x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Perceptia umbla cu barda-n mana

Perceptia umbla cu barda-n mana

03 Apr 2005   •   00:00

Guvernul a abrogat recent toate actele normative referitoare la acordarea inlesnirilor sau esalonarilor la plata. Conform spuselor noului sef al Fiscului, Sebastian Bodu, nici o astfel de inlesnire nu a mai fost acordata de la instalarea echipei conduse de Calin Popescu Tariceanu.

Necesitatea elaborarii unui act normativ in domeniu a fost explicata prin aplicarea principiului anticoncurentialitatii acordarii scutirilor si esalonarilor.

Faptul ca, in sfarsit, cineva a decis sa ia taurul de coarne si sa faca ordine intr-un domeniu generator de coruptie, condus arbitrar, este remarcabil. Doza necesara de curaj se pare ca exista, macar la nivel declarativ. Probleme vor aparea insa, dupa parerea mea, din cel putin doua puncte de vedere.

In primul rand, absolut normal, data fiind neretroactivitatea legii, inlesnirile sau esalonarile acordate anterior intrarii in vigoare a actului normativ se pastreaza. Pe cale de consecinta, conform obisnuintei, unii vor fi, din nou, mai egali decat altii. Cei "orientati", care s-au invartit in regimul trecut de-o facilitate, n-au probleme. Ceilalti, care (pana acum) n-au avut intrare la stapanire sau motive sa ceara pasuiri, vor ramane cu buza umflata. In al doilea rand, sub motivatia traditionala conform careia Romania isi adapteaza legislatia la cea din Uniunea Europeana (UE), ne dovedim din nou mai europeni ca europenii. In atat de clamatul spatiu comun al Europei Unite, fiecare companie are dreptul la acordarea unui singur ajutor de stat, stare de fapt valabila deja - conform angajamentelor asumate de Guvernul Tariceanu - si pentru companiile romanesti. Prin urmare, firmelor care, din varii cauze, nu au beneficiat de vreun ajutor de stat li se inchide in nas usita de la ghiseu, fara nici o remuscare.

Ordonanta de urgenta aprobata la ultima sedinta de guvern ar trebui sa regleze, daca tot face Fiscul dreptate cu barda-n mana, si platile pe care statul, prin ordonatorii de credite, le are de facut catre diversi agenti economici. Multe firme romanesti (din constructii, industria farmeceutica etc.) au devenit datoare la stat tocmai din cauza… statului, care nu binevoieste a achita la termen facturile catre furnizori/contractori. Or, in acest caz, a pretinde respectarea stricta a disciplinei fiscale unui mediu de afaceri in care taman tu, stat, figurezi drept intaiul debitor frizeaza deja absurdul.

×
Subiecte în articol: editorial