x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Patapieviciul, Comănescul şi Băsescul…

Patapieviciul, Comănescul şi Băsescul…

de Valentin Stan    |    12 Iul 2008   •   00:00
Patapieviciul, Comănescul şi Băsescul…

Am întrebat: şi emisiunea cu Valentin Stan, cu interpelările sale birjăreşti – despre care credeam că sînt specificul patologic al omului?

Sînt mulţi ca el! Buimac, cu oa­recare spoială culturnică, nu aproape analfabet, ca Băsescul! Patapieviciul, sinecurist ţu­calar, din tagma slugilor de casă, pe lîngă cona­cul Ctitorului de “ţigănci îm­puţite” în cultura română, are expri­mări de tipul: “Eu acum am intrat, de două zile de cînd lucrez în institut, în ma­teria lui admi­nistrativă. Este o ma­te­rie antipatică, foarte vîscoasă ca consistenţă materială (sic!) şi care necesită o iniţiere lungă şi răbdătoare”! (vezi RADIO ROMĂNIA ACTUALITĂŢI, 28 ianuarie 2005, ora 16:12).

Indelebil “ca cacofonia” (scuzaţi, vă rog!), care îi defineşte intelectul futil, producător de “materie vîscoasă”, în care “a intrat” pînă-n gît, spre “autocunoaş­te­rea spiritului” (asta-i din He­gel, nu de la mine), Patapieviciul produce poncif după poncif! Aruncă stropi din “Analitica Primă” a lui Aristotel, se tămîiază narcisist cu cîteva îngînări tembele din “Parmenidele” lui Platon şi te împroşcă wagnerian cu tegumentele bătucite ale lui Toma d’Aquino, din “Summa Theologiae”! Aşa crede el, că memorarea stupidă a unor “apoftegme” poate trece drept cultură autentică! Căzut în euristica fetidă a marilor căutări băsesciene, disperat că “birjarul” Stan (cum mi se adresează) îi desfiinţează idolul cel producător de sinecură, să vedeţi ce descoperă, în Evenimentul zilei din 10 iulie 2008!

“Trecînd în revistă cu mai mulţi prie­teni din Occident cele mai inepte emisiuni de televiziune de la noi, am constatat că toate copiază un format străin. Am întrebat: şi emisiunea cu Valentin Stan, cu interpelările sale birjăreşti – despre care credeam că sînt specificul patologic al omului? Da, există una în Spania!”

V-aţi prins cît de inteligent e Ho­munculus Culturnicus? A vorbit el cu “mulţi prieteni din Occident”! Nu-i numeşte! “Format străin în Spania!” În ce emisiune? Nu ne spune! Recu­noaşteţi şcoala Băsescului? “Au fost po­liticieni, care au venit şi la mine aca­să, solicitînd intervenţii în justiţie!” (Băsescul, REA­LITATEA TV, 19 mai 2008, ora 22:00). Ne spune Băsescul care sînt politicienii ăia? Aş! La fel, Patapievi­ciul! Asta-i cultura lor mînji­tă cu “materie foarte vîscoasă”, în care se bălăcesc pînă-n gît! “Mi-a spus mie ci­neva!” Cin’ să fie, cin’ să fie? Şi, jap, cu “materie vîscoasă” în dreapta şi stînga!

Norocul e la “Comănescule”! Parlamentul European (PE) a condamnat pe 10 iulie “discriminarea directă” la care erau supuşi romii din Italia (mulţi dintre ei cetăţeni români), prin prelevarea semnalmentelor personale (ampren­ta­re)! Sluga cui ştiţi, “Comănescule” a “dise­minat” în PE, la 4 iulie, pentru uzul parlamentarilor români, un text în care considera măsurile guvernului ita­lian ca fiind doar “susceptibile de a încălca principiul nediscriminării”! În plus, dacă era vorba de discriminare, aia era “indirectă” şi, oricum, “dreptul european nu inter­zice în mod expres prelevarea semnalmen­telor personale de către statele membre”! E, ce ziceţi de slugile Băsescului? Mustesc de cultură, nu-i aşa? Dragii mei, priviţi Sinteza, zilele astea!

×
Subiecte în articol: editorial