x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PNL a luat teapa!

PNL a luat teapa!

de Ion Cristoiu    |    23 Aug 2006   •   00:00
PNL a luat teapa!

Vineri, 30 martie 2006, Delegatia Permanenta a PNL se intrunea pentru a adopta cu mare tam-tam o Rezolutie prin care partidul isi asuma ipostaza de Arhanghel al luptei impotriva comunismului si securismului.
La vremea respectiva am scris ca pentru un partid de guvernamant, responsabil electoral, in ultima instanta, de buna administrare a tarii, de calitatea vietii cotidiane, nu putea fi o mai mare imbecilitate politica.
Era - notam la vremea respectiva - o imbecilitate la care PNL fusese constrans de confruntarea pe viata si pe moarte cu Traian Basescu. Dat fiind ca presedintele ezitase sa condamne comunismul, sustinand - si pe drept cuvant - ca ar fi o ipocrizie din partea sa denuntarea unui trecut de care nu ii e rusine, conducerea PNL a socotit ca venise momentul sa-i fure lui Traian Basescu electoratul taliban, care-l votase in 2004 din ura fata de tot ce amintea de Ion Iliescu.

Cand scriam ca aburcarea PNL pe baricadele anticomunismului e o imbecilitate politica ma gandeam si la adevarul ca un partid serios trece cu privirea dincolo de o minoritate galagioasa (si, deseori, ticaloasa, care o face pe antisecurista in timp ce liderii ei au beneficiat de pasapoarte date de Securitate ca sa plece in strainatate, fie la burse, fie in calatorii de documentare) pentru a sesiza ca marea masa a electoratului are alte preocupari decat condamnarea unui regim cazut cu 16 ani in urma.
Nu stiam insa ce pregatea Traian Basescu partidului devenit peste noapte Arhanghel al anticomunismului, pentru a scapa de acuzatia de partid al coruptilor.
Ar fi trebuit sa banuiesc totusi.
Pentru ca tocmai in zilele cand Delegatia Permanenta a PNL impunea partidului tema anticomunista si antisecurista, mai precis la 25 martie 2006, Traian Basescu declara la Cluj, aparent intamplator, ca dosarele ce vor fi trimise la CNSAS ne vor oferi multe surprize.
Nu incape indoiala ca Traian Basescu avea cunostinta de un adevar:
Cele mai multe dosare de informatori ai Securitatii erau detinute de PNL.
Daca as fi fost mai atent la declaratia de la Cluj, mi l-as fi imaginat pe Traian Basescu hohotind sarcastic:
- Baieti, voi vorbiti de denuntarea anticomunismului si a fostei Securitati?! Voi ma acuzati pe mine, sub impulsul unor intelectuali al caror trecut dubios il stiu, ca nu denunt comunismul? Ei bine, lasa ca va arat eu deconspirare!
Si le-a aratat.
Gratie loviturii maiestre a lui Traian Basescu, marea deconspirare are drept principala victima PNL.
Mai intai prin Mona Musca. Desi deputata se lupta cu actuala conducere, in ochii marii majoritati a electoratului ea trecea si trece inca drept un lider liberal proeminent.
Mai mult.
Trecea drept portdrapelul luptei insusite de PNL pentru deconspirarea fostei Securitati.
Mona Musca a fost executata.
Ce s-a intamplat?
Asupra Monei Musca s-a napustit toata revolta minoritatii talibane.
Mona Musca a fost lovita tocmai in electoratul care o sprijinea.
A fost lovit insa si PNL.
Tot in electoratul pe care partidul, prin decizia de la 30 martie 2006, si l-a luat drept tinta.
Dar nu numai atat.
PNL pariase pe sprijinul minoritatii talibane, purtatoare a stindardului luptei pentru reforma morala a clasei politice. Daca va fi dusa pana la capat - cum s-a angajat Traian Basescu - Dosariada va dezvalui ca multi dintre capii acestei minoritati au fost bravi colaboratori ai Securitatii. Unii dintre ei au fost deja dati in gat. Altii stau sub semnul suspiciunii. Compromiterea iremediabila a talibanilor din presa si din cultura va lipsi PNL de comandoul pe a carui trancaneala postdecembrista se bazase.

Constienta ca a sfeclit-o, actuala conducere a PNL incearca sa loveasca in PD si in Traian Basescu, facand mare caz de ofiterii de Securitate din politica.
Un moment jalnic in viata unui partid pe care batalia cu Traian Basescu l-a orbit atat de tare, incat a ajuns sa se autodecimeze cu buna stiinta.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial pnl