x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pariul pe arbitraj

Pariul pe arbitraj

de Dan Dumitrescu    |    01 Feb 2010   •   00:00

Se pregăteşte un retur de campionat extrem de strâns. Loturile echipelor nu înregistrează schimbări semnificative faţă de finalul turului. Criza a pus frână transferurilor spectaculoase. Aceeaşi criză însă creşte miza întrecerii.



Câştigătoarele potului se vor scoate din punct de vedere economic graţie banilor veniţi din cupele europene şi, în special, din LC. Disperaţii nu vor avea scrupule în lupta pentru câştig. Jocurile murdare se anunţă pe cât de penale pe atât de interesante. Din obişnuinţă, atenţia se va concentra pe arbitraj, un arbitraj marcat de schimbările produse în structura sa de conducere.

Vasile Avram nu mai este preşedinte al CCA. Cristian Borcea este în continuare membru al Comitetului Executiv al FRF. Eliminarea lui Avram din treburile arbitrajului şi păstrarea lui Borcea în componenţa Cexului federal reprezintă două întâmplări ale aceleiaşi poveşti, poveste în care binele şi răul se anulează reciproc.

Adică nu poţi respira uşurat atunci când îl ştii lăsat la vatră pe liniorul aranjamentelor găşcare câtă vreme un alt găşcar, încă şi mai alterat decât Vasilică, este împroprietărit cu puterea votului în Comitetul Executiv al FRF.

Pariul pe arbitraj este unul al dracului rău de tot. Spectacolul cătuşelor de la Piteşti a punctat mai mult la impresia artistică. Nu i-a băgat în sperieţi pe braconierii versaţi. Doar inocenţii au considerat că din dieta lor ar trebui să dispară definitiv desertul şpăgii. Băieţii cu sânge în instalaţie nu s-au lăsat însă păcăliţi de bau-baul procurorilor DNA. Ei au bine învăţată lecţia ferelii. Fac în continuare aceeaşi navetă pe traseele viciului, dar aplică restricţia de viteză până la limita evitării oricărui pericol. Bani să fie, că are cine să-i ia.

Secretele mânăriilor din fotbal sunt bine protejate. Omerta asigură imunitatea sistemului. Doar guţanii se dau prosteşte în primire şi mai cad, din când în când, în plasa organelor. Penescu este un reprezentant de toată fala al găinarilor fără vocaţie. S-a dat în primire ca cel mai dulce fraier. A tras după sine şi alte exemplare cu sistemul imunitar obosit. Dosarul Piteşti reprezintă o lucrare de control pentru care procurorii şi făptaşii naivi nu pot primi decât calificativul insuficient. Greii au rămas în afara cauzei...

Informaţiile la care procurorii se chinuie fără succes să ajungă nu reprezintă nici un secret pentru versaţii sistemului. Iar prestatorii fraudei, care nu ajung niciodată în instanţele de drept, dau socoteală în staborurile fotbalului. Unde probele nu lipsesc, unde se judecă în cunoştinţă de cauză şi unde nu se pune problema vinovăţiei sau nevinovăţiei. Important în stabilirea sentinţelor este doar cine pe cine a călcat pe bătături, dacă a fost deranjată ierarhia sferelor de influenţă, dacă nu cumva micuţii au cutezat să zboare fleica din fasole greucenilor.

În dezbateri cel mai bun avocat al apărării este asigurarea unui spate puternic. Fiii ploii nu au decât şansa de a se apăra prin automutilare. De aceea apreciez ca o binefacere debarcarea lui Vasile Avram, conducător fără vocaţie. Dar binefacerea debarcării lui Avram poate fi anulată de poziţiile influente pe care se menţin bătrânii sforari din liga păcatelor.

×
Subiecte în articol: editorial