x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Omagiu lucrului bine făcut

Omagiu lucrului bine făcut

de Cristian Crisbăşan    |    Cristian Crisbăşan    |    07 Apr 2012   •   21:00
Omagiu lucrului bine făcut

Bunicul meu m-a invatat ce inseamna lucrul bine facut. El absolvise o scoala de meseriasi tinuta de un neamt la Brasov, inainte de al doilea razboi mondial. El a invatat acolo un anumit tip de a gandi, construi si/sau repara obiecte folositoare omului, pornind de la respectul pentru unelte, ingrijirea lor si asezarea lor intr-o ordine perfecta. Atelierul bunicului meu avea totul aranjat si ordonat nemteste si gaseai acolo tot ce iti trebuie ca sa construiesti orice – de la cuie de toate felurile si suruburi cu saibele si piulitele potrivite pana la 'bormasini' si aparat de sudura.

Bunicul meu invatase, de fapt, principiile unui anumit tip de design, care, aplicate corect si construite 'nemteste' cu sculele si materialele potrivite, iti permiteau sa construiesti si sa repari corect. Design este cum functioneaza un lucru si, mai ales, cum iti trebuie acel lucru. Daca este deci functional, durabil, ce trebuie si cum trebuie, atunci este si frumos.

Foarte putine produse se mai fabrica astazi in aceasta logica sanatoasa, pentru ca, din pacate, traim in 'era consumabilelor'. Un obiect de calitate trebuie sa functioneze, vorba unui profesor de-al meu de pictura, 'precum ficatul. Daca-l simti, atunci ceva este in neregula'. Si daca el isi indeplineste menirea si functiunea ireprosabil, tacut, precum ficatul, desigur ca devine o prezenta fireasca precum apa de la robinet. Numai ca vine implacabil o zi in care reconstientizezi valoarea acelui lucru.

Pe eticheta scrie asa: '(06/02) – PO #0225109 – BLACK BLASTED BOYFRIEND – JN31' – STYLE #0225109 – THW-31564-A-FL(N10). Am cautat asta pe internet, impreuna cu numele brand-ului respectiv. Nu am gasit nimic.
Pe o alta eticheta scrie: 'Atentie: daca este ud, culoarea acestui obiect de imbracaminte se poate transfera pe alte obiecte'. Ei bine, nu s-a intamplat asta niciodata de cand am acest articol vestimentar. A fost produs in 2002 si tot in 2002 l-am cumparat, dar nu mai tin minte cand. De 10 ani arata ca atunci, in prima zi.

Desi a fost spalat la masina de sute de ori. Desi l-am purtat constant, in toate anotimpurile si in toate conditiile de vreme. Am lucrat imbracat cu el, m-am tarat pe jos, am vopsit, am zugravit, m-am noroit, m-am udat, m-am frecat de diferite suprafete. Pentru ca este croit dintr-un material de bumbac 100% tesut sa fie usor elastic, l-am purtat si cand aveam greutatea normala, si cand aveam cu 20 de kilograme in plus. Am alergat, transpirat, sarit, mers in genunchi, m-am murdarit. Au trecut prin gaicile lui peste 30 de modele de curele.

In 10 ani nu a cedat nici o cusatura, nu i-a iesit nici o ata, nu s-au tocit nici un milimetru intre picioare sau in alta parte, fermoarul metalic functioneaza impecabil, buzunarele sunt ireprosabile, capsele si nasturele metalic sunt la locul lor. Butoniera nasturelui nu s-a largit si are, ca in prima zi, cusatura bordura intacta si de aceeasi culoare rosie. Nici culoarea scrisului de pe etichetele interioare nu s-a dus. Nici eticheta mare, de la spate, de pe betelie, pe care sigla producatorului este brodata cu rosu si alb pe o bucata de piele bej.
O pereche de jeans Tommy Hilfiger, prespalati, de un negru antracit, fabricati in Turcia. I-am cumparat de la Miniprix cu echivalentul a 50 de lei de azi.

×
Subiecte în articol: editorial