x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pe Mircea Geoana cine il inlatura?

Pe Mircea Geoana cine il inlatura?

de Ralu Filip    |    13 Noi 2006   •   00:00
Pe Mircea Geoana cine il inlatura?

Nu memoria ii lipseste dlui Geoana, ci demnitatea. Un om demn n-ar fi acceptat sa fie exponentul sau promotorul democratiei capului in gura si a buzduganului peste falci. In aceasta ipostaza si dl Geoana este un pericol pentru democratia romaneasca. Intrebare logica: pe Mircea Geoana cine il inlatura?

Dl Mircea Geoana a identificat in dl Traian Basescu un pericol mortal pentru democratia romaneasca. Identificarea s-a facut intr-o sala intunecoasa, de teatru, in prezenta martorilor, unii actori, altii figuranti. Luptand din greu cu plictisul sau cu somnul, martorii au aflat ca presedintele Traian Basescu acapareaza toata puterea in stat vrand sa transforme Romania intr-o dictatura de tipul Rusia/Belarus. Din acest motiv el trebuie "inlaturat".

Dl Geoana nu are simtul ridicolului. Handicap ce ii permite sa vorbeasca nestingherit de funie in casa spanzuratului. Pentru ca, PSD nu e nici pe departe "cel mai democratic si deschis partid din Romania".

La Congresul din 21 aprilie 2005, un maidanez alerga prin Sala Palatului ca sa-i dea un cap in gura dlui Ponta, concurentul dlui Miron Mitrea la functia de secretar general al PSD. Maidanezul isi apara stapanul al carui sofer a fost. Era acelasi maidanez care latra la "maimutoiul" Geoana. Era Congresul in care dl Ion Iliescu a fost tradat si umilit fara jena.

Imi aduc aminte de acea noapte de noiembrie, 2005, de la Hotel Confort, noaptea cutitelor adanc infipte in spatele dlui Adrian Nastase. "Acesta este un prim pas pe un drum lung si greu de recastigare a credibilitatii partidului", zicea dl Geoana in timp ce-si stergea lama pumnalului de sange.

Drumul a continuat cu "Declaratia de la Poiana Brasov", un edict prin care s-a statuat ca "PSD are o unica linie de comanda". Unii participanti au semnat-o de frica. Prevazator, dl Miron Mitrea i-a avertizat pe eventualii rebeli ca vor fi "rasi, tunsi si frezati", iar in final "beliti". Aceasta este cultura democratica dobandita de dl Mitrea pe cand era sef de autobaza.

Primul belit a fost Dan Ioan Popescu. Un grup de huligani i-a spart biroul ca sa-l determine pe ex-presedintele organizatiei Bucuresti sa plece din partid. Dl Geoana, fost arbitru in Onoare si fost santierist, nu a condamnat actul huliganic.

Al doilea belit era sa fie dl Sorin Oprescu, care si-a permis sa creada ca ar putea sa candideze la sefia partidului fara aprobarea prealabila a dlui Vanghelie, mai nou specialistul in furat al PSD. Supararea l-a cuprins si pe dl Geoana, care a calificat intentia dlui Oprescu ca pe o "aventura politica".

Al treilea belit va fi dl Adrian Nastase. Primul pas l-a facut dl Tudorache, de restul se vor ocupa durii partidului. Iar in decembrie, la Congres, frizerii vor tunde alte capete. Orice victorie inseamna si infranti.

Intre timp, dl Ioan Rus, simbolul reformei pesediste, a patentat buzduganul ca mijloc de democratizare a PSD. Cu buzduganul trebuie loviti peste falci boierii vicleni (Sorin Oprescu) si nemernicii (Adrian Severin) conform principiului cine nu e cu noi, e impotriva noastra. Reminiscentele comuniste ale unui personaj promovat cu prilejul ultimului Congres al PCR, in noiembrie 1989.

Cu buzdugan s-a inarmat si dl Geoana, cu deosebirea ca al sau are "mai multe peceti". Cu el, presedintele PSD si-a propus sa loveasca "tintit si la timpul potrivit", "cand te astepti mai putin si cand e nevoie mai mult". Asa cum a izbit in dnii Oprescu si Nastase cu interviul din Ziua. Pe dl Oprescu l-a catalogat "eterna speranta", iar pe dl Nastase, un "neconsolat". Dl Geoana a uitat infrangerea usturatoare pe care dl Traian Basescu i-a administrat-o in primul tur al alegerilor locale din 2004. A uitat si faptul ca a devenit presedintele PSD fara sa fi probat, anterior, "ca este un bun presedinte de organizatie locala".

Nu memoria ii lipseste dlui Geoana, ci demnitatea. Un om demn n-ar fi acceptat sa fie exponentul sau promotorul democratiei capului in gura si a buzduganului peste falci. In aceasta ipostaza si dl Geoana este un pericol pentru democratia romaneasca. Intrebare logica: pe Mircea Geoana cine il inlatura?
×
Subiecte în articol: editorial psd geoană