x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PLD isi dezvaluie limitele

PLD isi dezvaluie limitele

de Ion Cristoiu    |    08 Ian 2007   •   00:00
PLD isi dezvaluie limitele

Stim insa ca Theodor Stolojan si asociatii se dau peste cap pentru a lasa impresia ca Partidul Liberal Democrat e cel de-al doilea Cal Troian al lui Traian Basescu in cetatea pluralismului romanesc. Pentru a face rost de sedii de bani, pentru a atrage oameni de la toate partidele, pentru a nu-si vedea membrii convocati la Parchet, pentru a nu fi boicotat de presa, Partidul Liberal Democrat are nevoie sa treaca drept brat inarmat al Cotrocenilor.

Nu s-a stins bine focul milioanelor de euro arse pe altarul nevoii romanesti de a sarbatori cu orice pret, ca partidele politice s-au si intors la principala lor menire: datul din gura.
Cum era si de asteptat, cel mai harnic in aceasta privinta se dovedeste Partidul Liberal Democrat sau, mai precis, grupul de cetateni care-si zic Partidul Liberal Democrat, deoarece oficial nu avem un asemenea partid pe scena noastra politica.
Concentrarea pe declaratii - cat mai multe si in cat mai multe locuri din tara facute - e perfect explicabila in cazul PLD.
Embrionul de formatiune politica n-are statut juridic, n-are sedii, n-are bani (inca), dar, mai ales, n-are lucrul cel mai important in Romania ghiseftara: functii de dat.
Pana cand va avea si aceste lucruri vitale in politica damboviteana, Partidul Liberal Democrat se multumeste sa faca declaratii: Nu costa nimic. Are suficiente personalitati mestere in materie de vorbit ca sa nu intre intr-o criza de interviuri si declaratii.

Presa reproduce si comenteaza pe larg luarile de pozitie ale gruparii Stolojan. Mai pe larg si mai temeinic decat in cazul Partidului Social Democrat, principala formatiune de opozitie.
Si asta pentru ca:
Activitatea PLD mai are inca noutatea aducatoare de tiraj sau rating.
Dand curs maretei traditii autohtone a oportunismului, multi patroni de media cauta a se pune bine cu viitorul partid. Trece drept fiul din flori al lui Traian Basescu, Stapanul Parchetelor si, in plus, s-ar putea sa ajunga la putere.
La o simpla privire aruncata asupra declaratiilor PLD din ultimul timp se descopera imediat o concentrare pe teza nevoii de restructurare a guvernului.
Un guvern mai suplu, cu un numar redus de ministri, se impune in chip necesar.
Din cel putin trei motive:
1) E o fagaduiala electorala neimplinita pana acum de Alianta D.A.
2) S-ar inscrie printre cerintele procesului de aderare efectiva la Uniunea Europeana.
3) Ar mai economisi din banii publici.
Cu toate acestea, epuizarea PLD in campania pentru restructurarea guvernului e nitel bizara.
Nenascutul partid ar avea nevoie acum de un spor maxim de atractivitate electorala.
Oricat de necesara ar fi, restructurarea guvernului nu e o tema in masura sa aduca unui partid voturi sau, cel putin, puncte in sondajele de opinie.

De ce se concentreaza PLD pe declaratii vagi privind restructurarea guvernului? Exista cateva explicatii:
a) Necesitatea ca guvernul sa se restructureze e un cal de bataie al lui Traian Basescu impotriva lui Calin Popescu Tariceanu.
Nu stim - cel putin in plan oficial - pozitia presedintelui fata de virtualul partid.
Stim insa ca Theodor Stolojan si asociatii se dau peste cap pentru a lasa impresia ca Partidul Liberal Democrat e cel de-al doilea Cal Troian al lui Traian Basescu in cetatea pluralismului romanesc. Pentru a face rost de sedii de bani, pentru a atrage oameni de la toate partidele, pentru a nu-si vedea membrii convocati la Parchet, pentru a nu fi boicotat de presa, Partidul Liberal Democrat are nevoie sa treaca drept brat inarmat al Cotrocenilor.
Asumarea campaniei vizand restructurarea guvernului e un truc prin care PLD adanceste imaginea de partid pus in slujba Cotrocenilor.
b) Restructurarea guvernului e unul dintre putinele puncte pe care si le poate asuma si Partidul Democrat fara a risca un divort total de PNL.

Menajul in trei - premiera in istoria politicii postdecembriste - obliga Partidul Democrat la o veritabila echilibristica. Formatiunea lui Emil Boc nu-si poate permite deocamdata sa treaca de partea PLD cu arme si bagaje. De aici o vizibila preocupare de a nu impartasi acele luari de pozitie care sa para atacuri radicale la adresa PNL. Restructurarea a fost asumata insa si de PNL. In consecinta, liberalilor le-ar fi destul de greu sa se supere pe PD, pentru ca sprijina restructurarea ceruta de PLD.
Nu e prea greu de sesizat ca accentul pus de PLD pe restructurarea guvernului tradeaza limitele dramatice ale terenului pe care se poate misca mult anuntata formatiune. Sunt prea multe lucruri de care trebuie sa tina cont PLD, astfel ca gasirea unui loc propriu pe scena noastra politica se prefigureaza ca o operatiune destul de dificila.

×