x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Politrucul de cumetrii

Politrucul de cumetrii

de Victor Ciutacu    |    02 Mar 2009   •   00:00

Paporniţa cu înţelepciuni ● În plin scandal public pe teme de nepotism, când Palatul Victoria şi structurile subordonate s-au umplut de rubedenii, iar televiziunile urlă-n cor a indignare, PD-L anunţă candid că Elena Băsescu va fi unul dintre candidaţii săi la europarlamentare.



Deşi nu-i precizată poziţia pe listă, am curaj să pariez că locul va fi eligibil, că doar nu scoţi din Bamboo bietul copil candid şi-l osteneşti în campanie pentru palmares. Sigur, aici nu-i vorba de nepotism, e de-a dreptul filiaţie, fiindcă-mi place să cred că preşedintele omonim nu se va umple de ridicol spunând că listaca aia mică e un soi de neam colateral de-a şaptea spiţă cu el. Evident că decizia e prezentată ca fiind a tinerilor democraţi cu L în coadă.

Deja se invocă, preventiv, experienţa acumulată în cele câteva ture pe care le-a tras la Bruxelles în trena politicienei de renume mondial Monica Iacob-Ridzi, precum şi lipsa de implicare a celui mai jucător dintre toţi preşedinţii României postrevoluţionare. Mai lipseşte numai un comunicat plin de indignare al Administraţiei Prezidenţiale, cum numai Valeriu Turcan ştie să scrie, din care să aflăm că Traian Băsescu e revoltat că pedeliştii încearcă să-i folosească nedemn numele în campania electorală, că s-ar opune acestei mişcări politice perverse, dar că fata-i majoră, stăpână pe deciziile şi cariera ei, iar Constituţia nu-i permite să se amestece în treburile interne ale partidului al cărui preşedinte a fost. Primul pas l-a făcut deja devotatul de serviciu Emil Boc, căruia nu i-a clipit un muşchi pe faţă când a spus la Realitatea TV că odrasla "a luat-o de jos, a crescut prin structurile de tineret” şi că "nu a fost împinsă de nimeni".

Apărătorii de vocaţie - năimiţi sau idealişti - ai preşedintelui Băsescu se vor face, încă o dată, că plouă şi vor revărsa fluvii de cerneală în ziare pe tema statului subjugat, prin intermediul tonomatelor, de interesele mogulilor şi oligarhilor. Probabil că, la pachet, vor construi cu feţe grave (prin lungile şezători televizate) scenarii abracadabrante din care vor ieşi vinovaţi Năstase, Patriciu şi, date fiind rezultatele ultimului sondaj de opinie apărut în media, Oprescu. E libertate de expresie, har Domnului! Fiecare-i liber să-şi spună propriile păreri, să traseze sentinţe morale şi, eventual, dacă are cuvintele la el, să argumenteze. La fel, însă, lumea are atât dreptul, cât şi privilegiul de a nu fi proastă. Fiindcă nu poţi obliga pe nimeni, aici sau oriunde pe Calea Lactee, să creadă că scuipatul pe care-l primeşte în ochi e apă de ploaie. Poate n-om fi noi cel mai curajos popor din lume, dar nici cel mai prost. Iar românul obişnuit, cel care trage ca un câine să asigure un venit de subzistenţă propriei familii şi pe care politica-l mişcă (dacă o face) fix până la urna de vot odată la câţiva ani, vede şi pricepe că un tată grijuliu încearcă să-şi aranjeze progenitura puţintică la cuvinte şi idei. Omeneşte vorbind, e de înţeles că Traian Băsescu – favorit evident al alegerilor prezidenţiale din acest an, dar încă departe a avea garanţia că mai prinde un mandat - vrea s-o ţină pe Elena pe masă, casă şi-o spinare de bani la Bruxelles. Orice părinte responsabil încearcă să-şi aranjeze urmaşii. Unii pot, alţii nu. Preşedintele României face parte din prima categorie, dar demonstrează, încă o dată, că-i nimic altceva decât un banal politruc de cumetrii.

×
Subiecte în articol: editorial