x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pisica neagră şi tăiatul unghiilor aduc ghinion

Pisica neagră şi tăiatul unghiilor aduc ghinion

de Florin Condurateanu    |    16 Dec 2016   •   07:41
Pisica neagră şi tăiatul unghiilor aduc ghinion

Ştefan Iordache, meşterul Ştefan, se confesa că nu a crezut în superstiţii, însă simţea frisoane dacă în drumul spre spectacol se intersecta cu vreun popă sau cu o pisică neagră.

Povestea că pisicile negre sunt considerate a aduce ghinioane şi el a fost influenţat de această superstiţie populară, însă toată această destăinuire mi-o făcea pe prispa casei în stil sătesc de pe malul Snagovului şi marele actor istorisea asta ţinând în poală chiar un motan negru, şef în curtea lui, motanul preferat al tatălui lui Iordache.

“Fără să-mi propun cu obstinaţie, merg spre teatru la un spectacol pe acelaşi trotuar pe care am mers spre premieră. Altă superstiţie este să rămân ultimul în teatru şi să ies pe scena luminată doar de un bec chior şi să rostesc o replică a personajului ce l-am jucat, mă aude doar femeia de serviciu care mătura în sala pustie”.

Gică Popescu zicea că nu a fost dominat de superstiţii, însă ceva idei îl urmăreau, “îmi impun să intru cu piciorul drept pe teren, nu-mi tai unghiile în ziua meciului, dar obişnuita superstiţie a fotbaliştilor, de a smulge un smoc din iarba terenului şi a-l pune în sân, nu am adoptat-o niciodată”.

Elegantul stoper al naţionalei şi al Stelei, Belodedici, recunoştea în interviul meu că el nu crede în superstiţii, însă fosta soţie, Sandra, era fană a superstiţiilor şi îl obliga la masă să aşeze invers tacâmurile faţă de farfurie. Ca să nu-l cicălească nevasta, îi făcea pe plac,   îi respecta hachiţa cu furculiţa.

Dan Petrescu a fost convins de practicarea superstiţiilor după experienţa de la Campionatul Mondial din America. În preziua partidei decisive din grupe cu naţionala gazdă a Statelor Unite, în cantonamentul de nepătruns, unde Iordănescu îi ţinea pe tricolori, la recepţie a fost lăsat un pachet pentru Dan din partea unei rude. Era o pereche de pantaloni scurţi cu un bilet, în care era rugat să doarmă în acea noapte îmbrăcat cu bermudele, fiindcă astfel va marca un gol.

Dan Petrescu s-a conformat şi a doua zi a înscris în poarta americanilor singurul gol care a adus promovarea României din grupe. Tata Puiu, Generalul Iordănescu, scoate mereu din buzunar o iconiţă, pe care o pupă la fiecare fază fierbinte.

 

×