x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Oltchim: o parte din poporul român dispare!

Oltchim: o parte din poporul român dispare!

de Ilie Serbanescu    |    17 Sep 2012   •   13:25

Coincidenta sau nu, oprirea lucrului, practic din cauza falimentului, la marele combinat Oltchim nu putea interveni intr-un context mai semnificativ decat acela in care a intervenit, cand, cu prilejul referendumului privind demiterea presedintelui, puterea coloniala a gasit cu cale sa certifice, printr-un amestec in forta fara precedent, statutul de colonie la care fusese adusa pe plan economic Romania inca mai demult. Totul s-a potrivit atat de perfect incat pare sa fie nu aranjamentul unor oameni, ci voia lui Dumnezeu care si-a intors fata de la Romania.

Valoarea simbolica si emblematica a acestei coincidente este legata de faptul ca falimentul Oltchim este pe de-a intregul expresia ajungerii Romaniei intr-o stare de colonie, dupa cum parcursul spre faliment al Oltchim este pe de-a intregul procesul de colonializare si desfiintare economica a Romaniei.

Incercarile – foarte numeroase in aceste zile – de explicare a falimetului Oltchim prin diferite dificultati tehnice si financiare, prin greseli de management si prin etern invocata 'incapusare' a combinatului, prezenta de altfel in cazul tuturor structurilor de stat, de catre firme clientelare ale partidelor sunt diversioniste. Nu pentru ca nu ar fi adevarate, ci pentru ca nici pe de parte nu constituie, cel putin in acest caz, cauzele principale. Sa nu deliram! Au existat corporatii si state straine care erau deranjate de existenta Oltchim si care au pus la punct scoaterea acestuia din joc. Caci coloniile n-au voie sa aiba jucatori in piata. Nu campioni, ci nici macar jucatori! Pentru scoaterea din joc a Oltchim nu s-au facut doar diferite manevre insidioase ori uzualele presiuni financiare si blocari de acces pe pietele de desfacere! S-a apelat la cea mai teribila si abjecta formula: taierea pur si simplu a aprovizionarii cu materie prima!

Misiunea a revenit celui mai vajnic exploatator colonial al Romaniei: OMV, proprietarul Petrom, care secatuieste Romania pe toate partile si din toate unghiurile. Extrage singurele rezerve de petrol existente precum si jumatate din resursele de gaze, pe care vrea de altminteri sa le exporte pentru a le vinde mai scump decat pe plan intern, chiar daca ar lasa in frig pe proprietarul resurselor, poporul roman. A presat la Comisia Europeana sa impuna si a obtinut asa-numita liberalizare a preturilor (de fapt o fabuloasa crestere) ca sa-si insuseasca renta diferentiala din exploatarea acestor gaze, interzicand astfel consumatorilor romani sa se bucure de ele ca proprietari printr-o aprovizionare mai ieftina decat cea din import. Nu mai vorbim de dezmatul de preturi pe care OMV il face pe piata benzinei si motorinei pe care o domina in chip monopolist. Ei bine, inca din 2008, OMV a taiat Oltchim-ului aprovizionarea cu etilena, inchizand, din pretinse considerente economice, rafinaria Arpechim care producea etilena. De atunci, peste jumatate din Oltchim a murit si a inceput iremediabil drumul spre faliment. Caci, vai!, etilena nu poate fi transportata nici rutier, nici feroviar, ci numai prin conducte. Si, prin conceptie, Oltchim fusese construit in asociere cu Arpechim. Mai grav – si aceasta era de fapt tinta – petrochimiei din Romania i se punea astfel calus!

De ce OMV a cumparat Arpechim odata cu Petrom s-a putut vedea. De ce insa Romania a vandut Arpechim odata cu Petrom este un mare semn de intrebare! Ar fi de adresat intrebarea dlui Adrian Nastase. Acesta este insa acum la puscarie, dar, vai!, nu cumva pentru ca a vandut tara, ci pentru ca a manevrat propangandistic niste afise!

Privatizarea Oltchim, vanturata ca solutie, este o rusine! La fel precum cea a privatizarii Petrom sau a BCR! Nodul strategic reprezentat de Oltchim este astfel lichidat. Va fi cumparat – oricum pe nimic! – fie de catre strainii carora Oltchim le facea concurenta si vor sa-l puna definitiv la pamant, fie de catre strainii care vor sa beneficieze de afacerea de circa 4 miliarde euro pe care Oltchim o constituie, caz in care, ca prin farmec, OMV, parte a scenariului falimentarii Oltchim, va redeschide sau va vinde imediat 'nerentabilul' Arpechim. Pentru Romania si poporul roman va fi tot o lichidare! Nu numai a Oltchim! Ci a Romaniei si poporului roman!

×