x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Omul din stradă

Omul din stradă

de Paula Anastasia Tudor    |    19 Ian 2012   •   21:00

Se vedea inca din primele ore ale protestelor ca picatura Arafat a fost doar cea care-a umplut un pahar care parea pana acum fara fund. Dupa linistirea haitasilor care-au starnit jandarmii din barlogul lor de liniste aparenta si au tinut ochii presei pe ei, protestatarii reali ramanand singuri in strada, fara acoperire media, invi­zibili; dupa ce-a inceput razboiul tuturor cu jandarmii ca si cum ei ar fi intruchiparea tuturor relelor care i-au scos pe oameni in strada (rele care-i macina si pe ei, de altfel, chiar daca nu se vede din cauza echipamentului), s-a auzit din ce in ce mai des intrebarea: 'Dar de ce iesiti in strada?' Omul intrebat, oprindu-se din scandat 'jos Ba-ses-cu!' spune din inertie: 'Pai, sa-l dam jos, sa pice, sa cada…, anticipate!'. Dar cand se mai linisteste isi da seama ca a inceput sa strige ca masa, nu ca individ, si ca 'Jos Basescu!' inseamna 'Sus Ceilalti!'. Care 'Ceilalti'? Si-a dat seama ca vin alegerile si ca nu are cu cine vota. De-aia a iesit in strada. Nu mai are de ce se agata.

Iesind in piata, omul a renuntat la politica, pentru ca politica rupta de social nu exista. Toti acei insi care-l nesocotesc de 21 de ani si-si spun 'clasa politica' au disparut pentru el, pentru ca nu-si respecta obiectul muncii, functia care i-a creat. Si astia pe care-i vrea acum jos, si ceilalti care se vor, pe aceasta cale, sus.
Omul din strada nu vrea doar schimbarea de nume acolo sus. Vrea o schimbare mai profunda, numele nici nu mai conteaza. Vrea sa se schimbe atitudinea fata de el a celor pe care el ii pune sus: sa il respecte si sa-i asigure accesul la educatie, sanatate, bunastare si relaxare. Accesul la o viata li­nistita.
Atat.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete