x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale ONG-urile de rezerva

ONG-urile de rezerva

de Ion Cristoiu    |    27 Feb 2007   •   00:00
ONG-urile de rezerva

De smecheria cu folosirea ONG-urilor ca marionete in batalia politica si-au amintit Traian Basescu si acoliti sai din PD, PLD, SRI, SIE si mediul de afaceri. In consecinta, ONG-urile anti-PSD au fost scoase de la naftalina (tot prin Trustul lui Sorin Ovidiu Vantu), curatate nitel, sa para noi, si aruncate in confruntarea dintre Palate. In 2004, diversiunea cu societatea civila a fost folosita de Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu impotriva PSD. Acum, cei doi sunt dusmani. Drept urmare, Traian Basescu a pus la treaba aceleasi ONG-uri impotriva PNL si a guvernului Tariceanu.

Sase organizatii carora le place sa-si spuna Societate Civila au anuntat pentru azi, la ora 16, un miting in Piata Universitatii. Peste tot in lumea civilizata ONG-urile, chiar daca nu-si asuma ca la noi ifosele de a intruchipa societatea civila, ies in strada pentru a sari in ajutorul celor nedreptatiti. Saracii, in cazul unora. Animalele nedreptatite de om, in cazul altora. Cine a calatorit prin marile capitale ale lumii a putut intalni, in plina strada, tineri si tinere impartind pliante sau strangand semnaturi in apararea veveritelor sau a crocodililor. Pentru ce ies in strada cele sase ONG-uri? Pentru ministrul Justitiei, Monica Macovei. Sub titlul "Martisor pentru Monica", organizatorii au sadit un text de o puerilitate induiosatoare:
"Te intereseaza sa traiesti demn intr-o tara normala? Te intereseaza lupta impotriva coruptiei? Te intereseaza ca Monica Macovei sa lucreze in continuare pentru tine?".

Manifestele se definesc, in general, prin absenta simtului ridicolului. Ca si juramintele de amor, de altfel. Productie colectiva, ca muraturile, Manifestul Monica Macovei vrea sa ne convinga ca de Monica Macovei depinde daca vom trai sau nu demni intr-o tara normala. Pe vremuri, se spunea ca de Nicolae Ceausescu depindea independenta si suveranitatea patriei. Acum ni se spune ca de Monica Macovei depinde demnitatea fiecaruia din noi! Ca sa vezi! Parca nici n-ar fi trecut deja 18 ani de la executia de la Targoviste! Cei ce nu s-au prins de dedesubturile Operatiunii Sanctificarea Monicai Macovei si-au exprimat nedumerirea la stirea ca sase ONG-uri ies in strada pentru Monica Macovei:
1) Monica Macovei nu-i saraca. Sau, daca tin neaparat tovarasele sale de ceai, e o saraca de un tip aparte. Cu automobil la scara si vila in perspectiva.
2) Monica Macovei nu e amenintata de nimeni, ca s-o putem pune alaturi de veveritele trase de coada si de crocodilii vanati pentru pantofii din pielea lor.

La o prima vedere, actiunea celor sase ONG-uri pare absurda. Nu e absurda. E comandata. Ne amintim cu totii ca in campania electorala din 2004 au aparut, ca din senin, tot felul de ONG-uri, cum ar fi, de pilda, Asociatia fotoreporterilor profesionisti din Suceava, Asociatia studentilor de la Stiinte Politice din Craiova.

La un moment dat, aceste ONG-uri, mai mult sau mai putin fantome, s-au unit intr-o coalitie. Coalitia pentru un Parlament curat. Aparent, Coalitia isi propunea, in numele Societatii Civile, sa blocheze punerea pe listele de partid a unor persoane dubioase. In realitate, Coalitia si-a propus sa se implice zdravan si anticonstitutional in campania electorala de partea lui Traian Basescu si a Aliantei D.A. Trucul era simplu.

Coalitia punea la cale tot soiul de manifestari de doi lei. Trustul lui Sorin Ovidiu Vantu, ca si acum la dispozitia lui Traian Basescu, le mediatiza exagerat, transformandu-le in evenimente cruciale. De smecheria cu folosirea ONG-urilor ca marionete in batalia politica si-au amintit Traian Basescu si acolitii sai din PD, PLD, SRI, SIE si mediul de afaceri.

In consecinta, ONG-urile anti-PSD au fost scoase de la naftalina (tot prin Trustul lui Sorin Ovidiu Vantu), curatate nitel, sa para noi, si aruncate in confruntarea dintre Palate.

In 2004, diversiunea cu societatea civila a fost folosita de Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu impotriva PSD. Acum, cei doi sunt dusmani. Drept urmare, Traian Basescu a pus la treaba aceleasi ONG-uri impotriva PNL si a guvernului Tariceanu.

Doua fapte sunt mai mult decat semnificative pentru a deslusi ca mitingul Martisor pentru Monica e o diversiune anti-PNL pusa la cale de Traian Basescu si acolitii sai:
1) Nitam-nisam, Traian Basescu a invitat la Cotroceni cateva ONG-uri pentru a discuta votul uninominal.
Cam aceleasi care urmeaza sa iasa in strada pentru Monica Macovei. Botezandu-le cu de la sine putere Societatea civila. Semnal clar dat opiniei publice: Societatea Civila e a mea, nu a lui Calin Popescu Tariceanu.
2) PD a anuntat ca membrii sai sunt liberi sa participe la miting.

Dincolo de aberatia politica (membrii unui partid de guvernamant participa la un miting impotriva Guvernului) se vad dedesubturile diversiunii puse la cale. Partener loial de guvernare, PD ar fi trebuit sa declare ca nu vede rostul unui asemenea manifestari cata vreme soarta Monicai Macovei a fost garantata de Alianta.

Prin decizia de mai sus, in realitate, conducerea PD a dat membrilor si simpatizantilor PD indicatia de a veni in Piata Universitatii. Si daca nu vor veni ei, vor veni, adusi cu convocatorul, salariatii Primariei Generale a Capitalei. Sa vezi, dupa-amiaza, cum vor exprima maturatoarele de la Salubritate solidaritatea Societatii civile cu Monica Macovei!
×
Subiecte în articol: basescu traian editorial macovei monica ong-uri