x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Piata in Centru

Piata in Centru

de Ion Cristoiu    |    30 Iul 2006   •   00:00
Piata in Centru

ROMANIA CA O TELENOVELA
Un ins de varsta nesigura vinde cirese fara viermi. Cel putin asa pretinde cartonasul spanzurat de betigasul infipt in ladita: "Cirese F F dulci. Cumparati cu incredere. N-au viermi!". Soarele n-are altceva mai bun de facut decat sa arda fara un scop anume. Un ins gol pana la brau isi stropeste salata cu un dispozitiv ad-hoc: o sticla de plastic transformata in dus prin gaurire cu un cui. Carnea, Ouale si Branza sunt Inchise pentru demolare. Cum anuntul a fost pus peste noapte, cumparatori in vesminte decente raman descumpaniti dand cu ochii de lacatul ruginit. La Covrigarie, mai multi insi asteapta intr-o coada de nivel mediu.
ROMANIA CA O TELENOVELA
Moto
Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.
Mircea Badea
realizator tv

La periferia Pietei, un ins vinde raci vii pe trotuar. Din cand in cand marfa da semne nelinistitoare. Trecatorii, dar mai ales trecatoarele, tresar cand ajung in dreptul lazii. Pe tarabe stau aliniate, ca niste locotenenti la parada, fructe viu colorate din import. Un ins de varsta nesigura vinde cirese fara viermi. Cel putin asa pretinde cartonasul spanzurat de betigasul infipt in ladita: "Cirese F F dulci. Cumparati cu incredere. N-au viermi!".

Soarele n-are altceva mai bun de facut decat sa arda fara un scop anume. Un ins gol pana la brau isi stropeste salata cu un dispozitiv ad-hoc: o sticla de plastic transformata in dus prin gaurire cu un cui. Carnea, Ouale si Branza sunt Inchise pentru demolare.

Cum anuntul a fost pus peste noapte, cumparatori in vesminte decente raman descumpaniti dand cu ochii de lacatul ruginit. La Covrigarie, mai multi insi asteapta intr-o coada de nivel mediu. Trec doua vlajgane pe patine cu rotile. Sunt imbracate dupa ultimul racnet al modei de Dambovita, lansat de un grup vocal de fetiscane cu aer de prostituate, desi ele pretind ca sunt virgine.

Un tiganus tuns chilug, in pantaloni scurti, descult si cu degetele pline de noroi, desi nu ploua, se tine dupa tine smiorcaindu-se sa-i lasi o portocala. Asta desi tu ai cumparat doua verze, pe care le tii in palme, ca pe niste trofee. Nu prea pare convins de programul sau economic, drept pentru care te abandoneaza dupa cativa metri. Pe poteca de asfalt, dintre masinile parcate cu spatele, isi fac aparitia doua fete vesele dintr-un motiv doar de ele stiut.

Clubul intelectualilor


Magazinul Ferometal de pe Viforului a fost transformat in studio de televiziune. Alte cateva localuri asteapta si ele sa devina altceva decat ceea ce sunt. Internetul Caf... s-a mutat pe o strada marginasa (chiria era prea mare aici, in centru). Pe geamurile si asa murdare au aparut ziarele vechi, care nu lasa loc nici un dubiu: inauntru se zugraveste. Umbla zvonul ca in locul Internetului Caf... se va deschide un atelier de cruci mortuare. Cateva case mai incolo, revista Idei in ofensiva si-a sacrificat holul de la parter, inchiriindu-l unui bar de noapte. Oamenii de cultura stau si-si fac de lucru acum pana noaptea tarziu pe la sediul publicatiei, in speranta ca vor intalni, coborand scarile, pasarile de noapte ale barului. Sunt putinele femei care ii iau in seama. Si asta ii face nespus de fericiti. *

Electrocutatul curios


Vasile Coloboasa, din Lamura de sub Deal, s-a urcat pe un stalp de inalta tensiune ca sa verifice daca, intr-adevar, firele electrocuteaza, asa cum scrie in manualul ce i-a picat intamplator in mana. Vasile Coloboasa a lucrat pana nu demult la Combinatul Avicol din Tuturleasa, la Sectia de verificare a esteticii oualor. Dupa ce Combinatul a dat faliment, deoarece i s-a taiat curentul electric pentru neplata facturii, iar gainile au inceput sa faca oua mai mici, Vasile Coloboasa a ramas pe acasa. Nevasta-sa il tot batea la cap sa-si caute de lucru. El insa n-avea nici un chef sa mai munceasca. Isi propusese sa dea lovitura la un joc televizat de bingo. Cum nu i-a iesit nimic, s-a gandit sa se faca fizician atomist, ca sa poata emigra in SUA, unde meseria asta era extrem de cautata. Frunzarind manualul de Fizica al lui al mic, a descoperit fenomenul electrocutarii. Pozele celor carbonizati de curentul de inalta tensiune l-au facut extrem de curios. Si s-a urcat pe stalp sa vada daca, intr-adevar, va fi electrocutat.
×
Subiecte în articol: editorial