul odios ar locui la scara 6, nu se stie. E posibil s-o fi facut-o chiar dansul. Informatorii, ca de aia ii remarca si Securitatea, se pricepeau la diversiuni. E posibil, de asemenea, ca ideea cu scara 6 sa se fi ivit ca urmare a faptului ca blocul avea zece scari si ca tot ce se intampla undeva, pe la una din scarile anonime de la jumatatea blocului, parea mai misterios decat ce se intampla la prima si ultima scara. E o chestie de psihologia multimii. Ca si cum un individ odios e mai odios la scara 6, decat la 1 sau 10. "Sa iasa, nemernicul, sa-l vada poporul", a strigat in dreptul scarii cu numarul 6 domnul Ceapa din blocul A 9, scara 4. Si nu numai ca domnul Ceapa a strigat de cateva ori ca un apucat, dar a si amenintat cu pumnul, aratand cumva spre etajele cinci sau sase.

In scurt timp, toti locatarii de la scara 6 au iesit in strada si, luandu-se dupa domnul Ceapa, au inceput sa priveasca si ei, care nedumeriti, care revoltati spre etajele cinci si sase unde locuiau. Iar dupa ce au obosit lungindu-si gaturile in sus si au inceput sa se priveasca piezis unii pe altii, s-a declansat fenomenul. Cand locatarii dintr-un bloc cauta cu coada ochiului unii la altii, fenomenul care se declanseaza e ca toti descopera ce mutre odioase au vecinii. Pana a se intreba care din ei e odiosul turnator, li se parea ca toti aveau exact mutrele pe care trebuia sa le aiba niste oameni de treaba. Si, deodata, toti aveau figuri extrem de dubioase. Ca se gaseau cam sluti si cam murdari, n-ar fi fost nimic. Dar cine nu avea cap de delator, il avea de spion strain, iar cine pana atunci avusese o fata de mocofan din Baragan, avea dintr-odata cel mai odios cap de terorist arab.

"Pai, ce mare lucru, dom’le - a zis facand-o pe specialistul in treburile serviciilor secrete domnul Ceapa - ce mare scofala deghizarea. Il crezi pe unul om ca si tine, il vezi la piata cu caruciorul si seara, ca toata lumea, la o bere, iar cand colo el e colonel deghizat in om al muncii de la bloc". Locatarii au dat din capetele lor cu mutre de turnatori, spioni, teroristi si sabotori si brusc si-au dat seama ca vreo cativa, nu numai de la scara 6, ci si de la celelalte scari, aveau burti si priviri banuitoare de colonei de securitate la pensie ori inca activi. Asta insa doar pana pe la unsprezece noaptea, cand gasca s-a spart si s-au indreptat spre apartamentele lor, cu mersul acela vinovat, dar nu de turnatori demascati, ci de slujbasi cu lefuri de mizerie.

×
Subiecte în articol: editorial scara