x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Plajele tip Dalli şi revanşa Elenei Udrea

Plajele tip Dalli şi revanşa Elenei Udrea

de Miruna Munteanu    |    17 Apr 2009   •   00:00

Turiştii ademeniţi pe litoralul românesc de promisiunile Elenei Udrea ar putea avea, în curând, o mare surpriză: plajele publice riscă să devină o raritate.



Ca să stai la soare pe malul mării va trebui să demonstrezi că eşti cazat la un anumit hotel. Sau să plăteşti. Nici vorbă să locuieşti într-un capăt al staţiunii şi să te scalzi, gratis, în altul. Accesul liber va fi permis pe numai 20% din suprafaţa totală a plajei fiecărei localităţi.

Acestea ar fi câteva dintre consecinţele unei ordonanţe de urgenţă care se află în pregătire la Ministerul Turismului. "Proiectul prevede ca utilizarea plajelor în timpul sezonului estival să fie încredinţată celor care desfăşoară activităţi de turism pe litoral, cu precădere celor care deţin structuri de cazare turistică", a explicat Elena Udrea.

În fapt, ea se pregăteşte să introducă şi la malul mării schema Dalli, pe care s-a construit averea impresionantă a familiei sale. De ani de zile, fiecare automobilist care parchează în centrul Bucureştiului cotizează automat la firma înfiinţată de Dorin Cocoş. Firmă ale cărei investiţii s-au rezumat, în general, la trasarea unor dungi de vopsea pe carosabilul Primăriei.

De ce n-ar fi taxaţi în mod similar vilegiaturiştii care vor să-şi parcheze prosopul pe plajă? O afacere de multe milioane de euro!

Pentru Elena Udrea, nu banii constituie miza principală a acestui proiect, cu toate că şi soţul ei deţine hoteluri pe litoral. Marele câştig îl reprezintă influenţa uriaşă pe care o capătă în fieful lui Radu Mazăre. O zonă în care PD-L-ul a pierdut anul trecut toate bătăliile electorale.

După înfrângerea de la locale, Elena Udrea a fost trimisă la Constanţa să reformeze organizaţia democrat-liberală. A plecat de acolo cu coada între picioare, după ce a provocat o adevărată răzmeriţă în partid. Acum se întoarce pe cai mari. Baronii litoralului nu mai au cum s-o ignore.

Ministerul Turismului va decide criteriile de atribuire a plajelor. De bunăvoinţa ministrului vor depinde afaceri care eclipsează orice preferinţe politice. Nici măcar Radu Mazăre nu-şi mai poate permite acum s-o aibă pe Udrea drept inamic.

E fascinant de observat câtă forţă a primit un minister care, până în
decembrie, nici măcar nu exista. Portofoliul, creat special pentru Elena Udrea, părea la început un fel de premiu de consolare. O mică extravaganţă bugetară menită să-i ofere celei mai controversate blonde din politica românească satisfacţia unui fotoliu guvernamental şi suficientă expunere mediatică.

Nimeni nu putea anticipa cât de influent avea să devină acest minister într-o ţară în care, totuşi, turismul este aproape în întregime privat. Elena Udrea nu a primit doar un titlu onorific şi prilejul de a zâmbi fotogenic pe la chiolhanuri deghizate în campanii de promovare. Pe lângă un birou la Palatul Victoria, a obţinut şi câteva formidabile pârghii de putere. Inclusiv propriul serviciu secret.

Sau aberantele "tichete de vacanţă", care vor costa bugetul de stat cel puţin două miliarde de lei noi. Adică de vreo patru ori mai mult decât speră Finanţele să adune, anual, prin introducerea impozitului forfetar. Criză sau nu, când vine vorba despre statura politică a Elenei Udrea, Guvernul Boc nu se uită la bani. Şi nici la interesul contribuabilului.

×
Subiecte în articol: editorial udrea