x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Planeta maimutelor

Planeta maimutelor

de Lucian Avramescu    |    19 Oct 2005   •   00:00
Planeta maimutelor

Seara, la Paris, butonez in camera de hotel, dupa o zi istovitoare, telecomanda. T.F. 1, principalul post de televiziune francez, isi incepe abrupt stirile cu Romania. Tresar. Ne lauda. Guvernul a facut si a dres. Imaginile curg ca intr-un film stiintifico-fantastic impregnat cu substanta groazei. Personaje mascate, ca niste butelii de plastic, cara in maini pasari pe care le tin snop de gat si le arunca in niste tomberoane. Un alt personaj star trek pune iute capacul. Inainte de a fi asasinate chimic, mor singure, asfixiate. Urmeaza crematoriul, gropile comune. Pasarile se fac vinovate ca, unele dintre ele, cateva, au contractat gripa. Franta Brigittei Bardot, cea care ne punea o stampila oabla pentru conditiile barbare in care traiesc pisicile strazii, ne lauda vartos pentru un masacru. Nici o muiere mondiala, care si-a facut profesie electorala din protectia necuvantatoarelor, nu-si da foc sutienului in piata publica pentru utilizarea unei solutii inumane. In fond de ce n-ar fi vaccinate si pasarile sanatoase impotriva molimei, nu numai oamenii? De ce atat de rapida decizie a exterminarii?

Avem gripa aviara. Nu noi, ci gainile noastre. Omenirea se uita la Romania cu ochii holbati, inspaimantata de o contaminare. Idiotenia de a ucide in masa rubedeniile de curte ale ratei salbatice este aplaudata mondial. Ce-a scapat din genocidul viiturilor, cade acum. O uriasa industrie a informarii-dezinformarii s-a pus in functiune. In Cismigiu, un batran arunca cu pietre in porumbeii balcoanelor. Are o privire tulbure si inspaimantata. A inceput prigoana vrabiilor. Politisti inarmati pana in dinti verifica la iesirea din Delta portbagajul unei Dacii. Nu cumva, printre damigene cu must, sa se fi strecurat cocaina unei rate la pachet. Pe deasupra carantinei terestre vaslesc insa pe drumurile lor de aer stiute de mii de ani cardurile pasarilor migratoare. Cosmosul e inca al lor, pana cand va fi decontaminat la ordinul ministrilor mondiali ai mileniului trei. Au fost omorate de-a valma ratele, gastele, gainile cotcodacitoare si bibilicile, curcanii cei margelati. Pe cand pelicanii, sarsele cele iuti, gratioasele egrete si cormoranii? Apoi privighetorile si pasarile de colivie. Un reporter relateaza pentru Euronews, sufocat de emotie, ca in nu stiu care sat din Delta a fost ucisa si ultima pasare de curte. Splendida izbanda a unei civilizatii care aduna veacuri si milenii de mila! Dar, daca va aparea gripa elefantilor? Vom baga, fireste, in crematoriu elefantii. Apoi gripa balenelor si gripa pestilor de acvariu!

Imi amintesc formidabilul film "Planeta maimutelor". Oamenii, decazuti la statutul de necuvantatoare, erau macelariti prin stufarisuri de soldati-maimuta inarmati. Omul fusese decretat specie periculoasa si trebuia exterminat. Daca, Dumnezeule, planeta ar fi a gainilor civilizate, iar omul ar fi o biata oratanie de curte care, accidental, ar face o amigdalita contaminanta pentru gaini?!

Sunt, de mic, un vanator pasionat. Citeam, copil fiind, "Nada florilor" a lui Sadoveanu si visam Delta pe care am vazut-o mult mai tarziu. Citeam povestirile vanatoresti ale lui Turgheniev. Am impuscat, ca vanator, cateva rate salbatice, si la tara mi-am taiat porcul. Sunt insa un grijuliu crescator de porumbei, curtile mele de la Bucuresti si de la Sangeru inghesuie zeci de vietati rasfatate. Dimineata la tara ma saluta un ratoi motat pe care l-am cumparat de la o taranca pentru ca era ca o bijuterie regala. Salutul lui e maiestuos si imi aduce prima bucurie a zilei. Daca intr-o zi lumea, in graba ei bezmetica, va ramane orfana de triluri si aripi? Pana una alta in spatele acestei isterii care se intinde mai iute ca molima se ingroasa o afacere de miliarde de dolari. De la fabricantul de vaccinuri si pana la negustorii de imagine, gripa aviara umple vistieria unor buzunare lacome. Doar amaratii unor sate au ramas cu curtile pustii, pacaliti inca o data de destin.

×
Subiecte în articol: editorial