x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pandaliile Doamnei Udrea

Pandaliile Doamnei Udrea

de Petru Calapodescu    |    30 Mai 2012   •   11:29

Probabil ca Elena Udrea a avut parte cand s-a nascut de ursitoare bune. Ori, cine stie, suratele Vanessei si Melissei, pe care se spune ca le frecventa, i-or fi vrajit de bine. Altfel e greu de explicat cum de, in acesti ani de criza cumplita, ei si familiei sale le-a mers totul ca pe roate.

A scapat de un credit bancar de cateva milioane de euro, reusind sa vand, pe o piata imobiliara prabusita, cu pret dublu, zic unii, un teren. Shoppingul, marea ei pasiune, a explodat, facand mereu dever de mii si zeci de mii de euro (posete, costume, rochii, pantofi etc) unor firme pariziene. Sotului ii merg struna afacerile, mai cumparand zilele acestea un hotel. Televiziunile si presa prietenoase, substantial sustinute financiar cu reclama, dar si cu "sponsorizari" individuale pentru tarcovnici care-i cantau si-i canta inca, sub bagheta tutorelui din Deal, "Esti frumoasa, esti desteapta, al ministru ca tine n-a avut si n-o sa aiba tara".

A cam prins-o nepregatita motiunea de cenzura care a daramat sandramaua portocalie cu tot cu oplositii de acolo, inclusiv cu ea. Dar aplombul i-a revenit repede si a ragusit tot storcandu-si veninul din gusa si improscand Guvernul USL a doua zi dupa instalare. Fara sa aduca argumente, fara sa aiba bunul-simt sa lase noua echipa sa faca primii pasi si abia apoi sa ricaneze, daca avea motiv.

In ultimele zile, insa, pe Mme Udrea parca au apucat-o pandaliile. Declaratii explozive, torent de diatribe pe blog, mobilizarea zi si noapte a postacilor naimiti pe Internet, totul marturisind nu o adversitate politica, ci, mai curand, o anume panica. Exacerbarea reactiilor udresciene s-a facut remarcata imediat ce s-a aflat ca Victor Ponta n-a aruncat o vorba in vant, cand a zis, dupa ce a constatat jaful din Buget, ca va dispune o verificare la sange a gestiunii fostelor guverne. Si a capatat note haotice si nevricoase zilele trecute, cand, dupa ce Departamentul de Lupta Antifrauda a sesizat DNA in legatura cu praduirea prin MDRT a 2 milioane de euro pentru gala de box din 2011, centrata pe o desantata cultivare a imaginii PDL si a ministresei insasi, actualul ministru, Eduard Hellvig, a anuntat ca in minister e jale mare in privinta cheltuirii anapoda, in ministeriatul Udrea, a sute de milioane de euro.

Atat in Compania Nationala de Investitii, cat si in zona turismului, au fost sumedenie de contracte ultrageneroase, supraevaluate, destinate cu precadere zonelor portocalii si neavand prea mult comun cu dezvoltarea regionala si turistica, ci mai degraba cu ingrasarea conturilor firmelor de partid, in perspectiva alegerilor. Aceste audituri - care e obligatoiu sa aiba loc in toate ministerele si agentiile guvernamentale, ca si in companiile de stat - nu trebuie, pentru prima oara in 23 de ani, sa fie o simpla bifare, fara consecinte.

Din 2009 incoace, s-a furat mult, s-a furat cu nerusinare in timp ce populatiei i se spunea sa taca si sa rabde austeritatea initiata de Basescu si pusa in opera de gasca Boc. Trebuie sa existe, deci, raspunderi. Si penale si civile, materiale. Fie ca-i vorba de frauda directa, grosolana, din partea unor inalti demnitari, fie ca acestia se fac vinovati de abuz si de grava neglijenta. Altminteri, daca o va lasa moale cu praduirea bugetului si resurselor tarii, actuala guvernare nu va mai putea invoca dificultati economice care sa impiedice mai substantiale masuri de relaxare si va readuce in opinia publica zicala "Corb la corb nu-si scoate ochii". Victor Ponta nu are de facut nici un pas inapoi. Nu are de ce, indiferent ce presiuni s-ar face asupra lui.

×
Subiecte în articol: editorial