x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Patriotismul se vede sub brad

Patriotismul se vede sub brad

de Lucian Mandruta    |    17 Dec 2005   •   00:00
Patriotismul se vede sub brad

Codul bunelor maniere economice cere eticheta romaneasca... Macar pana la Loganul cu numarul 1 miliard exportat, cand vom putea sa ne cumparam ce vrem noi si de Paste...

"Pe strada mea e o competitie surda intre vecini in materie de decoratiuni de Craciun", imi povestea zilele trecute un amic. "O coronita pusa pe usa e deja un lucru depasit: acum iti socotesti succesul in wati si numar de becuri. Cel mai tare are toti brazii din curte legati la priza. Si pe casa perdelele de lumini sunt ca iedera - aproape c-o imbraca de tot. Ma intreb cat au costat..."

E o intrebare buna, cu raspuns vesel pentru economia chineza (si importatorul roman). Suta de beculete s-a vandut cu 200 de mii de lei, din care costurile de productie sunt undeva la 40 la suta, dupa estimarea mea ticaloasa. Restul sunt bani care raman in economia noastra si mai fac o tura, sa se umfle PIB-ul. Sau pleaca in Franta, ca s-au ieftinit castelele.

Tocmai de aceea fac un apel in ceasul al 12-lea fara un sfert: sa pastram Craciunul o sarbatoare romaneasca! Una care sa nu ne lase saraci si expusi la un ianuarie nemilos, cu niveluri record ale deficitului comercial...

Cum anume putem sarbatori un Craciun patriotic? Facand inventarul lucrurilor necesare si stabilind solutii Made in Romania la toate nevoile. Asadar...

Bradul. Brazi de plastic nu se prea fac la noi, asa ca solutia cea mai buna este unul natural. Banii dati pe el intra in salarii la padurari, dar si in benzina, luata de la rusi. Totusi, e mai bun decat unul de plastic, facut in Asia: cum naiba sa gasesti spiritul Craciunului in produse manufacturate de budisti sau - mai rau - liber cugetatori?

Globurile. Aici avem de ales: 100 de globuri chinezesti sau 10 facute la noi, de sticla, pictate de artisti. Vom alege artistii nostri - trebuie sa le dam de lucru, ca doar n-o sa ne facem toti copii ingineri!

Dulciurile. Avem noroc: ciocolata romaneasca e multa si buna. Insulina trebuie importata insa, asa ca mestecati cu moderatiune. Dar luati batonul acela care are si reclama la televizor - pentru ca subventionati astfel si slujbele noastre, ale celor din media (multumiri, un sincer La Multi Ani!).

Jucariile. Nu exista alternativa viabila la jucariile chinezesti, o spun cu toata responsabilitatea de parinte iresponsabil (si care cumpara multe!). La noi se produc doar ceva cubulete si trenulete din lemn, foarte educative si scumpe. Dar si bataia e educativa, si-n plus e gratis, asa ca aici facem un compromis si luam ce ne place. Un sfat, totusi: e bine ca firma producatoare sa fie bazata totusi in UE - asa, o parte din investitie se duce la viitorii nostri colegi de grupa din Italia sau Spania. Care vor avea mai multi bani si n-o sa se zgarceasca atata cu fondurile de aderare, Doamne-ajuta!

Mancarea. Aici am deschis o Cutie a Pandorei, cu frigider incorporat pentru icrele negre si rafturi separate pentru ouale de prepelita si cele de prepelitz. Altfel spus, e tot mai la moda sa sarbatoresti Craciunul cu tot felul de bucate fine, mai degraba de import. In nici un caz! Porcul nostru e foarte bun si patriotic, accept doar piper de peste granite, pana cand incalzirea globala ne va permite propriile plantatii.

Nu stiu daca am uitat ceva, dar principiul e acelasi pentru orice ati cumpara zilele astea: codul bunelor maniere economice cere eticheta romaneasca... Macar pana la Loganul cu numarul 1 miliard exportat, cand vom putea sa ne cumparam ce vrem noi si de Paste...
×
Subiecte în articol: editorial