x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Partidul lui Vanghelie

Partidul lui Vanghelie

de Ion Cristoiu    |    17 Apr 2006   •   00:00
Partidul lui Vanghelie

"Cu Marian Vanghelie s-a petrecut ceva diferit. Pentru ca a rezolvat treburile murdare ale sefilor, el si-a primit rasplata: functia de presedinte executiv al PSD Bucuresti. Primarul Sectorului 5 e insa mult mai hot decat cred unii. Drept pentru care el nu s-a multumit cu ciozvarta unei functii. A pretins sa nu i se faca mutre in public. Ba, mai mult, a pretins si elogiile lui Mircea Geoana. Iar presedintele PSD n-a avut incotro. Ajuns la mana lui Vanghelie, s-a executat."

Marian Vanghelie a fost ales presedinte executiv al PSD Bucuresti.
In sine, momentul nu ar ridica prea multe semne de intrebare. Marian Vanghelie a fost ales de majoritatea membrilor Consiliului municipal. PSD e o formatiune democrata. Si intr-o asemenea formatiune, votul poate scoate din palarie orice combinatie. Chiar si cea de acum, hilara, dintre un medic, profesor universitar, si un cetatean avand doar scoala vietii.
Semnele de intrebare apar in clipa cand analizam reactia presedintelui PSD, Mircea Geoana. Acesta nu numai ca a justificat alegerea lui Marian Vanghelie, dar a si elogiat-o. Cu artificialitatea-i deja faimoasa, de om care lasa impresia ca citeste de pe prompter, in stilul presedintilor americani, chiar si cand te intreaba cat e ceasul, Mircea Geoana s-a lansat intr-un interminabil sir de dezmierdari ale personalitatii lui Marian Vanghelie. Deoarece obiectia principala consta in pregatirea intelectuala a primarului, presedintele PSD a tinut sa sublinieze contributia lui Marian Vanghelie la dezvoltarea culturii romane sub forma constructiei de scoli in sector. Marian Vanghelie fiind, in viziunea lui Mircea Geoana, un fel de Nicolae Iorga care scrie cu lopata.

Daca desemnarea lui Marian ar fi fost rodul exclusiv al alegerii democratice, laudele lui Mircea Geoana n-ar fi fost necesare. Ar fi fost de ajuns precizarea ca asta a fost vointa simplilor membri PSD. Gestul lui Mircea Geoana de a vorbi despre Marian Vanghelie mai ceva decat George Bush despre Condolezza Rice dezvaluie dedesubturile unui moment care a surprins pe cei ce se mai iluzionau a vedea in PSD o formatiune in curs de a castiga de partea sa intelectualitatea de stanga.

La vremea executiei in stil mafiot a lui Adrian Nastase, Marian Vanghelie a jucat cu stralucire rolul kilerului tocmit la colt de strada sa infiga cutitul in omoplatul adversarului. Se vedea limpede ca omul turuia texte turnate in cap cu palnia de omul tuturor jeepurilor, Miron Mitrea, si de omul tuturor oportunismelor, Mircea Geoana. La mafioti, asasinul platit isi ia banii si dispare. In nici un caz bosii nu-l invita la masa. Cu Marian Vanghelie s-a petrecut ceva diferit. Pentru ca a rezolvat treburile murdare ale sefilor, el si-a primit rasplata: functia de presedinte executiv al PSD Bucuresti. Primarul Sectorului 5 e insa mult mai hot decat cred unii. Drept pentru care el nu s-a multumit cu ciozvarta unei functii. A pretins sa nu i se faca mutre in public. Ba, mai mult, a pretins si elogiile lui Mircea Geoana. Iar presedintele PSD n-a avut incotro. Ajuns la mana lui Vanghelie, s-a executat. Riscand sa fie mai penibil decat pare, el s-a lansat intr-o justificare entuziasta a desemnarii lui Marian Vanghelie.
Momentul de la Bucuresti ridica astfel problema de fond a PSD de la ora actuala.
Mircea Geoana a ajuns presedintele PSD dintr-o aiurare momentana. Stiind asta de un an si ceva, el se chinuieste sa ramana cu orice pret in prepeleacul in care s-a trezit suit peste noapte. Principala arma: negustoria cu toata lumea. S-a combinat cu baronii locali. I-a facut ochi dulci lui Ion Iliescu. S-a tarat la picioarele lui Traian Basescu. A zambit slugarnic asa-zisei societati civile.

Disparitia PSD din prim-planul scenei noastre publice isi are principala cauza in reducerea activitatii din partid la neobositele mismasuri ale lui Mircea Geoana pentru a supravietui la sefie.
PSD e de toate si nimic. E de stanga exagerata prin concesiile facute lui Ion Iliescu. E de centru-stanga prin concesiile facute grupului de la Cluj. E stirb cu Puterea prin concesiile facute coruptilor amenintati de Parchet, Politia politica a Cotrocenilor. E coltos cu Puterea prin concesiile facute militantilor dornici de a reveni la ciolan. E partidul ciocoilor prin concesiile facute baronilor locali. E partidul analfabetilor prin prezenta lui Marian Vanghelie in fruntea organizatiei de Bucuresti.

Dar mai ales, PSD e azi partidul oportunistilor. S-a facut oarece caz de demisia din partid a unui numar de membri ai PSD Bucuresti. Apa de ploaie prin raportare la sfidarea reprezentata de transformarea lui Marian Vanghelie in personalitatea emblematica a partidului. Din cate stim, PSD numara personalitati care nu-si ascund orgoliul de a fi veritabili intelectuali. Multi dintre ei sunt membri ai organizatiei de Bucuresti. Prin mismasurile lui Mircea Geoana, iata-i pe Ion Iliescu, Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu in postura de a fi reprezentati de Marian Vanghelie. Si-a anuntat vreunul demisia din PSD?

×
Subiecte în articol: editorial mircea psd geoană vanghelie