x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Poporul PSD

Poporul PSD

de Tudor Octavian    |    02 Oct 2006   •   00:00
Poporul PSD

De unele adevaruri nu-i bine sa te atingi, fiindca dor si tipa. Sorin Oprescu vorbeste despre resuscitarea PSD-ului prin luarea in seama a "poporului PSD".

Domnia sa vrea sa spuna ca partidul nu s-a mai ocupat de alegatorii sai siguri, dar numindu-i in graba popor PSD, printr-o formula de cabinet, trimite cu ideea la o geografie politica incomoda. Eu, dac-as fi vechi PDS-ist si as intelege unde bate domnul Sorin Oprescu, i-as zice ceva de dulce. In ciuda accentului proletar, metafora doare si tipa. Nu sunt ei cei pe care ni i-am dori, pare sa spuna in dedesubtul acesteia distinsul medic, dar alta marfa nu avem. Cat de suparatoare e gaselnita in adevarurile ei niciodata rostite ne dam seama daca o mutam spre Alianta.

"Poporul DA" suna stramb, deoarece formula respinge toate celelalte conotatii - norod, plebe, multime si, fie-mi iertat, prostime - pe care exprimarea "poporul PSD" le tolereaza. Majoritatea votantilor Aliantei nu se considera popor, ci indivizi, oameni care aleg dupa mintea lor, nu conform cu optiunea masei si sub presiunea ei. Europa nu mai are de multa vreme "mase largi". Omul e socotit aici cu bucata, nu cu clasa sociala. Liberalilor nu le-ar trece niciodata prin cap ideea de a alerta electoral "poporul liberal" numindu-l astfel. Alegatorul liberal se defineste prin profesie, prin memoria familiei, prin studii, prin constiinta politica. Daca-i zici unei persoane liberale "popor", ii refuzi definitia, o jignesti. In sintagma doctorului Oprescu e si adevar, si resemnare: Pe astia-i avem, cu astia mergem mai departe! Nu va amagiti - le spune colegilor sai Sorin Oprescu, pe deplin lamurit asupra afectelor convulsiilor din partid - cu nadejdea in alte categorii de alegatori. Ce pare sa nu realizeze Sorin Oprescu, altfel judecata cea mai putin afectata de scandalurile din interior si de chestiunea penala a PSD-ului, e ca din "poporul PSD" o mare parte s-a separat definitiv in individualitati. Saracii PSD-ului nu mai sunt la fel de saraci si de motivati social-democrat ca in urma cu niste ani. Muncesc in strainatate, vad lumea, pricep incotro merge economicul si, ce-i mai important, nu mai asteapta salvarea de la PSD si de la dom’ Iliescu. Mai ales ca dom’ Iliescu, ole, ole, nici nu mai e. Sau cat mai e, nu mai conteaza. Politicienii trec de la o formatie la alta, dar nu am cunostinta de nici un sondaj din care sa reiasa in ce chip se duc si se intorc alegatorii de la un partid la altele. Logic e ca, o data cu ameliorarea situatiei economice in unele paturi paupere, votantii sa se orienteze spre partidele care fac acum legile si structureaza europeneste societatea romaneasca, nu spre un PSD ramas tot la conditia de tatic care da din traista. Chiar si in Moldova pesedista, saracia pe baza de euroi e altceva decat saracia in lei.

×
Subiecte în articol: editorial psd