x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Poporul

Poporul

de Tudor Octavian    |    16 Ian 2007   •   00:00
Poporul

Doi barbati treji si unul beat turta se uita de mai mult timp spre etajele superioare ale blocului de pe cealalta parte a strazii.

Nu s-ar putea spune ca incurca circulatia, dar fiindca s-au oprit in mijlocul trotuarului, iar betivul arata mereu cu mana, zicand "Uite-i colo, la etajul sapte!", cativa trecatori se opresc si se uita si ei. "Lasa-ne ma nene in pace!", ii zice printre dinti unul din barbatii treji, insa betivul insista: "Uite-i, uite-i, acum sunt la opt!". Barbatii care vor sa scape de omul beat aduc a functionari de banca iar curiosii se tin la distanta. Totusi, le urmaresc fiecare miscare, fiind totodata atenti la evenimentele de la etajele sapte sau opt din blocul de vizavi.

La etajele sapte sau opt in blocul de vizavi nu se intampla nimic. Dar nimic, nimic. Poti insa opri poporul sa vada ce vrea el, daca a apucat sa se adune? "Ieri a aparut si-n Pantelimon", spune o baba facandu-si mai multe randuri de cruci. "Cine a aparut?", intreaba un gura-casca. "Sfanta cu pruncul, maica - spune baba - , ca s-a facut lumea rea". Pe una din ferestrele de la etajul opt e o pata mare. Cand se innoreaza e maro, cand iese soarele e verde. Din care cauza unii sunt de parere ca Sfanta cu pruncul e verde, altii maro. "In Pantelimon - ofteaza baba - avea dungi". Betivul a disparut, unii il zaresc facand semne pacifiste printre tramvaie si camioane, dar daca e acelasi betiv sau altul, e greu de spus. "Uite pe cine-l apara Dumnezeu - exclama cu ciuda o gospodina, care trage dupa ea un carucior - , dar daca eu ma bag printre masini, ies schiloada".

Cand s-a strans oare atata popor? Unii s-au bulucit in strada si toata circulatia e data peste cap. Si e normal sa fie asa cand pana si politistul din intersectie se uita ca boul, cu fluieru-n gura, la etajul opt. "Da, domnule - zice el cu autoritatea pe care i-o da fluierul, se vede clar fusta si o mana. Fusta e liliachie". Daca politistul vede o Sfanta liliachie inseamna ca se uita la etajul noua, unde-s rufe la uscat in balcon. Un domn in etate, care stie sa se faca ascultat, zice: "Se inmultesc fenomenele, in curand, oameni buni, vine sfarsitul lumii. Sunt felurite aparitii, unde nu te astepti".

Mai multi gura-casca dau din cap aprobator. Le e tot una daca sfarsitul lumii e maro sau verde. Important e ca apar semne. Cum vezi unul ca s-a oprit in mijlocul drumului, ca sa se uite undeva, sus, cum te gandesti la semne.

Poporul are dreptate. Si eu, cand intarzii la toaleta si ma uit mai mult in jos, la petele de pe mozaicul din baie vad figuri. Depinde in ce stare sufleteasca, dar si stomacala ma aflu. E si o chestiune de stomac. Niste savanti de la o universitate din California au dovezi stiintifice ca atunci cand ai matul plin, ai viziuni maro si ca dimpotriva, cu matul gol si flamand de cateva zile, totul incepe sa bata-n verde.
×
Subiecte în articol: editorial