x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Partidul de fițe

Partidul de fițe

de Adrian Năstase    |    18 Mar 2014   •   15:00

În urmă cu mulți ani, președintele Constantinescu și consilierii săi construiau fundația "Acțiunea Populară". Mai târziu, fundația s-a transformat în Partidul Acțiunea Populară. N-a fost un mare succes.

După vreo zece ani, Traian Băsescu, prin interpuși, creează Fundația Mișcarea Populară, după ce înregistrase, prin fiica sa, "marca" respectivă. Ulterior, transformă fundația în partid - Partidul Mișcarea Populară. Diferența față de Emil Constantinescu - inițiativele fostului președinte s-au derulat când acesta era în opoziție, nu când era în funție, la Cotroceni.

Ce ideologie are noul partid? N-are importanță. Este partidul giruetă, partidul care se orientează după ideile lui Băsescu. Este "partidul în blugi". Faptul că blugii sunt rupți arată că membrii săi fac parte dintre românii săraci - cei care au mai puțin de 300 de hectare de teren agricol. Ei nu au nici cravată, pentru că, din cauza guvernului Ponta, nu au bani să-și cumpere aceste detalii de îmbrăcăminte.

Semnul partidului este mărul, ceea ce te duce cu gândul la celebrul partid din Rusia, "Iabloko" (mărul). Pare puțin ciudat că această formațiune de dreapta care, firesc, merge spre Vest, să-și ia drept semn electoral nu frunza mărului, ci chiar mărul - simbol al reformei din anii '90, în Rusia.

Ce-i unește pe membrii noului partid? Dragostea de țară, preocuparea pentru economie, grija pentru săraci, interesul pentru cultură? Nu, ei construiesc partidul-acciză. Din grija pentru conducătorii auto (exista, parcă, un partid al automobiliștilor). Par mai curând un clan, format din resturile "regimului ticăloșit", construit, timp de zece ani, de Băsescu. Strânși într-o formulă de supraviețuire. Unii dintre ei preocupați de prelungirea sinecurilor la Bruxelles și în zonele administrației locale. Haideți la cort! Ne pregătim să dăm alegeri europarlamentare la tot poporul!

×