x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Partide în capcană

Partide în capcană

de Adrian Severin    |    09 Sep 2010   •   00:00

Tributare prostului obicei de a conduce în funcţie de sondaje (când sondajele ar trebui doar să testeze reacţia faţă de actul de conducere) şi observând că politica Guvernului este impopulară, Opoziţia a anunţat că va promova o moţiune de cenzură. Pentru că a anunţat-o trebuie să o şi facă! Altminteri pierde credibilitate! Astfel, partidele se mişcă dirijate de faptele, mai exact spusele, iar nu de voinţa lor calculată.

Ce se va întâmpla în ipoteza căderii Guvernului? Admiţând că preşedintele Băsescu ar accepta ideea alegerilor anticipate, acestea vor fi organizate de Guvernul demis. Cu siguranţă, domnul Blaga este pregătit pentru aceasta, urmând ca domnul Olteanu să îl omagieze din nou! Dacă însă actuala Opoziţie va obţine votul parlamentar de încredere, vom avea un alt Guvern, iar nu alte alegeri. Spre a ajunge la ele va trebui ca şi Guvernul PSD/PNL să cadă. Este firesc: avem alegeri pentru că nu avem o majoritate coerentă şi stabilă. Altminteri, Guvernul trebuie să... guverneze!

Cum va lua măsurile urgente (adică tăioase) anticriză un Guvern monocolor minoritar sau unul majoritar de coaliţie, în timp ce partidele care se presupune că îl susţin se bat între ele în campania electorală? Mister! Cert este că în timpul acela PDL, scăpat de povara guvernării, va avea şansa ca prin uitare, abilităţi retorice şi recursul la mita electorală pe care acumulările făcute la putere i-o permit să îşi îmbunătăţească scorul electoral.

Aşadar, fie alegeri organizate de un guvern necinstit şi ostil, fie alegeri organizate de propriul guvern demis şi în proces de erodare nu doar sub acţiunea crizei al cărei tratament, fie şi bun, nu poate fi decât dureros şi nesusceptibil a-şi arăta roadele imediat, ci şi ca efect al bătăliei inevitabile cu propriii parteneri de guvernare! Iată perspectivele! Pe deasupra tuturor va pluti umbra preşedintelui-jucător care, decuplat de Guvernul Boc, va face apel la metodele managementului prin criză, zâzanie, isterie, demagogie şi diversiune, spre a obţine tulburarea apelor în care ştie atât de bine să pescuiască.

Cât despre demiterea lui...!? O ruletă rusească în care participantul cel mai activ riscă să piardă cel mai mult; căci tocmai la nivelul numerelor mari creşte riscul să te întâlneşti cu glonţul.
Opţiunea întoarcerii la popor în formula acţiunii extraparlamentare (în condiţiile în care criza constituţională în care a fost adusă ţara a răpit Parlamentului capacitatea de a fi locul soluţionării controverselor politice) nu este nici ea la îndemână, întrucât, dedicate exclusiv luptei pentru putere, partidele şi-au pierdut aptitudinile bătăliei ideologice în priză directă cu masa (marşuri, demonstraţii, mitinguri etc.) de care s-au rupt. Spre a evita adâncirea în capcană, este urgent deci ca Opoziţia să nu facă nimic! Din păcate, din nimic nimic nu iese!

×
Subiecte în articol: editorial