x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Om fi noi in post, dar nici minciuna nu-i de dulce

Om fi noi in post, dar nici minciuna nu-i de dulce

de Dan Dumitrescu    |    16 Noi 2007   •   00:00

PUNCTUL PE EI
Intrăm in Postul Crăciunului. Fasolea devine regina fierturii, iar vegetarienii de convingere ocazională se furajează subţire. Ca să ii ţină pipota cănd or da greu la pomana porcului. Colindătorii consacraţi au inceput să freamăte in joc de gleznă. Parte dintre ei, in respect faţă de datina străbună, şi-au lipit ochiul de calendar in aşteptarea pornirii incuviinţate de ritual.

PUNCTUL PE EI
Intrăm in Postul Crăciunului. Fasolea devine regina fierturii, iar vegetarienii de convingere ocazională se furajează subţire. Ca să ii ţină pipota cănd or da greu la pomana porcului. Colindătorii consacraţi au inceput să freamăte in joc de gleznă. Parte dintre ei, in respect faţă de datina străbună, şi-au lipit ochiul de calendar in aşteptarea pornirii incuviinţate de ritual. Alţii, mai fără de cuviinţă, fură startul. Au inceput deja să bage perdaf de ploconeală pe la colindaţii ştiuţi cu dare de mănă. Fredonează călduţele descăntecului de carieră şi de deochi, citesc in bobi contrafăcuţi viitor implinit şi fericire maximă. Că, vorba aia, om fi noi in post, dar nici minciuna nu-i de dulce. Ia mai mănaţi, măi…


Fotbalul mai bogat in poame ca niciodată, insemnat de cărnaţi şi deocheaţi ai tranziţiei e numai bun de colindat, e numai bun pentru colindătorii silitori. Neamurile de traistă (plină), mai ales cei aflaţi in strămtoarea dizgraţiei, abia aşteaptă să se dea in stambă. Inghit osanaua cu plută cu tot, miluindu-i cu dispreţ fără număr pe enoriaşii lui ce pică.


Guiţatul cel mai guiţat, ce se vrea citit in "dă şi mie", se aude, culmea, dinspre troacele indestulate. Sărăntocii furajării pe apucate abia de mai prind căte-un loc de corist in ceata lui "ia vioara şi sacăzul, căntă tu că eu ţin băzul". Cel mai abitir acţionează prim-soliştii care nu aşteaptă ninsoarea şi scot capra-n ploaie chiar şi fără steluţă albă-n frunte.


Nu vă aşteptaţi să-i intălniţi pe profesioniştii colindului de profit maxim in tramvaiul sorcovei urbane. Printre trăitorii de azi pe măine au dat faliment chiar şi şuţii de buzunare. Colindătorii extraritualici ştiu ce-i ăla trend, ce-i aia politică de marketing, au ştiinţa disimulării şi a comunicării de la distanţă. Dacă veţi invăţa să le descifraţi mesajele nu veţi mai fi derutaţi de colinda lor. Nu veţi mai cădea in plasa topurilor mincinoase. Vă veţi explica de ce este dorit căte un duce tava pe la căte cinci echipe deodată, cum ajunge căte un antrenor să refuze in acelaşi timp toate echipele din Bucureşti şi naţionala pe deasupra. Veţi pricepe şi veţi da sensul cuvenit regiei de carnaval.

×
Subiecte în articol: editorial