x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Osandit sa iubeasca frumosul

Osandit sa iubeasca frumosul

de Lucian Avramescu    |    26 Oct 2005   •   00:00
Osandit sa iubeasca frumosul

Captiv al splendorii feminine, Traian Basescu innoada o traditie care are stralucite exemple inca din Imperiul Roman. Nimic rau in asta. Caligula si-a facut calul consul sau senator. De ce nu si-ar face si presedintele roman apropiatele ministri, prefecti, consilieri prezidentiali, insotitori de lux?!

Domnul Traian Basescu pare osandit sa iubeasca frumosul. Deducem asta dintr-o declaratie mai veche, facuta in stilu-i suav-bolovanos, dar si din intamplari mai noi care, puse cap la cap, construiesc banuiala acestei dependente. Zicea candva presedintele, raspunzand unei intrebari legate de propulsarea in cancelaria prezidentiala a Elenei Udrea (Dumnezeule, parca vorbim de Elena din Troia!): "Pe langa atatea figuri acre, e bine sa mai fie prin preajma si figuri care sa arate bine, ha, ha, ha". Captiv al splendorii feminine, Traian Basescu innoada o traditie care are stralucite exemple inca din Imperiul Roman. Nimic rau in asta. Caligula si-a facut calul consul sau senator. De ce nu si-ar face si presedintele roman apropiatele ministri, prefecti, consilieri prezidentiali, insotitori de lux?!

Numirea intr-o functie cu capacitati solid-articulate, de care depind trebuintele natiei, mi s-a parut intotdeauna un lucru din cale-afara de anevoios. Pentru cei care aleg, numesc, decid. Intra aici responsabilitati, le-as zice, patriotice. In politica romaneasca am asistat insa prea adesea la numiri pe criteriul vara nevestei, cumnatul soacrei, fratele amantei, extirpand apendicele competentei. Am vazut astfel, avansate de domnul Basescu, persoane feminine "deloc acre", ba chiar apetisante, nici macar cu "poale lungi si minte scurta", ci doar cu poale minuscule. Exemplul hazliu al prezumtivei ministrese a Integrarii care nu stia in ce parte a lumii e Bruxelles-ul si care a plecat de la Parlament cu ochisorii inlacrimati, izbind cu poseta de tocul usii, a fost completat cu alte pilduitoare exemple. Anca Boagiu, ca ministru al Integrarii, imi pare - sa dea Sfantul sa ma insel - cazuta din luna. Vitalitatea ei de precupeata in campania electorala pentru Bucuresti care, prin ridicarea poalelor in cap, l-a reales primar pe Ontanu (daca tacea si se uita gales spre alegatori ajungea primarita) s-a dus pe apa sambetei. Acum, Anca Boagiu isi pescuieste din dictionar anevoie cuvintele, vorbeste in hartoape, inoata ca o balena obligata sa faca performanta de viteza intr-un bazin cu noroi. Pacat. Altfel, fata simpatica.

Presedintele nostru pare etern indragostit de frumos. Departe de mine banuiala ca in afara unei platonice iubiri cantonate pur in estetic, fostul marinar ar trage si altfel de foloase de la tinerele lui cucoane politice. M-a pus pe ganduri relatarea unui amic, nimerit pe coridorul primariei, pe cand Traian Basescu, edil sef atunci, iesea din birou cu o juna. Fata tinea la sub brat un teanc de dosare. "Ma, tu cu cine te f..ti?", a intrebat-o, fara sa tina cont de cei din preajma, primarul general, pe juna imbujorata. M-am gandit ca amicul meu n-a auzit bine. Fugi, dom’le, de-aci! - am zis eu.

M-a socat insa Lavinia Sandru, o alta frumoasa care a stat vreme indelunga de-a dreapta presedintelui, prin turnee, prin campanii. Ea declara in direct, intr-o emisiune televizata, cu atingere la o mai veche afirmatie a presedintelui, ca acesta promoveaza pe criteriul "vazut chiloteii". Lavinia Sandru parea ca vorbeste in cunostinta de cauza. Tradandu-l - politic - pe Traian Basescu cu la fel de vaduvitul de bucle, dar mult mai tanarul Gusa, presedintele a expediat-o nervos (gelos?) pe Lavinia direct pe centura, unde traseistele fac servicii grabnice soferilor de TIR. Nervoasa replica. De barbat ranit? Aud acum (viata politica din Bucuresti galgaie de barfe in timp ce saracia se lateste in tara) ca demisia Elenei Udrea survine unui incident cu palme la Cotroceni. Cine pe cine a palmuit nu pot garanta. Poate portarul s-a batut cu gradinareasa. Mai aud ca presedintele a plans a doua zi si a implorat-o pe Elena sa se intoarca. Mai sa fie! De nu i-as sti pe presedinte un familist convins si pe doamna Udrea o bisericoasa, as intra la banuieli. Sper insa ca plecarea doamnei Udrea de la Cotroceni, subiect care bate integrarea europeana si gripa aviara, sa nu-l impinga la gesturi necugetate pe domnul Basescu. O sinucidere ne-ar mai lipsi acum!

×
Subiecte în articol: editorial