x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Politicianul de uninominal

Politicianul de uninominal

de Claudiu Saftoiu    |    30 Noi 2007   •   00:00

MIZE ŞI CRIZE ROMĂNEŞTI
73% dintre cetăţenii cu drept de vot au absentat duminica trecută de la referendumul pentru votul uninominal. Este cel mai sever răspuns electoral dat politicienilor romăni in 17 ani de democraţie. Neincrederea in capacitatea de imbunătăţire a clasei politice a devenit motivul principal al absenteismului, la romăni.



MIZE ŞI CRIZE ROMĂNEŞTI
73% dintre cetăţenii cu drept de vot au absentat duminica trecută de la referendumul pentru votul uninominal. Este cel mai sever răspuns electoral dat politicienilor romăni in 17 ani de democraţie. Neincrederea in capacitatea de imbunătăţire a clasei politice a devenit motivul principal al absenteismului, la romăni.


Eşecul referendumului trebuie distribuit cu dreaptă măsură. Ar fi cu totul eronat să atribuim exclusiv preşedintelui lipsa de interes pentru uninominal. Partea sa de responsabilitate rămăne limitată la o eroare strategică in comunicarea de campanie. Domnia sa a refuzat dezbaterea temei uninominalului alături de un interlocutor cu idei şi mesaje diferite, prezent in carne şi oase la emisiunile televizate din perioada campaniei. Obişnuit să evolueze cu succes in mediu confruntaţional, şeful statului ar fi putut să desfăşoare intregul arsenal de argumente intr-o discuţie vie, cu antren şi elocvenţă. Dimpotrivă, a preferat să işi personalizeze la extrem mesajele, cerănd practic romănilor să opteze pentru două lucruri, la pachet: şi pentru uninominal, şi pentru propria lui persoană.


Desigur, eşecul uninominalului se datorează şi altor factori. Unul ţine de profesionalizarea clasei politice. Care intărzie să apară. Alt factor se datorează influenţei copleşitoare a mass-media, care conotează preponderent negativ, de ani şi ani de zile, activităţile politice cotidiente. Atăt profesionalizarea politicienilor, căt şi conotarea media negativă, merg mănă in mănă. Elementul definitoriu il dau topurile media pentru politicieni, care dau seamă de preferinţele romănilor pentru aleşii lor. Notorietatea politicienilor nu are nimic de-a face cu profesionalismul in politică. De ea beneficiază persoanele cu un apetit grozav pentru exhibiţie, cu o ţăfnă bine impachetată intr-un limbaj accesibil şi colorat. Sunt acele personalităţi politice care işi tabloidizează cu bună ştiinţă propria prestaţie, de dragul de a mai apărea intr-o ştire de ziar, pe tarabă, a doua zi.


Poate veţi spune că presa nu este responsabilă de ridicarea nivelului de educaţie al consumatorilor ei. Media face rating şi tiraje, şi cam asta e tot. Cine nu intră in aceste norme de spectaculozitate, conflict şi scandal nu trece "sticla".


Dar nu e chiar aşa. O mai mare autoreglementare a actului de presă ar aduce cu sine şi o exigenţă sporită in ceea ce priveşte normele jurnalismului politic. Pe cale de consecinţă, prestaţia politicienilor ar urma să inregistreze, puţin căte puţin, standarde profesionale mai ridicate.


Mă găndesc ce tip de politician i-a inspirat pe cei aproape 4 milioane de votanţi de la referendum, care au spus "Da" pentru uninominalul in varianta dură, fără compromisuri, propusă de preşedinte. Cine dintre persoanele care evoluează azi in faţa naţiunii are ştaif şi prestaţie de "politician de uninominal"? Ce personalitate politică activă pe piaţa politică internă au avut in minte cei favorabili uninominalului, cănd au aplicat ştampila pe buletinul de vot?


Sau, pentru a nu fi acuzat că emit pretenţii prea mari căt priveşte capacitatea de reflecţie şi discernămănt a alegătorului mediu, să privim din celălalt unghi: dacă pe piaţa politică internă ar fi existat un politician romăn - singurul, cel mai bun - care să fie impiedicat de actualul sistem electoral să-şi facă treabă pentru naţiunea lui, atunci cu siguranţă lumea s-ar fi călcat in picioare să voteze uninominalul. Să voteze la referendum, de dragul unui politician preferat fără rezerve, in momentul de faţă. Desigur, acesta nu există. De aceea, lipsa de incredere in capacitatea de imbunătăţire a clasei politice va constitui pe mai departe un obstacol serios in schimbarea sistemelor electorale in Romănia.

×
Subiecte în articol: editorial