x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Piţurcă nu are nevoie de purtători de cuvânt

Piţurcă nu are nevoie de purtători de cuvânt

de Dan Dumitrescu    |    09 Sep 2009   •   00:00

Victor Piţurcă s-a retras de câteva zile la Craiova. Adică, acolo unde se simte el mai bine. Adică, aca­să. Telefoanele nu prea i-au funcţionat în acest interval de timp. Voia linişte. Şi, dincolo de ceea ce voia, cu şi mai mare putere nu voia să aibă de-a face cu presa câtă vreme naţionala pregătea me­ciurile cu Franţa şi cu Austria. De fapt, aşa cum îl ştim, Victor Piţurcă, pentru a evita orice speculaţii şi obişnuitele răstălmăciri ale unor eventuale declaraţii pe care le-ar fi făcut, a refuzat sistema­tic orice relaţie cu presa din momentul plecării de la echipa naţională. Discreţia lui Victor Piţurcă, oricât de securizată ar fi fost ea, nu i-a folosit de nici un fel. În războiul mediatic al pricinoşilor cu Răzvan Lucescu, nu­mele lui Victor Piţurcă a apărut cu o frecvenţă nebună. L-au folosit fără încuviinţare şi chiar cu nesimţire, cu tupeu maxim şi prin înflorirea minciunii, atât contestatarii, cât şi susţinătorii lui Răzvan Lucescu.

Contestatarii, pentru a deveni credibili în etalarea unor competenţe în materie de antrenorat, au insinuat discuţii frecvente pe această temă cu Victor Piţurcă. Gigi Becali a uzat în exces de respectiva minciună. Proştii l-au crezut. L-au crezut fiindcă aşa le-a căzut lor bine. Fiindcă doar pe fondul minciunii îşi puteau ţese şi ei intriga mârşavă care-i legitimează. Altfel, fără a fi subtili şi intuitivi, apelând doar la memorie, puteau deduce că Victor Piţurcă nu este nicidecum omul care să-şi piardă timpul discutând serios despre fotbal cu Gigi Becali. N-a făcut-o nici atunci când el antrena Steaua, echipa patronată de Gigi Becali. Să ne amintim că atunci când patronul şi-a permis o singură declaraţie despre valoarea unui jucător stelist, fără a consulta antrenorul, deznodământul s-a produs brusc. Antrenorul, adică Victor Piţurcă, nu a mai aşteptat întâlnirea cu patronul. A folosit instantaneu telefonul pentru a-şi anunţa demisia şi dus a fost. Pe de altă parte, nici Gigi Becali nu poate fi niciodată ghidonat ca purtător de cuvânt. El este doar victima propriilor trăiri şi, în consecinţă, orice sugestie venită dinafara universului gigist este refuzată cu încăpăţânare. Reacţia pe care a avut-o în legătură cu declaraţiile lui Mirel Rădoi despre starea actuală a Stelei este edificatoare în acest sens. Finul Mirel, altădată ridicat în slăvi, a devenit dintr-o dată proscris.

Respectând adevărul până la capăt, trebuie să recunoaştem că Victor Piţurcă, cel aflat la Craiova, a vorbit la telefon cu Gigi Becali, cel aflat la Bucureşti. Dar convorbirea a avut loc abia după ce Gigi Becali a invocat numele lui Piţurcă în atacurile lansate împotriva lui Răzvan Lucescu. Iar în respectiva convorbire Gigi nu a avut parte cumva de vorbe bune. Victor Piţurcă nu s-a amestecat în ciorbele lui Gigi Becali. I-a atras însă acestuia atenţia să nu mai folosească numele său în disputele pe care le creează aiurea. Ştiu că acesta-i adevărul şi îl fac public pentru a proteja meseriaşii pe care-i mai avem în fotbal. Doi dintre cei pe care-i apreciez sincer sunt Victor Piţurcă şi Răzvan Lucescu.

×
Subiecte în articol: editorial