x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Osanale şi tăcere

Osanale şi tăcere

de Valentin Nicolau    |    14 Noi 2011   •   21:00

Traian Basescu este unul dintre marii cititori ai Romaniei, consumand zilnic tomuri de note informative. Si-a inceput insa cariera pentru cultul de­la­tiunii ca scriitor harnic, bazandu-se pe un deosebit simt de observatie a ce­lor din jur. Activitatea asidua de cro­nicar acoperit i-a facut pe colegii lui de atunci, ca si pe cei de acum, sa fie suspiciosi si sa-l evite. Nu din invidie, caci, in cazul unui asemenea scri­i­tor, talentul contea­za mai putin, im­por­tant fiind continutul informatiei si folosul pe care il aduc denunturile pentru puterea opresiva. Aceasta dubla calitate, de vechi scriitor si ac­tual cititor de tur­na­torii, ii da convingerea ca a deprins cunoasterea nu nu­mai a culturii romane si universale, de­sa­var­sita prin lectura asidua a etichetelor de whisky, ci si a subti­li­tatilor invatamantului ro­ma­nesc. Ma­falda securistica este convinsa ca un absolvent de scoala ar trebui sa fie doar o pie­sa de schimb in marea ma­si­narie sociala. O spu­ne raspicat ori de cate ori ii vine, pe plaiurile noas­tre mioritice sau aiurea: "Siste­mul de edu­ca­tie romanesc produce prea multi filosofi, prea putini in­gi­neri" – s-a trezit dand din gura, mai acum ceva vreme, cand trecea prin Germania, incercand sa vanda bu­ca­te­le din Romania fa­cuta cioburi, cele pe care nu au pus inca mana ma­f­iotii portocalii.

Care sa fie explicatia acestei cugetari tam-ni­sam? Stranie afir­ma­tie pentru Traian Basescu, politicia­nul atat de legat de intelighentia cu functii in holdingul ideologic ICR-Humanitas-NEC, atasat de tipul fi­lo­sofului de curte care gandeste cu sto­macul. De fapt, stie ca respectivii vo­ca­listi cu neuron sunt doar exceptii, sunt exemplarele care s-au dovedit cele mai adaptate mediului politic si care au deprins perfect abilitatea de a bate metenele. Acum il intereseaza mai putin ca umilii si devotatii lui intelec­tuali sunt excelenti cantatori in struna si creatori de sisteme filoslugarnice monoteiste, avandu-l in centrul universului chiar pe el, Stapanul Securitatii Redivivus, zeusul lumpenului.

Traian Basescu vrea ingineri pentru ca simte nevoia de multa liniste, de mai multa apatie in perspectiva cruntei saracii ce cuprinde Romania inspaimantata. Disperarea romanilor se impune sa ramana muta. Nici o voce nu trebuie sa se auda, nici o constiinta nu e cazul sa se trezeasca starnind furia poporului. Indignarea e musai sa fie mai departe doar o figura de stil. Intelectualitatea tehnica, tacuta si mai rabdatoare din fire si preocupata fiind sa rezolve chestii practice, va lasa in continuare problemele societatii pe seama umanistilor filosofi care, parte dintre ei, au dovedit plenar vocatia de sluga in fata guvernantului ce le arunca firimituri grase.

Nu suntem in fata unei alegeri prezidentiale, intre filosofi sau ingineri, intre osanale sau tacere... Luati aminte la vorbele maretului conducator: Lingai avem destui, acum ne trebuie cetateni tacuti!

×