x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PDL vopseşte ouă şi după Paşte

PDL vopseşte ouă şi după Paşte

de Lucian Avramescu    |    18 Apr 2012   •   11:09

PDL, sub brava carmuire a lui Traian Basescu, lucreaza de luni bune la revopsirea si redesenarea portretului colectiv din care este alcatuit. Totul se desfasoara la concurenta, in vecinatatile Pastelui, cu operatiunea care face din oul alb, unul rosu sau verde sau indigo. De ce s-a suparat partidul basist pe culoarea din obrajii proprii, care era portocalie si inghitise calica toate culorile lumii? De ce se anunta pentru alegerile locale verde, asa cum ne-a vestit, intre atatea vestiri de Pasti, Elena Udrea? Verde e si iarba. Sau or fi verzi de frica? E remarca confratelui Dan Constantin. Se vrea o dizolvare in peisaj?

Daca, Doamne fereste, nu le mai recunoaste electoratul chipul compus din marete izbanzi pentru tara? Daca, pititi sub verde, n-o s-o mai recunoasca poporul sub Roberta pe Roberta, sub Toader pe Toader, sub Videanu pe Videanu? Nu ar fi o nedreptate istorica sa nu-l mai afli, sub pictura noua, pe Ioan Oltean, dirijor aud al unor uriase inginerii financiare, parca asa se cheama, in care trei sferturi de miliard de euro au fost platiti pentru consultanta unor firme soacre, nepoate si verisoare de familie? Cu jumatate din banii platiti pentru o consultanta din care sa rezulte daca e bine sa faci un drum faceai direct drumul sau chiar trei deodata. Noi alergam cu masinile pe autostrazi consultate dar nefacute niciodata fiindca ne-am multumit cu studiile de fezabilitate si rapoartele de consultanta, mai scumpe decat o racheta spre Marte si decat orice autostrada mondiala. Avem alte, noi hidrocentrale pe hartie cu bani achitati integral pentru studii de-o sublima inutilitate (pe cele vechi le vindem ca nerentabile) si cartiere in care locuim, cu consultanta la cheie, dar fara temelii si fara pereti. Suntem, am devenit o tara cu consultantele in avans, dar vegetand in Evul Mediu.

De ce, in aceasta uriasa cosmetica, pedelistii s-au suparat brusc pe mecla lor personala si nu se mai arata incantati de cheliile sau zulufii cu care ne-au obisnuit? Marele travesti angajeaza, aud, sume consistente. Echipe bine consolidate si remunerate, lucreaza zi si noapte cu pensula ideii pentru a-i piti, sub fardul nou, pe hotii de ieri. Fiindca, sa nu ne mai prefacem, operatiile care se desfasoara, cu pensula, bidineaua, uneori cu bisturiul, in marele atelier de pictura si chirurgie estetica al PDL, sunt din domeniul exersat al mafiei. Unui bandit ii faci operatie de nas si barbie, il faci din blond brun si-i dai alt nume si alt pasaport. E un film, Fantomas, caraghios in multe din secventele lui, unde eroul negativ isi face mereu alta mutra. Uneori imprumuta mutra victimei lui.

Nu-i de mirare ca dupa o ploaie abundenta, care spala vopselele si da jos mustatile lipite si perucile, sa gasesti sub profilul unui negustor onest din Neamt, pe nababul Pinalti, iar sub costumul popular de bacita din Vaideeni, cu opincute in picioare si traista impletita din lana, pe una dintre fiicele Basescului. Schimbarea de imagine nu se rezuma numai la culori. Boierul hapsan, care a luat pana ieri sapte piei de pe om, face pe generosul si ne da pieile indarat. Asta da schimbare de imagine!

×
Subiecte în articol: editorial