x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Petre Roman - injurat de cei pe care i-a facut oameni

Petre Roman - injurat de cei pe care i-a facut oameni

16 Feb 2004   •   00:00

Saptamana care a trecut, Petre Roman a lansat un nou partid, Forta Democrata.

Fiind noi o tara de chibiti, avand drept zi nationala de-adevaratelea tragerea la Loto, toata lumea s-a napustit sa parieze pe sansele noii formatiuni. Judecand dupa parerile deja exprimate, cei care vor juca pe mana lui Petre Roman risca sa-si piarda timpul. Si banii. E aproape o unanimitate in declaratiile ca noul partid n-are nici o sansa. Nu numai la alegerile din 2004, dar si la toate alegerile care vor avea loc pe teritoriul national de acum incolo pana la alegerile finale, care se mai cheama si Judecata de Apoi. Motivul? Scena politica ar fi ocupata. Asemenea WC-urilor instalate de Traian Basescu prin parcurile din care lipseste statuia lui Eminescu: pentru a intra cineva dinafara trebuie sa iasa cineva dinauntru implinit si cu restul de hartie igienica in mana. Noi n-am fi atat de transanti. O initiativa precum cea iscalita de Petre Roman trebuie primita cu mult mai multa intelepciune. Istoria e plina de fapte care s-au dovedit pe termen lung altfel de cum au parut intaia oara.

Refuzand sa ne pronuntam asupra viitorului, care nu e deloc previzibil, cum vor sa ne convinga vrajitoarele Ciresica si Visinica din politica bastinasa, vom starui nitel asupra reactiilor. Despre PSD, inutil sa mai comentam. Partidul de guvernamant si-a facut un truc din a sugera ca orice noua formatiune, orice nou candidat sunt opere preparate in bucatariile din Victoria. Era de asteptat ca PSD sa taca binevoitor. Ca sa se adanceasca parerea potrivit careia Forta Democrata e sula pe care PSD o pune in coasta lui Traian Basescu.
Merita insa o oarecare staruinta reactiile fostilor colegi ai lui Petre Roman. Pentru gestul de a pleca din PD, Petre Roman s-a pricopsit cu o acuzatie: a tradat partidul. Dincolo de o sintagma cu care ne-am obisnuit in tara ce-l are pe Catavencu drept for tutelar, mustrarea ridica o chestiune morala. Iscalitorii acuzatiei vor sa se infatiseze ca dand din gura in numele unui partid. Care partid? Cel care n-ar fi existat azi daca nu era Petre Roman. I s-ar putea reprosa lui Petre Roman ca loveste in propria sa opera. In nici un caz nu poate fi acuzat ca a tradat partidul. Si in nici un caz nu pot face asta oameni care se pot da drept lideri politici numai si numai gratie lui Petre Roman. Unii pentru ca au fost adusi de Petre Roman de la coada vacii si facuti domni la oras. Altii pentru ca au venit intr-un partid care n-ar fi existat fara Petre Roman. Fostul premier a facut gestul deopotriva istoric si curajos de a se rupe de Ion Iliescu, platind pentru asta cu destinul de demnitar. Daca nu era Petre Roman, Traian Basescu ar fi fost azi cel mult lipitor de afise la PSD, iar Emil Boc, avocat fara clientela.
Fostii subalterni, dar si cei nou-veniti in PD ii cer lui Petre Roman sa demisioneze din Senat, pentru a salva grupul de la dizolvare. Lasand la o parte faptul ca grupul nu se va dizolva, sprijinul dat de Traian Basescu lui Adrian Nastase in scandalul adoptiilor urmand a fi rasplatit, o asemenea cerere mi se pare hilara de-a dreptul.

Multi au pus gestul lui Petre Roman pe seama unor incalcite trebi politichesti. S-a vorbit de intelegeri secrete cu PSD, ba chiar si de mana lunga a lui Adrian Nastase (alt cliseu al opozitiei, de a pune totul pe seama PSD), de ambitii prezidentiale. Posibil sa-si fi varat coada si dracusorul politichiei. Dar ratiunea principala e de ordin sufletesc. Dupa debarcarea din fruntea partidului, Petre Roman a fost subiect de umiliri nesfarsite din partea nou-venitilor. Ajunsese Petre Roman sa fie subordonatul amatoarei Lavinia Sandru si al etern disponibilului Cozmin Gusa. Nu ma mira, asadar, ca Petre Roman si-a facut un partid. Ma mira insa ca a putut sta trei ani intr-un partid in care ajunsese un fel de momaie. Se impiedicau de ea, vorbind ca sa nu taca, Maria Petre si Anca Boagiu, mergand la toaleta. Sa rabzi toate aceste mizerii intr-un loc unde pana nu de mult ti se pandea ascultator zambetul si ti se interpreta respectuos respiratia, inseamna o uriasa, nesabuita credinta in partid. Fie si pentru aceasta, Petre Roman ar merita un alt tratament din partea celor care sunt azi ceea ce sunt numai si numai datorita lui Petre Roman.

×
Subiecte în articol: editorial partid petre roman petre roman