x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pandalia si pandemia

Pandalia si pandemia

de Marius Tucă    |    12 Oct 2005   •   00:00

Au fost suficiente cateva gaini moarte pentru ca autoritatile romane sa se faca de rasul curcilor. Gripa aviara anuntata in week-end s-a transformat foarte repede in "gripa aviatica"

Au fost suficiente cateva gaini moarte pentru ca autoritatile romane sa se faca de rasul curcilor. Gripa aviara anuntata in week-end s-a transformat foarte repede in "gripa aviatica" pentru oamenii din popor care s-au adunat, care cu furci, care cu topoare, ca sa-si apere gainile, ratele, gastele si alte pasari de prin curte.
Inainte de aparitia pandemiei de gripa aviara pe aici, la noi, un neam plin de vulturi si cocosi, si-a facut simtita prezenta pandalia. Pandalia, care se raspandeste mult mai repede ca pandemia, a fost raspandita de aceleasi devotate si calificate autoritati romane care au anuntat prezenta gripei aviare fara ca ea sa fie prezenta, fara ca ea sa existe in Romania. Se pare ca toti cei care au avut de-a face cu gainile din Ceamurlia de Jos au fost apucati de pandalia pe care au transmis-o repede in intreaga tara, ceea ce a creat panica la populatie si isterie la autoritati. Bine ca e vorba doar de Ceamurlia de Jos, va dati seama ce-ar fi insemnat ca gainile din Ceamurlia de Sus sa nu se simta si ele prea bine. Baietii care s-au prezentat la un localnic sa ridice gainile erau cat p-aci sa ramana fara oua, omul nostru jurandu-se cu mana stransa pe creasta de cocos ca, decat sa le dea gainile, mai bine le omoara, le mananca si moare si el! Ceea ce nu stiau specialistii in pandemia de gripa aviara aflara abia acum: oamenii tin la gainile din curte ca la ochii din cap! Ramase fara replica, autoritatile, probabil si datorita mastilor albe din dreptul gurii, se vor resemna cu ce-o sa mai scape printre ulucile satului, vreo cateva puicute si ceva capatani de bibilica. Dar ca sa vedeti ca nu numai ai nostri sunt aerieni cand vine vorba de zburatoare, iata ce declara coordonatorul ONU pentru gripa aviara, David Nabarro: "La un moment dat se va produce o pandemie, dar nu se poate spune cand. Ar putea fi moderata, grava sau extrem de grava. Nu stiu cand se va produce sau unde, dar stiu ca se va inregistra". Este o declaratie care lamureste definitiv problema pandemiei de gripa aviara, transformand-o intr-o necunoscuta pandalie de ce-o fi, acum, culmea, mai sunteti si mofturosi…

P.S.: Cand abia teminasem de scris articolul de fata, o stire de ultima ora a bulversat totul: la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Suceava au fost aduse cadavrele unui porumbel mort din cauza unui ulcer gastric si al unui cocos mort de batranete!

×
Subiecte în articol: editorial