x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Partidul de inimă verde. Portocaliul provoacă furia

Partidul de inimă verde. Portocaliul provoacă furia

de Razvan Barbulescu    |    22 Feb 2012   •   21:00

Dau din colt in colt. Sunt febrili. Afiseaza un aer de salvatori exilati. Aproape ca urla: ingratilor!... dupa ce ca v-am salvat tara...! Cauta cu lumanarea adezionisti de umplutura doar – doar mai pune partidul un pic de carne pe schelet… Isi scormonesc agendele, ce e mort e mort, ce e penal, ramane penal... Conteaza pe santajabilii cu bani si dosar la DNA – potential vi­guros, de lipitori.

Ziua si noaptea alcatuiesc liste pe caprarii: cine mai poate fi racolat, ce primar e disponibil, ce partide fantoma mai bantuie pe piata, ce parveniti sunt disponibili. Palcuri de stransura. Ce bine i-ar fi prins lui Baconschi cativa inepti si cativa viermi ca sa aiba si Miscarea populara ciumpalaci de pornire. Baconschi: "Viata politica din Romania trebuie reinventata". In scopul renovarii, Pinalti si-a tras televiziune, sociologul Alba ca Zapada, la fel. Televiziunea lui Lazaroiu va debuta cu un SF despre terapia prin socuri: interviu cu Emil Boc, intitulat "Amintiri despre viitor". Lazaroiu pare un ratacit care freaca menta, dar traseele lui sunt previzibile. Cand pare aruncat, demis, izolat etc., el e de fapt in misiune. Sub acoperire.

Smecheri, si-au schimbat culoarea, partid de inima verde, portocaliul provoaca tentative de luare la misto, cu exceptia ca­zu­ri­lor de furie. Au forma, dar n-au fon­dul. N-au musterii, clienti, fraieri. Nu-i mai au. Ii ocoleste ide­ea de bine ca nu trebuie sa schim­be culoarea, ci figurile consacrate. Sa le uiti. Boc, Udrea, Anastase, Oltean, Toader... Garantati Basescu. La aparitia lor, iti apare pe retina dezastrul de la Fukushima. Am vazut cum arata dupa un an zona sinistrata. Juri ca-i noua. Romania salvata de Boc e la fel ca anul trecut, ca acum doi ani... Singura noutate e Piata, care nu-i mai vrea. Iar ei isi schimba culoarea, imnul, tricourile de campanie.

In intimitate raman ca in mitologia lui Baconschi: inepti. O marturiseste Cezar Preda, un pedelist cu sinceritati de export. Cezar Preda pentru RFI: "Atatea lupte ce erau prin Modrogan in zilele alea, cine pe cine sa si-l puna, dupa ce domnul Hahaianu si-a dat demisia!".

In Modrogan, organizatorii bifeaza sponsorii: cine e cu pungile, cine cu salamul, cu malaiul, cu puii congelati. Mate­rial de campanie. Se stie pana si cine se ocupa de capitolul Lenin. Stiti despre ce e vorba... mecanismul diabolic care iti permite sa castigi fara sa te voteze nimeni. Conteaza cine numara.

×