x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pâş, pâş, afară din Europa

Pâş, pâş, afară din Europa

de Lucian Avramescu    |    26 Oct 2010   •   00:00
Pâş, pâş, afară din Europa
Când ţi se face favorul de a fi invitat la o recepţie, în lumea bună, îţi pui o cămaşă curată şi te speli la subraţ
"În doi ani, Uniunea Europeană exclude România din Clubul celor 27" este afirmaţia seacă, dură ca un pietroi care-ţi cade în cap a unui distins profesor aproape octogenar, autor de cărţi şi cândva director de liceu. Pe ce vă bazaţi? - bâigui neîncrezător. Pe destule. Şi ascult, în­măr­mu­rit, expozeul de elocinţe nealtera­te al dascălului. Violarea derbede­ias­că a principiilor sacre ale de­mo­cra­ţi­ei, terfelirea legii lăsate în voia unor şuţi de cartier ajunşi la cârma Ro­mâ­ni­ei, nesocotirea, pe bucăţele şi în in­te­gralitatea lor, a regulilor de bună creş­tere ale organismului la care am ade­rat şi pe care am jurat să le res­pec­tăm. Ştii ce? - oftează dascălul, aple­cându-se spre mine din scaunul strivit între trei pereţi de cărţi înghesuite până în tavan. Când ţi se face favorul de a fi invitat la o recepţie, în lumea bună, faci efortul minim de a-ţi pune o cămaşă curată şi de a te spă­la la subraţ. Noi nu numai că am intrat în cizme cu balegă pe ele, mă refer la cizmele morale, dar am şi tras ghiolbăneşte un pârţ în saloanele cu statui şi tablouri înfăţişând prinţi. Am stricat aerul. Băsescu s-a nimerit, printr-o nenorocită coincidenţă onomastică, purtătorul românesc de simbol pentru această alterare a aerului bătrânei şi respectatei Europe. În drum spre casă mă gândesc dacă nu cumva, sub aparenţa logicii aşezate, bătrânul în fapt s-a stricat. Vin blazări. Trecut prin multe, păcălit de atâtea ori de viaţă, optimismul te lasă ca şi încrederea în binele zilei de mâine. Dar tinerii care se sinucid? Cine le-a extirpat lor încrederea în viitor? Dar oamenii pe care-i întâlnesc pe stradă, fără vârstă, care merg, din ce în ce mai mulţi, de parcă ar avea un cuţit înfipt în spate? Am auzit zilele aces­tea declaraţii oficiale ale unor înalţi oficiali de la Bruxelles care spun explicit că "nici o ţară din fostul Est comunist nu va mai fi primită în UE cel puţin zece ani de aici înainte". Se fac şi referiri fără echivoc la Moldova, parte a României noastre. Cu ce am reuşit să-i supărăm atât de tare pe europeni?

Privesc seară de seară la televizor chipul învăţătoarei din Caracal, afla­tă de peste două luni în greva foamei. Un prozator descria inspirat o femeie, personaj al unei cărţi: "este frumoasă ca o ţară". Cu ochii ei din ce în ce mai încercănaţi, cearcăne care devin de la o zi la alta de culoarea prunelor vi­nete, adânciţi în orbite, dar stră­lu­cind de lumina încrederii în Dumnezeu, femeia asta eroică şi cu vocaţia neîndoielnică a martiriului şi jertfei de sine este frumoasă ca o ţară. Ca îndurerata ei ţară. N-o merităm, cred, pe Cristiana Anghel. Nu e de la noi, dovadă că - ce blasfemie comit alăturându-i numele - preşedintele Bă­sescu n-a auzit de ea. Dar de Ro­mâ­nia toată care se găteşte ca de în­mor­mântare în pragul acestei ierni ai auzit? De zecile de mii de români îm­brânciţi într-o nedeclarată grevă a foa­mei şi a neacceptării medicamen­te­lor fiindcă nu au cu ce le cumpăra şi a speranţei minime în viitor ai auzit,  Băsescule? De copilul, nu cel bătut de tine, ci de cel uitat fă­ră încălzire într-o casă de ocrotire a mi­norilor, care, amă­râtul, a murit de frig ai auzit? Re­gi­mul tău e definit de fostul preşedinte Emil Constantinescu drept unul de sorginte mafiotă, cali­ficat să sugă până la secătuire ţara de orice ban, de orice resursă. Poate te duşmăneşte şi, nevrednic de băile tale de mulţime, spune cu acreală şi subiectivism ce spune. Dar câţi, te-ai întrebat vreodată, gândesc astfel? Mulţi, alesule prin minciună, prostire a prostimii şi măsluire. Mulţi, din ce în ce mai mulţi. Vor ieşi ei în stra­dă? Habar n-am şi aproape că nu mă interesează. Cristiana Anghel, predestinată la un nume de Crist, de­mon­s­trea­­ză, pe patul ei de spital, cu fur­tune în vene care o alimentează ar­­tificial, nu pentru 80.000 de oa­meni, câţi adună sindicatele, ci în nu­me­le a opt milioane sau poate mai mulţi. Autodafeul ei de Joanna d'Arc fa­ce cât o Românie ieşită toată în stradă.

Parlamentarii opoziţiei vor să dea jos, prin moţiune, guvernul Boc. Nu înţeleg de ce atâta strădanie inutilă. Guvernul Boc, singurul guvern din lume cred de esenţă manufacturieră, de fapt de serie, a mai picat. Tot prin demers democratic parlamentar. Ei şi? Un individ, unul singur, pe numele lui Traian Băsescu n-a vrut. Demo­craţie? Ce e aia? Democraţia sunt eu! Vrea cineva căderea guvernului? Atunci să dărâme guvernul cel adevărat, cu premierul Băsescu şi clica lui cu tot. Altfel, ca într-o parabolă latină cu Cezar şi corbul, "muncă şi cheltuială zadarnică".

P.S. Vom rămâne totuşi, mă corectează cineva, chiar dacă ne exclud europenii, o colonie americană. Nu-i rău. În fond, de ce nu ne-ar iubi americanii? Preşedintele nostru s-a angajat să presteze gratis Licuriciului cel Mare o activitate de răsfăţuri erotice care, pe centură, se plăteşte. De ce n-ar fi satisfăcut Licuriciul?

×
Subiecte în articol: editorial