x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale „Pe Laura Kovesi și-o merită europenii!”

„Pe Laura Kovesi și-o merită europenii!”

de Serban Cionoff    |    04 Feb 2019   •   21:49
„Pe Laura Kovesi și-o merită europenii!”

Bravos națiune! Halal să-ți fie! În vreme ce aici, la București, prin diverse unghere și cabinete se tot moșmondește chestiunea schimbării lui Augustin Lazăr din funcția de Procuror General, după care ar fi urmat trimiterea Laurei Kovesi la munca de jos, iată că, la drum de seară, ne vine vestea că, în urma selecției realizate de o comisie specială, Laura Kovesi se situează pe primul loc pe lista scurtă a candidaților pentru șefia viitorului Parchet European. „Stați liniștiți- vor sări precauții de serviciu, că mai e până acolo. Lista asta scurtă va mai merge, foarte posibil, la Comisia JAI și la Comisia LIBE, iar decizia finală va veni numai după ce Consiliul Europei și Parlamentul European se vor fi pus în acord”.

 Mulțumesc de lămurire și să iertați de vorbă proastă,dar asta nu schimbă cu nimic fondul lucrurilor. Dintre care cel mai important,deocamdată, rămâne acela că, deși aici, la noi acasă, s-a demonstrat cu vârf și îndesat cu ce catastrofal bilanț se soldează dublul mandat al Laurei Kovesi la cârma DNA, iar voci avizate și bine intenționate din România au prezentat realitatea înaltelor instituții ale Uniunii Europene, niște mai mari autorități de la Bruxelles sau de la Strasbourg nu au dat nici doi bani pe aceste date. Așa că iat-o pe Nefertiti intrată pe antepenultima turnantă din ce în ce  mai aproape de a-și ocupa postul și biroul meritat.

 Ce ne spune, nouă, românașilor care, nu mai târziu decât prin luna mai vom merge la vot să îi alegem pe viitorii reprezentanți ai țării noastre în Parlamentul European? (Cu adevărat reprezentanți și nu personaje de teapa Monicăi Macovei, a lui Sigfried Mureșan et comp care nu au pierdut nici-o ocazie să ponegrească România și pe români. Sau, dacă ocazia nu exista, au inventat-o cu de la ei putere.)Păi ne spune, că în sistemul hiperbirocratizat al UE nu se dau nici doi bani pe argumentele și pe demonstrațiile pe care le-au avut în fața ochilor și, deci, pe adevărurile pe care le susțin. Cazul Laura Kovesi fiind  dovada de netăgăduit. Motivul, mai degrabă pretextul, invocat,de data asta, fiind articolul 6 din Regulamentul EPPO, care spune că viitorii procurori europeni sunt „independenți de statul de care provin”. Prima persoană  care și-a confirmat această „independență față de statul din care provine” fiind însăși Laura Kovesi! Cea care și-a depus la comisia specială de la UE dosarul de cadre fără să îi pese de ce vor zice Ministrul de Justiție sau Primul Ministru. Știind, în schimb, ce va zice Președintele României, Klaus Iohannis.De fapt, ce a zis și încă nu o dată, și anume că este foarte mulțumit de ea, pentru că face treabă bună în fruntea DNA.Punct!

 Ar mai fi,poate, de luat în calcul și promisiunea pe care a făcut-o astă seară ministrul Justiției, Tudorel Toader, și anume că la foarte apropiate reuniune a Consiliului JAI, a cărei președinție a preluat-o domnia sa și o va exercita în semestrul în curs, îi va informa pe miniștri de justiție din statele membre ale uniunii despre decizia Curții Constituționale privind demiterea Laurei Kovesi de la șefia DNA. Cu toată dragostea, dar mă întreb două lucruri:1. de ce nu a făcut treaba asta până acum?;2. ce șanse de reușită mai dă domnia sa acestui demers? 

 Mi s-ar mai putea atrage atenția că, măre Doamne, că apropiatele alegeri vor aduce o nouă configurare, un alt raport de forțe în Parlamentul European și, pe cale de consecință, în Comisia Europeană. Numai că există o notificare a actualului executiv comunitar care precizează, răspicat, că nu are nici-o implicare în procesul de selectare a candidaților pentru viitorul parchet al UE și pentru șefia sa. Explicit, pe față, nimeni nu are, dar îmi este greu să accept că la Bruxelles și la Strasbourg nu se cunosc măcar o parte din contra-performanțele Laurei Kovesi. Dimpotrivă, ele se cunosc foarte bine, dar asta nu îi împiedică pe monitorii Guvernului de la București să își exprime, insistent și repetat, marile și apăsătoarele lor îngrijorări în legătură cu amenințările la adresa independenței justiției din România. Justiție independentă a cărei strălucită exponentă și neobosită promotoare este Laura Kovesi!

 Începe, de aceea, să dobândească din ce în ce mai serioase șanse de crezare ideea că, foarte posibila desemnare a Laurei Kovesi în funcția de șefă a Parchetului European, anumite cercuri de interese și de putere doresc,pe de o parte, să îi răsplătească devotamentul cu care și-a îndeplinit mandatul de a decima elita creatoare românească (din economie sau din medicină, de exemplu), iar, pe de altă parte, să îi ofere un loc de muncă sigur  și liniștit departe de lumea dezlănțuită. Rămâne de văzut ce comenzi va primi Laura Kovesi în cazul în care va fi înscăunată la comanda EPPO,dar și cum se va achita ea de misiunile încredințate. Va fi o strălucită confirmare sau o cruntă dezamăgire pentru promotorii și protectorii săi? Vom trăi și vom vedea…

  Până una alta, subscriu la ceea ce spunea astă seară senatorul Șerban Nicolae la emisiunea moderată de Cătălina Porumbel pe canalul Antena 3. Citez:”pe Laura Kovesi și-o merită europenii!”

 Care europeni?- ghici-ghicitoarea mea!     

×