x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Politica in spatele sau pe spatele partidului

Politica in spatele sau pe spatele partidului

de Lavinia Sandru    |    24 Ian 2006   •   00:00
Politica in spatele sau pe spatele partidului

Stim ca in Romania ultimilor 16 ani politica a fost una mai speciala si total diferita de politica din tarile cu o democratie stabila. Mai au inca multe de invatat oamenii nostri politici.

Suntem bombardati in ultima perioada cu fel de fel de scandaluri si dezvaluiri despre relatiile si averile unor persoane din sfera politicului, despre modalitatile in care au ajuns sa aiba in conturi sume fabuloase si despre atitudinea colegilor fata de ei in momente de cumpana.

De fiecare data interesele unor persoane au pus in pericol un proiect politic capital.

Atunci cand ma refer la un proiect politic capital, ma refer la un proiect de care au nevoie romanii pentru a trai mai bine si nu la un proiect de care au nevoie unii pentru a putea trai mai departe pe spatele romanilor.

Am sa fac referire, in cele ce urmeaza, la doua cazuri concrete: Adrian Nastase - PSD si George Copos - PC.

Daca PSD si-a propus sa se reformeze si sa se lepede de pacatele acumulate de-a lungul timpului, atunci oameni cu o imagine mai putin curata si asupra carora planeaza suspiciuni cu privire la modul in care s-au imbogatit ii aduc numai deservicii. Politica dusa de acesti membri controversati nu este una in favoarea partidului si in interesul proiectului initiat de acesta, ci mai mult o politica pe spatele partidului.

Acelasi lucru se poate spune si in cazul Partidului Conservator. Are acesta nevoie sa aiba in cea mai inalta functie pe care o detine in guvern, aceea de vicepremier, o persoana despre care nu se prea stie cum si-a facut averea dupa ’89 si este cercetata de DNA si intr-un mare scandal cu Loteria Nationala, chiar daca se numeste George Copos si si-a facut revelionul impreuna cu primul-ministru la hotelul personal?

De cand este vicepremier, George Copos si-a sporit averea lunar cu cate 5-6 milioane de euro. Partidul Conservator i-a dat astfel sansa sa-si mai adauge in acest an in contul personal vreo 70 de milioane de euro. Daca nu si-ar fi facut acesti bani pe spatele partidului, atunci dl Copos, care este in afaceri din 1990, ar fi trebuit sa aiba pana azi aproape 800 de milioane de euro si poate ar fi fost cel mai bogat roman. Dar, din cate stiu eu, lucrurile nu stau chiar asa.

Ceea ce face dl Copos zilele acestea este mai mult un show mediatic. Demisia lacrimogena si patetica din functia de partid este doar de fatada, daca nu demisioneaza si din functia de vicepremier. Spune ca il doare ca afecteaza imaginea partidului din care face parte, dar de imaginea Guvernului nici nu vrea sa auda!

Dupa ce a defilat cu ideea ca este prietenul lui Traian Basescu, acum a ajuns sa-i acuze si sa-i injure pe ziaristii care au declansat ancheta cu Loteria Nationala. Maine poate se va lua chiar de Dan Voiculescu, daca interesele lui de afaceri i-o vor cere si daca trustul de presa al presedintelui Partidului Conservator va vorbi despre acest scandal sau despre vreun altul in care acesta este implicat. In ceea ce priveste PSD, indiferent la ce concluzii se va ajunge in scandalul "Matusa", e clar ca i-a fost destul de rau afectata imaginea. Adrian Nastase ar trebui sa inteleaga ca e timpul sa se desprinda de partid si de functiile pe care le-a obtinut pe spatele acestuia. In cazul lui, politica pe care ar trebui sa o duca de acum inainte, cel putin pentru o anumita perioada de timp, este una in spatele partidului.

Stim ca in Romania ultimilor 16 ani politica a fost una mai speciala si total diferita de politica din tarile cu o democratie stabila. Mai au inca multe de invatat oamenii nostri politici, dar cel mai important este sa inteleaga ca vine o zi in care, indiferent de cat de mult le-ar placea sa traiasca pe spatele partidului, ar trebui sa treaca in spatele lui si sa-i lase in fata pe cei care nu au imaginea sifonata de afaceri dubioase sau mosteniri greu de explicat.

P.S.: Daca am vorbit de politica pe spatele sau in spatele partidului nu pot sa nu-l pomenesc si pe fostul meu coleg Aurelian Pavelescu. Acum un an de zile am pornit impreuna si am inceput sa lucram la un proiect in care credea doar o mana de oameni, dar de care au nevoie 22 de milioane de romani. A renuntat destul de usor la proiect desi, intre noi fie vorba, de cand a ajuns vicepresedinte PIN, i-au crescut substantial castigurile firmei sale de avocatura.

Aurelian Pavelescu este o pierdere pentru noi, dar declaratiile lui de saptamana trecuta mi-au aratat ca mai devreme sau mai tarziu tot ne-am fi despartit de el.
×
Subiecte în articol: editorial politica partidului spatele