x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pasarile dupa Hitchcock

Pasarile dupa Hitchcock

de Adrian Năstase    |    24 Mai 2006   •   00:00
Pasarile dupa Hitchcock

Spectatorul, chiar unul intamplator, al unor asemenea filme nu are cum sa nu faca o paralela cu ceea ce se petrece acum in Romania. Din donatoare pasnice de oua si carne, gainile au devenit brusc un pericol real pentru sanatate, economie, turism si pentru stabilitatea vietii de fiecare zi. Traim noi insine un horror. Am evoluat (sau involuat) de la "Pasarile" lui Hitchcock la Gainile" lui Flutur.

Din cand in cand ma mai uit la acel gen de filme horror cu animale sau insecte inraite brusc. Ele au o mare calitate: actiunea se petrece dupa un model atat de conventional si de repetitiv, incat tot ce-i mai ramane de facut spectatorului profesionist e sa parieze daca John e cel care scapa in final sau totusi va fi vorba despre Edith. Sau scapa amandoi, prilej cu care pun si bazele unei relatii demne de seria a doua. In rest, mustele, sobolanii, albinele, mistretii, rechinii si liliecii se comporta la fel de previzibil, terorizand, dupa aceeasi schema, acelasi orasel american cu oameni blajini.

La inceputul acestei serii fara sfarsit sunt, fara indoiala, "Pasarile" lui Hitchcock. Iar intre original si copii exista, in afara diferentelor de stil, o diferenta de abordare. Filmele noi se straduiesc sa gaseasca un motiv anume pentru care animalele devin rele, scenaristii se chinuiesc sa ne explice "de ce?". Aflam ca e vorba fie despre radiatii, fie despre otravuri, fie despre incrucisarea cu specii salbatice si de temut. Ostilitatea brusca a "pasarilor" originale nu are nici o explicatie, iar misterul e mai adanc si mai sugestiv, in buna traditie a genului gotic.

Spectatorul, chiar unul intamplator al unor asemenea filme, nu are cum sa nu faca o paralela cu ceea ce se petrece acum in Romania. Din donatoare pasnice de oua si carne, gainile au devenit brusc un pericol real pentru sanatate, economie, turism si pentru stabilitatea vietii de fiecare zi. Traim noi insine un horror. Am evoluat (sau involuat) de la "Pasarile" lui Hitchcock la "Gainile" lui Flutur.

Actuala criza are, in principiu, o explicatie stiintifica, asa cum se intampla si in filmele mai noi despre care vorbeam. Avem de-a face cu un virus stiut, care actioneaza intr-un fel stiut si poate genera pericole previzibile. Dar a doua explozie a acestui virus in Romania tine mai mult de filmul original, ea nu are cauze clare, aparente, suntem intr-un mister adanc. Si autoritatile insesi adancesc misterul atunci cand ne arata ca toata lumea, cu exceptia unor tapi ispasitori si regionalizati, isi face temeinic datoria.

Imi plac misterele de nepatruns, dar numai in carti si in filme. Asa ca am incercat totusi sa gasesc un temei, sa discern o morala valabila din ceea ce se petrece acum pe strazile oraselor si satelor din Romania.

Cred ca avem de-a face cu doua fenomene care au ajuns sa se suprapuna si sa defineasca impreuna cauzalitatea fenomenului. Pentru inceput va rog sa observati ca, daca pana acum doua luni aveam de-a face cu o epidemie regionala, chiar continentala, careia am incercat sa-i facem fata, de data asta suntem singuri. Aviara actuala e un fenomen romanesc. Nu cred ca trebuie sa construim de aici un scenariu bazat pe teoriile complotului. Dar sunt convins ca trebuie sa incercam sa aflam cauzele romanesti ale fenomenului romanesc.

In zona Brasovului ne-am confruntat cu ceea ce s-ar putea numi o cardasie locala permisa de sistem. Cineva a raspandit gaini bolnave, in vreme ce ditamai ferma nu avea un doctor specializat, dar vindea pasari, facea afaceri, sub ochii blanzi ai autoritatilor locale. Vreo cinci judete s-au umplut de virus din cauza acestei bombe biologice potentiale. Cauza e neaplicarea legii atunci cand trebuia aplicata. Acea ferma nu trebuia sa functioneze. Pedepsele care vor fi aplicate nu mai ajuta la nimic.

Virusul ajuns pe strazile din Bucuresti si Ploiesti are alta cauza. Este ceea ce am aflat de la autoritati, de la domnul Flutur personal. Nu se cunoaste inca aceasta cauza, ne arata aceeasi sursa. Eu nu sunt specialist in virusuri, dar ma pricep destul de bine la administratie, asa ca voi risca un diagnostic din aceasta perspectiva.

Am ajuns sa avem gripa aviara in Capitala pentru ca administratia centrala si cele locale au abordat problema triumfalist. Au crezut acum cateva saptamani ca au depasit cu brio criza. Prefectii si primarii si-au luat concedii, cei din minister si-au luat laude. Culcandu-se pe urechea asta, sistemul Flutur&Co. s-a vazut incapabil sa reactioneze in fata unui inamic mult mai pervers decat sindicatele pe care a incercat sa le mai plimbe cu vorba. Este absolut clar ca in ultimele saptamani starea de veghe s-a transformat in stare de somn. Si este la fel de clar ca, in aceste zile, nu suntem numai victime ale unui virus venit de departe, ci si ale unui sistem heirupist cu care convietuim de prea mult timp.
×
Subiecte în articol: editorial