x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pledoarie pentru un contracandidat

Pledoarie pentru un contracandidat

de Radu Tudor    |    21 Iun 2007   •   00:00

Vine vremea celor tineri, mai talentaţi şi evident europeni in găndire şi in atitudine. Dacă ambasadorul George Maior a fost o bună opţiune pentru cel mai important serviciu de informaţii, cred că juristul şi diplomatul Cristian Diaconescu poate fi varianta căştigătoare pentru Cotroceni. Ezitarea şi lipsa de curaj nu ajută sub nici o formă PSD. Sau pe cei care vor o alternativă la felul de a face politică de stat de maniera lamentabilă a lui Traian Băsescu.

Ultimele sondaje de opinie demonstrează două lucruri clare in privinţa figurilor centrale din politică, ce corespund profilului de prezidenţiabil. Primul este faptul că, in ciuda unor critici dure in mass-media şi a derapajelor proprii de limbaj din ultima perioadă, Traian Băsescu este şi rămăne figura centrală a politicii romăneşti.

Generator de evenimente şi subiecte de presă, subiect obsedant pentru toţi politicienii de pe malul Dămboviţei, Băsescu e in postura de a dicta agenda zilei de mai bine de doi ani. Orice mişcare sau declaraţie a sa devine miza principalelor dezbateri televizate şi a reacţiilor politice. Partidul Democrat, aflat in trena sa, are un scor incredibil de mare - peste 40 la sută - pentru că aprobă tot ce spune cel mai popular om politic din Romănia. Nimic din toate acestea nu trebuie să ne mire.

Cei care se plăng de infinita putere politică şi de imagine a lui Traian Băsescu ar trebui să constate inainte de toate propria lor slăbiciune. Mass-media, prin emisiunile televizate şi articole de presă scrisă, ţine loc de adversar al puterii. Pănă la un moment dat, acest fapt e in regulă, pentru că presa trebuie să fie un critic permanent al guvernanţilor, indiferent care sunt ei.

De la un anumit nivel insă, critica puterii trebuie să fie apanajul opoziţiei. Nu mai ştim exact acum cine este la putere şi cine in opoziţie. PSD se declară in opoziţie, dar susţine prin vot parlamentar Guvernul. Dat afară de la guvernare, PD face opoziţie, introduce moţiune de cenzură, dar este aliat cu simbolul puterii, preşedintele Romăniei.

In toată această nebunie, PSD ar trebui să fie vioara intăi, nu a cincea roată la căruţă. In jurul său se fac cele mai multe jocuri, de voturile sale depind in Parlament atăt majoritatea care susţine Guvernul Tăriceanu 2, dar şi posibilul succes al unei moţiuni de cenzură.

Ceea ce domină acum la vărful PSD este compromisul. De aici şi scorul relativ mic in sondaje după doi ani şi jumătate de opoziţie. Ultimele cercetări sociologice arată insă un fapt interesant. Liderul social-democraţilor, Mircea Geoană, are o popularitate şi un potenţial de vot mai mare decăt al PSD cu cinci-şase procente. Ce mai relevă ultimele sondaje e faptul că peste 30 la sută din populaţie ar fi dispusă la schimbarea preşedintelui Romăniei. Acest nivel, foarte ridicat cred eu, demonstrează un potenţial nesperat de mare, un start foarte bun pentru schimbarea lui Traian Băsescu in 2009.

Actualul şef al statului conduce acum detaşat la intenţii de vot. Are peste 40 la sută din opţiuni in mod constant. A nu se confunda acest scor cu cel de la referendum. Acolo a fost altceva. Neavănd un contracandidat, Băsescu a căştigat la pas in faţa celei mai nepopulare instituţii politice din Romănia - Parlamentul.

Dincolo de lipsa de fermitate in critica permanentă şi credibilă pentru puterea portocalie, PSD mai are o problemă serioasă. Aceea a lipsei unui personaj care să-şi asume rolul de contracandidat al lui Traian Băsescu.

Partidul Social Democrat are o şansă mare. Dacă o ratează şi pe aceasta, viitorul său are prea multe semne de intrebare. Pentru sănătatea democraţiei, opoziţia trebuie să critice puterea zi de zi. Să-i dezvăluie slăbiciunile şi lipsa de calificare in diferite domenii precum sănătatea, economia, protecţia socială.

La fel ar trebui să existe contracandidaţi oficiali pentru funcţiile supreme in stat, prim-ministru şi preşedinte. Cum Mircea Geoană işi doreşte mai mult scaunul de premier, e nevoie urgentă de un tandem cu o persoană credibilă, profesionistă şi agreată social. Sondajele spun foarte clar că un astfel de candidat ar trebui să apară foarte repede, pentru că are şanse reale. Teoria folosită in trecut, cu anunţarea pe ultima sută, a fost un faliment răsunător.

Pentru că mă indoiesc de posibilitatea alegerii unei personalităţi apolitice pentru o funcţie atăt de importantă, care să se bucure de sprijinul necondiţionat al maşinăriei PSD, indrăznesc să-i fac eu o propunere preşedintelui social democrat. Stimate domnule Geoană, dragă Mircea, cel mai bun contracandidat al PSD pentru Traian Băsescu este Cristian Diaconescu. Este un om de incredere, un bun profesionist, jurist recunoscut, are valenţe de diplomat verificate in Ministerul Afacerilor Externe şi a fost un ministru al Justiţiei apreciat la Bruxelles. Profilul e ideal pentru o ţară europeană. Cristian Diaconescu este considerat un bun profesionist chiar şi in răndul partidelor adverse. Şi inainte de toate e un tip decent, nu un ţopărlan corupt şi plin de ifose, cum sunt destui prin politica romănească.

×
Subiecte în articol: basescu editorial psd