x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti!

Pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti!

de Ilie Serbanescu    |    05 Dec 2011   •   21:00

'Vreau sa cred ca anuntul bancii centrale a Austriei privind reducerea fluxurilor de capital ori este o eroare, ori o neintelegere a efectelor. Nu vrem sa fim in situatia de a le aduce aminte prietenilor europeni cat au conditionat accesul Romaniei in UE de privatizarea sistemului bancar. Domnilor, ati obtinut profituri uriase in Romania din 2000 pana in 2009. Azi, daca va pregatiti cumva sa lasati economia romaneasca nefinantata pe timp de criza, o vom considera ca un act lipsit de fair play in relatia cu Romania... Sper ca tarile care au in­trat mai tarziu in UE nu vor fi puse in situatia de a plati lacomia sistemelor bancare, imprudenta si lipsa de res­ponsabilitate de pe vremea cand da­deau credite cu buletinul.' Aproape ca nu ar mai fi nimic de adaugat la aceste cuvinte rostite de presedintele Basescu!

Atata doar ca cele spuse, inclusiv despre presiunile occidentale inadmi­si­bile pentru instrainarea sistemului ban­car, n-au fost spuse inca acum cativa ani! Se stia ce efecte dramatice poti resimti cand ajungi sa depinzi integral de altii! Si de lacomia unor banci care nici macar nu sunt ale tale si care, tocmai nefiind ale tale, te pot lasa craca exact atunci cand iti este cel mai rau! De incriminat nu sunt insa decat acei romani care au dat bancilor straine totul pe mana! Bancile straine nu sunt de incriminat: ele nu urmareau decat profitul si nu­mai profitul! Dezvoltarea Ro­maniei nu este treaba lor! Ofici­a­li­za­rea mai de mult a acestor adevaruri poate ar fi oprit macar contractarea im­prumutului-mamut de la FMI pentru a inlocui in favoarea bancilor stra­ine din Romania finantarea sistata tocmai de mamele lor din strainatate in contextul crizei. Si acum, bancile straine iti dau un picior in gura! Mai pe scurt spus: pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti!

Total condamnabila este lipsa de reactie prompta a guvernatorului Isarescu, cel care a pastorit intreaga instrainare a sectorului bancar, precum si creditul instabilizator cu bule­tinul si imprumutul de la FMI care a pus Romania pe veci in lanturi!

Marturisesc ca nu am vreo satisfactie ca tot ce am spus de ani si ani despre bancile straine, indiferent de stirpea lor, s-a adeverit in viata, chiar daca mai devreme sau mai tarziu. As fi preferat ca, prin comportamentul lor si deci prin consecintele pentru Romania, bancile straine sa le dea dreptate dlui Isarescu si intregului staff de la Banca Nationala, de la care am auzit – si o spun fara inconjur! – cea mai mare baliverna din viata mea indelungata. La fel de indelungata precum aceea a multora din respectivul staff, anume ca bancile straine, catre care a fost indreptat intreg controlul asupra sistemului bancar din Romania, n-ar fi straine, ci romanesti, dar cu capital strain! Formula care nu doar tradeaza o condamnabila fuga de raspundere (respectiv responsabilitatea de a fi permis o asemenea privare de controlul propriu a unuia dintre sectoarele strategice din economie), ci si incearca insinuarea unei minciuni, cum ca aceste structuri, chipurile romanesti (doar pentru faptul ca ar fi inscrise juridic in Romania), ar urma politica BNR si indicatiile bancii centrale din Romania! Ceea ce este contrazis de toata desfasurarea evenimentelor din absolut orice perioada a prezentei acestor banci in Romania.

A putut cumva BNR sa opreasca creditarea consumului cu buletinul cand bancile straine au vrut-o?! A putut cumva BNR sa tempereze creditarea prin majorarea astronomica a nivelului rezervelor minime obligatorii atat timp cat bancile straine doreau contrariul si contracarau BNR cu aduce­rea de bani din afara?! A putut cumva BNR sa se opuna sistarii finantarii ex­terne atunci cand bancile straine din Romania au vrut-o la comanda mamelor lor din strainatate?! Se poa­te opune cu ceva BNR deciziei acestor banci de a nu mai finanta Ro­ma­nia sau de a pleca pur si simplu din Romania, daca interesele lor o cer?! fii acum tot romanesti sunt, dle Isa­rescu, bancile austriece sau grecesti? Si acum cand, in clar si fara inconjur, primesc comenzi si urmeaza politici stabilite la Viena sau la Atena, si nu la Bucuresti?! Mai bine v-ati cai de impardonabila si ireparabila eroare istorica de a fi pastorit cedarea intre­gului sistem bancar romanesc strainilor!

×
Subiecte în articol: editorial