x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Palma care aduce noroc în turul 2

Palma care aduce noroc în turul 2

de Razvan Barbulescu    |    28 Noi 2009   •   00:00
Palma care aduce noroc în turul 2

Promisiunile preşedintelui devin pericol public. Când jură că "se va bate pentru..." trebuie s-o iei cum se citeşte şi s-o tai de nebun fără să-ntorci capul. Până acum, în deltă ţi-era frică numai când vorbeai cu peştii. Afla preşedintele. Dar dacă te întâlneai chiar cu dl Băsescu? Făceai cu mâna suitei prezidenţiale, şeful de stat îţi făcea şi el cu mâna şi, deodată, trosc! Mai tare decât SRI-ul şi doi ş-un sfert la un loc e caraba de marinar.



Dl Ghişe avea o ipoteză: să presupunem că preşedintele Băsescu stă la masă cu regina Angliei şi l-apucă... L-apucă aşa cum l-a apucat la Ploieşti. Regina Angliei întreabă ceva de dl Iliescu şi Băse jap!, una scurtă, din încheietură. N-apucă femeia să înţeleagă prea multe că marinarul, buf!, încă o lopată. Şi s-au dus dracului relaţiile cu Marea Britanie. Dar dacă îl întreabă şi Putin sau Obama de Iliescu? N-am vrea să aflăm.

Gestul de mardeiaş al preşedintelui, un dos de labă ca între barbugii, avea rostul să omagieze victoria portocalie de la Ploieşti. Ăla micu a zis de Iliescu, i-a stricat marinarului cheful şi a furat-o.

Apărătorii lui Băse menţionau cu demnitate că se exagerează. Băieţelul are totuşi falca la loc. Nu i-au sărit nici dinţii. Că, la urma urmei, o palmă la timpul potrivit, mai ales dacă e prezidenţială, aduce copilului noroc. Noroc prezidenţial (despre ce vorbim?): apartament de peste juma de milion în Băneasa şi drumuri la Bruxelles. Golănia de acum patru ani de la Ploieşti a fost întoarsă pe toate părţile de politicieni şi specialişti. Dna Roberta Anastase nu-şi explica mişcarea. Chipul ei nechinuit de întrebări trăda sinceritate. Capul copilului era la locul lui, palma lui Băse, la fel. E drept (admitea Roberta), pe neaşteptate, pumnul lui Băsescu a străbătut fulgerător văzduhul municipiului, dar viteza execuţiei se datora superiorităţii portocaliilor, primii în toate, în muncă, în sport şi la dat castane.

Sobi Czech, Buză de Iepure în echipa Mărgelatului, a privit atent şi a pus diagnosticul: trucaj ordinar. I-au lungit mâna preşedintelui. Dacă am înţeles bine: mâna dlui Băsescu ar fi primit un stimul de la creier la auzul numelui Iliescu şi ăla care a trucat imaginea pe calculator i-a întins mâna până la o lungime de pagaie, proptind-o în capul copilului.

Lavinia Şandru îşi aduce perfect aminte de întâmplare. Nu i-a venit să creadă nici atunci, nu-i vine să creadă nici azi, n-o să-i vină să creadă nici la alegerile viitoare. "Lângă mine era Roberta, care şi ea era uluită." Roberta a rămas uluită şi după patru ani. Cu excepţia pumnului, ziceam, nu-i era nimic clar. Dna Anastase e perfectibilă: recunoaşte forţa palmei. E de-a casei.

Dl Ghişe a mai scos o întrebare: de ce credeţi că dl Băsescu a fost părăsit şi de dl Pleşu? Personal nu cred că a fost luat la pumni. Pe mine m-ar interesa însă părerea donşoarei EBA, care s-a dus de sărbători prin şcoli cu cadouri pentru ăia mici. Dacă pumnul e ereditar nu există primejdia ca aia mică să-i trosnească pe ăia mici?

În aceste condiţii, promisiunile preoşedintelui devin pericol public. Când jură că "se va bate pentru..." trebuie s-o iei cum se citeşte şi s-o tai de nebun fără să-ntorci capul. Până acum, în deltă ţi-era frică numai când vorbeai cu peştii. Afla preşedintele. Dar dacă riscai să dai nas în nas chiar cu dl Băsescu? Erai cu nevasta, copiii, făceai cu mâna suitei prezidenţiale, şeful de stat îţi făcea şi el cu mâna şi, deodată, trosc! Mai tare decât SRI-ul şi doi ş-un sfert la un loc e caraba de marinar.

S-ar putea ca bizonul, care a şi născut înţelepciunea "să-ţi baţi copiii până le sună apa", să-l voteze pe Băsescu. Tocmai fiindcă ştie să dea porcării pe goarnă şi să trosnească primul, scurt, ca marţoii de port. Crin Antonescu se arăta îngrozit nu de casetă, ci de reacţia preşedintelui. Eu, de lipsa de reacţie a preşedintelui. Frate, când dai un pumn, mergi până la capăt. Baţi tot ce mişcă. Mă rog, cu excepţia dnei Udrea. Dna Udrea e bun naţional. Dar, de fapt, preşedintele n-a avut nici o reacţie. Fiindcă nu mai ţinea minte. Habar n-avea dacă i-a dat ăluia mic una sau nu. Nici nu şi-a dat seama când i-a cârmit dosul de palmă. Făcea parte din recuzită. Să recunoaştem, pe ceva din tipul ăsta de golănie preşedintele a câştigat un mandat. Susţinut de Liiceanu, Patapievici etc.

De aia mă gândesc dacă să ies la vot. Dacă ne întâlnim la urne şi Băsescu apucă să dea primul?

P.S. Nu ştii de ce să te temi mai tare, de pumnul lui Băsescu sau de criză? Un studiu temeinic arată că anul acesta 70 la sută dintre români au cumpărat mai puţin şi mai prost. Că 22 la sută au rămas fără serviciu iar 44 la sută au salariul dijmuit. Că femeile între 55 şi 65 de ani (ca femeia cu memoriul de la Ploieşti) sunt cele mai atinse de criză. Copiii sunt atinşi şi de criză şi de pumnii lui Băsescu. Politica pumnului prezidenţial e garanţia că scandalul are viitor la poalele Carpaţilor.

×
Subiecte în articol: editorial