x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Politică şi bune maniere

Politică şi bune maniere

de Razvan Barbulescu    |    21 Mai 2012   •   17:12

Elena Udrea, conform obisnuintei, face declaratii de cumintenie casnica si gospodareste prin platourile tv. Pare sa se schimbe ceva in politica partidului, in sensul lasarii la vatra. Elena declara ca isi doreste un copil, ca a venit momentul. Daca dorinta era manifesta inainte ca Traian sa-i bage in cap ca pletele blonde ascund un cap politic de mare viitor, pedelistii aveau astazi o problema mai putin. La fel si in cazul Robertei. Nu-ti trebuie mult fler ca sa pricepi ca si aceste maniere de promovare au facut ca PDL sa conteze atat de putin azi.

La Chicago, unde s-a confesat grupuletului de romani pregatiti sa-i cante-n struna cu aplauze, glumite partizane si intrebari ajutatoare, presedintele a abordat si chestiunea imaginii Romaniei, pe care a declarat-o in suferinta. Frunza Elenei n-a dat roade, in ciuda banilor bagati in promovarea ei. Ratiunea e simpla. Daca privesti o frunza, nu te gandesti la muntii, apele si padurile patriei, dar o vezi pe Udrea in ie si "tenesi" pe nisipul de la Mamaia.

La Chicago, in fata concetatenilor, presedintele a revenit in forta. Sa priceapa electoratul ca nu e invins, in ciuda schimbarilor (care nu-i convin), tot el a ramas jupanul. Simtea nevoia sa-si arate vigoarea politica in deplina adeziune. Altfel, pana si aplaudacii ajung sa paraseasca nava si sa strige Jos Basescu! Presedintele a facut-o in stil personal, pe care unii l-au calificat drept mitocanesc. Cel putin fata de Marga, care aflat in State, la fel ca si el, in misiune oficiala, ca ministru de Externe. Umilirea ministrului, caruia i-a intors spatele in fata cetei organizate, e o continuare a manierelor prezidentiale, a meciurilor pe care le-a angajat in politica romaneasca de-a lungul anilor de presedintie. Tehnologia e aceeasi: insinuarea, asmutitul, datul la gioale, bagatul de fitile, tafnele, vrajmasiile, galceava.

Si din pricina acestei deprinderi grobiene de a face politica s-a strigat la Universitate Jos Basescu! A existat tentatia palida de a raspunde la fel si din partea USL. Razboiul tindea sa fie unul al joaselor maniere daca fosta opozitie nu s-ar fi oprit la vreme. Imitandu-l, ii calca pe urme. I-au trezit protestatarii. Nu e de ignorat exemplul moral al Pietei. A trezit, de fapt, intreaga clasa politica. Pana si Boc a priceput cate ceva. Presedintele Basescu a tacut mult timp. Parea sa-si fi schimbat maniera. Ti-ai gasit. Momentul Chicago, departe de casa, s-a potrivit cu frustrarile. Ca sa afli caracterul omului, incearca sa-i observi comportamentul cand crede ca nu-l vede nimeni.

×
Subiecte în articol: editorial